用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無報左校際音樂節小提琴大家拉成點?? ...
go

請問有無報左校際音樂節小提琴大家拉成點?? [複製鏈接]

我囡囡拉GRADE 1.
   1    0    0    0

醒目開學勳章

我囡囡GDADE 4,都練好3/4首
不過佢接住仲有3首考試歌,而家先教左兩首...
唔知趕唔趕到

我今年有四個小提琴學生參加校際比賽﹐兩個Gr.2﹐兩個Gr.3。全部都學完+背熟整首樂曲了﹐已經up to speed 或接近up to speed﹐最近都只係再繼續加強技巧和音色的控制以及音樂裡再深層次的表達。進度都相當理想

原帖由 BoBo1 於 11-1-13 23:16 發表
我囡囡拉GRADE 1.

回復 1# ohmygosh 的帖子

My girl grade 4, 但拉得到,背得到和拉得好是兩件事. 一直都達不到老師要求, 只有努力以赴!

醒目開學勳章

我囡囡將會考5級,而家校際拉4級歌

原帖由 wootaitai 於 11-1-17 10:09 發表
大家"降"了幾級參加比賽呢

my son will do the G2. More difficult than i thought. We are at the stage of memorising the song. 進度不是太理想..Christmas 不停玩...

參加Gr.3的兩位學生﹐過往Gr.1-2都有參加(兩屆輪流奪冠)﹐剛剛九月考完三級試﹐都是很不錯的distinction﹐同分137。如今本身學緊四級尾五級頭﹐十月會考Gr.5 Theory﹐明年八九月會考Grade 6 Violin。

另外兩位參加Gr.2的﹐跟我學左少過一年﹐從未參賽﹐而家本身學緊二級尾三級頭﹐明年八九月會考五級琴。

原帖由 wootaitai 於 11-1-17 10:09 發表
大家"降"了幾級參加比賽呢

今年樂曲難度同要求真係高咗,背奏唔容易掌握,準備功夫要多做。如果想做賽前埸地綵排,可以PM我提供資料,需要現埸伴奏可以安排。

多謝大家的分享, 我想問GRADE 1嘉禾舞曲曲目, 點解搵唔到CD聽下, 是否考試歌, 好似是GRADE2歌?

我囡囡10月考完GRADE3, 取得MERIT, 因為剛剛一年班, 無咩時間拉琴, 又報左PAINO, 所以小提琴降左GRADE 1. 現在已7788攪好.

醒目開學勳章

唔知點解我send唔到PM,你可唔可以PM俾我賽前埸地綵排資料?

原帖由 音樂人長老 於 11-1-17 18:13 發表
今年樂曲難度同要求真係高咗,背奏唔容易掌握,準備功夫要多做。如果想做賽前埸地綵排,可以PM我提供資料,需要現埸伴奏可以安排。

回復 7# 小木偶媽咪 的帖子

my girl's case same as your kid.

都好多係降GRADE 彈。

回復 3# Fatty 的帖子

我己PM資料給妳,妳睇下收唔收到,如妳小朋友需要現埸伴奏,煩請預早通知我。

回復 5# BoBo1 的帖子

回復 2# 音樂人長老 的帖子

我的小朋友也報了Grade 1(嘉禾舞曲), 可以PM首歌給我嗎?

回復 4# wootaitai 的帖子

我兩個女都係越級挑戰。大女已被老師鬧了數星期,到現在距離正常speed還差好遠。老師話佢應該趕唔切了。
細女傻下傻下,練咗咁耐都仍然會拉錯音,莫講音色技巧了。
總之就俾佢兩個激死。

回復 1# beetle 的帖子

回復 19# wootaitai 的帖子

咁佢的確係學咗好多新嘅技巧。佢下星期要考樂理,做pass paper仲係處於fail階段。又要操paper又要練琴,依家搞到兩頭唔到岸。唉.......
總之大家努力!
‹ 上一主題|下一主題