用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無報左校際音樂節小提琴大家拉成點?? ...
樓主: BoBo1
go

請問有無報左校際音樂節小提琴大家拉成點?? [複製鏈接]

我朋友嗰仔考ABRSM試時嗰位伴奏要我朋友俾的士錢佢去試埸,除非唔考試同比賽,伴奏費無得慳。

回復 1# 音樂人長老 的帖子

我細囝之前考試,老師囡囡(演奏級)本要替他伴奏,夾4次每次收250元。後來撞放榜日,急找到一位資深老師,只夠時間夾了一次就考。收費忘了,但肯定超過400元。

原帖由 lillymarie 於 11-1-21 20:48 發表
我細囝之前考試,老師囡囡(演奏級)本要替他伴奏,夾4次每次收250元。後來撞放榜日,急找到一位資深老師,只夠時間夾了一次就考。收費忘了,但肯定超過400元。 ...

我朋友揾嗰位伴奏係附近鄰居先收佢5百蚊一個鐘,考試嗰日再貴啲同的士費另計,佢考6級要揾資深伴奏先夾得好 。哈哈,我都不如轉做伴奏啦,收到咁貴

yuki,

已 sent out伴奏譜, 因唔係好識用屋企個scanner 所以效果麻麻, 有須要再pm我, scan 過給你.

醒目開學勳章

其實伴奏平同貴我都試過。我說自已個遭遇係, 貴未必好,但平一定唔好。

試過一個平既伴奏(比貴果個平一半),上到去,原來佢自已都未熟首歌。結果佢同我講應該每次夾幾段(首歌大約5分鐘),大約夾8堂就可以啦。佢都short short地咖,
一般應該夾2堂就ok, 因為大家應該都練熟首歌,只係要夾下D拍子,節奏等。佢係收得平,不過,要夾8堂,總數係仲貴過搵個貴既伴奏,但係除佐錢,仲係好浪費時間,同埋一D都唔專業。 我未試過個伴奏係彈唔熟首歌。 我上佐一堂,即刻換伴奏。都係搵番原本貴果個伴奏。我只可以話佢貴得有道理,一埋位已經好熟首歌,証明有備課,呢D錢,係應該俾佢賺。同埋,小提琴比賽中,個伴奏真係好重要。

原帖由 音樂人長老 於 11-1-21 20:19 發表
我朋友嗰仔考ABRSM試時嗰位伴奏要我朋友俾的士錢佢去試埸,除非唔考試同比賽,伴奏費無得慳。

要請得一位好伴奏,肯出錢也非一件容易的事,何況................
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

嘉禾舞曲有好多個, 所以我在綱上都搵唔到, 上年個首歌"優美的變奏曲"就在YOUTUBE有, 你可以睇下, 你的小朋友學左幾耐???

我個女學左兩年幾考左GRADE 3, 不過之前個老師教得OK, 單對單45分鐘500元上門, 現在因為他去左外國, 所以轉左老師, 所以唔知今次校際得唔得.

醒目開學勳章

如果我無記錯,呢個video首歌,應該係今年校際小提琴獨奏 - 一級果首No. 33 嘉禾舞曲 (Gavotte) 。呢首歌係絛崎小提琴教本 2/3 冊,好多連弓, 所以一般一級程度應該拉唔到,起碼3級程度先拉到。

http://www.youtube.com/watch?v=Tog0cd9A3GA&feature=related

原帖由 scotia.nova 於 11-1-23 22:29 發表
bobo1 or others

想問"嘉禾舞曲" 係咪= gavotte, 係邊一個板本

另外, 想問你地小朋友學左幾耐先exam grade 3, 我知人人都未必一樣, 不過想當reference

呢到有冇人係用suzuki method 學violin, 佢地好似唔係好exam ...

原帖由 scotia.nova 於 11-1-24 08:20 發表
唔該晒bobo1 + fatty 既回應

bobo1, 我女都係學左2年, 不過冇join exam, 我都好想,不過suzuki teacher 唔suggest, 佢叫我地參加比賽instead of 為exam (不過如果係校際, 佢只會support suzuki piece) 我都唔知點,  ...

Hi! 我離題講下關於suzuki. 我小朋友唔係跟suzuki teacher, 但因為佢既阿sir想法好接近, 所以我最近睇咗本書: To learn with love, a companion for suzuki parents by William and Constance Starr

作者係裏頭亦有討論學生好不好參加樂團和比賽.
其中一樣我覺得頗重要的, 是參加樂團前, 要先訓練好sight reading.

不知你囡囡幾大, 但入樂團亦不一定要有cert才可以入, 經audition入都可以架?

原帖由 wootaitai 於 11-1-24 11:42 發表
"作者係裏頭亦有討論學生好不好參加樂團和比賽"

Can you share why?

作者沒說"不好" :)
只是討論pros and cons
比賽:
如果只有一個奬那種, 孩子年紀少, 未必接受到輸的打擊. 另外, 孩子在比賽中亦可能會遇到不公平的情況. 作者講述他自己兒子參加一場鋼琴比賽, 兒子按作曲家當時的風格去彈而不是按譜彈, 結果輸掉了, 評判的評語是他不應該不跟譜彈. 作者後來發現原來那評判是管樂團的人, 不懂彈鋼琴的, 只是當時大會找不到評判, 就去請他.
作者亦有提及比賽的好處. 例如能力得到肯定等等.

樂團:
suzuki的學生, 一般演奏能力高, 但閱譜能力稍差.
去初級樂團, 樂曲簡單, 會覺得悶, 無聊.
去高級樂團, 閱譜能力追不上, 又會感到吃力. 而且, 樂團一般audition, 會給你一段樂曲拉, 孩子演奏能力高, 但sight reading 差的話, 可能就要坐在最後的位置了. 孩子可能會因此不開心.
所以作者建議, 參加樂團前, 最好有一定閱譜能力.

還有很多論點, 有趣.

原帖由 scotia.nova 於 11-1-24 14:26 發表
interesting discussion......
多謝你地既分享.

我女讀p.1, 就係你講既... sight reading 唔得既SUZUKI STUDENTS...

我岩岩上年已經比佢學埋PIANO, 希望對SIGHTREADING 有幫助, 不過到而家都冇咩IMPROVEMENT.  

...

suzuki自己另外出咗本note reading的書, 教學生睇譜用指法去睇, 而唔係CDEFGAB.
4條空絃, G123, D123, A123, E123

原帖由 wootaitai 於 11-1-24 14:58 發表
scotia.nova

just resent - pls check

hehe, I used the A123 etc method when I trained my kid for the G1 sight reading before, much easier for kids than ABCs - 我"自創"的,原來有書ga?!

你真聰明!
我教細囝睇CDEFGAB, 佢初初睇譜睇得超慢, 係到今年快進入第三年先開始見有好轉, 另外亦可能係我叫佢每日做少少樂理練習有關. 最近先見佢有些少開"hill".

scotia.nova,

我個女一開始都係用SUZUKI書, 到現在都係. 我個女睇譜OK, 但係她睇譜是唱出來, 然後先學abc.

Ferry,

THANKS!你搵到嘉禾舞曲。拉得快,我個女仲未得。
‹ 上一主題|下一主題