用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無報左校際音樂節小提琴大家拉成點?? ...
樓主: BoBo1
go

請問有無報左校際音樂節小提琴大家拉成點?? [複製鏈接]

回復 20# beetle 的帖子

Beetle,

Don't worry, still has at least one month to go, still have time to do the past paper and violin practise.  

Add oil!!!

哈哈!有"鬧"就好,小"鬧"大幫忙!
知道孩子會做得到,才會著緊。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 6# sykimama 的帖子

真係對唔住,我無呢首樂曲的譜和CD,其他家長可否幫忙。

回復 10# prettygirls 的帖子

純粹我個人意見,唔啱聽請見諒。學習係不進則退,希望大家唔會因某啲目的刻意讓小朋友選一首淺易樂曲去參賽,而家小朋友學習的曲目己經太少,白花了練習時間而損失學習新技巧的機會係好可惜呢!

回復 3# bebebe12345 的帖子

回復 21# busybusy 的帖子

busybusy, wootaitai,

Both of you add oil too!

bebebe12345,

希望如此.......

我小朋友都報左 grade 2, 我想請問大家有冇鋼琴份伴奏譜可以 pm or e-mail 俾我 ? thanks !

原帖由 yuki123lam 於 11-1-20 10:16 發表
我小朋友都報左 grade 2, 我想請問大家有冇鋼琴份伴奏譜可以 pm or e-mail 俾我 ? thanks !

比賽伴奏要用原譜,妳借咗譜未或者老師有無?如比賽時發現用副本可能被取消資格的。唔肯定可以借到的話,可以去琴行買,通利大約60幾蚊本,但數量唔多。

回復 19# 音樂人長老 的帖子

HI, 音樂人長老, 我個女都有報小提琴, 麻煩你 PM 預習既資料, TKS!

我去過幾間琴行都冇貨, 暫時未買到....因為今個星期六約左個伴奏夾琴, 所以想睇下大家有冇 grade 2 個琴譜用住先.......

回復 1# BoBo1 的帖子

原帖由 yuki123lam 於 11-1-20 17:07 發表
我去過幾間琴行都冇貨, 暫時未買到....因為今個星期六約左個伴奏夾琴, 所以想睇下大家有冇 grade 2 個琴譜用住先.......

妳打去通利或栢斯問下最近妳嗰間有無貨,我見到荃灣通利仲有一本。大琴行會預先收到曲目入定多啲貨,賣完要等有新貨返先有。或者妳可以問下伴奏有無呢份譜,可能佢之前同其他人夾過有都未定呢。

原帖由 beryl88318 於 11-1-20 17:27 發表
仔仔拉gread 3, 依家仲拉得好差, 又没有心機練....  
我仲末找到伴奏
你地伴奏貴嗎? 有没要求你地一定要伴多少堂?

之前參加過的話揾番上次嗰個或者揾老師幫忙。請恕我直言,大家唔好疏忽同伴奏夾琴練習,學生演奏水準唔穏定,伴奏要令到觀眾唔知佢拉錯(當然評判一定知),仲難過自己彈獨奏,唔合拍就要練多幾次。

多人學鋼琴以外的樂器,考試同比賽的伴奏就更難揾,快啲揾老師幫手啦。

回復 3# yuki123lam 的帖子

我明天SCAN 給你可以嗎?
如須要就PM EMAIL ADDRESS.

回復 2# 音樂人長老 的帖子

我個仔上年G.1搵到個好好&好平的伴奏.
我覺得全靠才可以得到80分.

P.S.:不用要求介紹, 因他有學團工作, 十分忙

嘻嘻,知唔知道伴奏最怕係咩,小朋友要背譜,隨時會唔見咗幾拍,夾多幾次就知道佢通常邊度出錯,臨埸執生都易啲,希望各位都揾到一位好伴奏,唔好忘記合拍程度會影響評分。

回復 3# HIN2003 的帖子

HIN2003, 我已經 pm 我個 e-mail 俾你喇, 真係麻煩晒你, thanks..

其實我都好想知道伴奏大約個價錢, 因為我仔係第一次參加, 之前未搵過伴奏, 如果佢校際2級, 個伴奏收 3xx - 4xx 一堂合理嗎﹖

回復 1# yuki123lam 的帖子

我今日唔記得帶返工, 我今晚又會夜返屋企, 我試用屋企個SCANNER, 如果唔得, 就明早10:00前 EMAIL給你.

回復 2# yuki123lam 的帖子

我聽其他MAMI 都係咁上吓價錢.
我今年未CALL 老師, 希望佢收返舊年咁平, 舊年連比賽當日收我左7 堂錢.

‹ 上一主題|下一主題