用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 8/1 聖心interview
go

8/1 聖心interview [複製鏈接]

5    0    0    0

請問係咪只可以一個家長入去?仲未決定爸爸入定我入!

入到去跟房號排隊,十分鐘後由老師帶領落一層去四樓,在班房外坐櫈仔等多十分鐘,貼上名牌輪流由一位家長陪入。先叫早晨、問名、幾歲、有冇食早餐。攞左個真蕃茄同白菜問名,跟住叫切假蔬果,再玩砌圖。最後指眼耳鼻,送貼紙就byebye,我就冇問家長。

原帖由 qqbabe 於 11-1-8 12:48 發表
入到去跟房號排隊,十分鐘後由老師帶領落一層去四樓,在班房外坐櫈仔等多十分鐘,貼上名牌輪流由一位家長陪入。先叫早晨、問名、幾歲、有冇食早餐。攞左個真蕃茄同白菜問名,跟住叫切假蔬果,再玩砌圖。最後指眼耳鼻,送貼紙就by ...

我地今朝都in完啦,問題同你一樣,不過切水果就切极都切吾開,因爲痴得好實,問題基本做晒,不過byebye完無推凳就走,走左幾步叫返轉頭推凳,甘多人見都吾敢抱大期望啦,平常心啦。希望有好消息。。

回復 6# sunnyvivian 的帖子

你個聽話服從性強已經好好,我隻最初好地地,有問有答大聲清楚,臨尾指眼耳口鼻突然好似踩親佢條尾,嬲爆爆唔肯做,老師奇怪做乜事突然唔開心,比左時間佢指其他,又或者指媽媽,都唔肯,最後老師送貼紙佢答唔要,唔拍櫈自己走去門口,我隻一定凶多吉少!

hi, qqbabe & Sunnyvivian

咁你地係細仔定大仔呢, 我地今日見完都係問的野一樣, 我仲係到諗乜咁快既唔通係細女就咁......????

等待中.......

大女.問題完全相同,次序不同.沒有問家長,爸爸可以在課室外等候

原帖由 kplh 於 11-1-8 13:30 發表
hi, qqbabe & Sunnyvivian

咁你地係細仔定大仔呢, 我地今日見完都係問的野一樣, 我仲係到諗乜咁快既唔通係細女就咁......????

我個系9月算細女,我估問題都系咁上下,全程無問過我。

原帖由 qqbabe 於 11-1-8 13:27 發表
你個聽話服從性強已經好好,我隻最初好地地,有問有答大聲清楚,臨尾指眼耳口鼻突然好似踩親佢條尾,嬲爆爆唔肯做,老師奇怪做乜事突然唔開心,比左時間佢指其他,又或者指媽媽,都唔肯,最後老師送貼紙佢答唔要,唔拍櫈自己走去門口,我隻 ...

不過其實我就覺得好看重老師對小朋友的感覺,真係做晒吾一定收,吾睬都可能收,畢竟咁多小朋友去面試,問題咁小,大把人做晒,但收生准則吾一定系做晒就代表好咁表面。

回復 12# sunnyvivian 的帖子

你講得好啱,d問題比其他學校更淺,相信收生好睇主觀感覺同背景,所以不抱太大期望!但好欣賞學校問題一致!

係啦, 我IN個陣都諗係唔係我個女太差想快D趕我地走呢, 點解咁快IN完, 又唔問我問題, 咁多人IN, IN D野咁淺, 點去選小朋友呢.. 真奇怪...

收哂舊生、教徒、同有家姐讀緊,相信都有240人啦!

醒目開學勳章

我個女見到個白菜淨係話:「唔要! 唔要!」因為佢最憎食菜! 後來同老師解釋, 因為佢唔鍾意食菜, 所以佢淨係講唔要
今日係daddy陪, 等左成半粒鐘先有得in, 其實都冇咩期望!

我家公子雖然全部答晒做晒, 但佢將個蕃茄整爛左 + 全程黑面 + 老師無晒表情 = 無希望

其實聖心如果收值得讀嘛? 因為好似太遠了如果住九龍區!!

醒目開學勳章

原帖由 w_y 於 11-1-8 18:09 發表
我家公子雖然全部答晒做晒, 但佢將個蕃茄整爛左 + 全程黑面 + 老師無晒表情 = 無希望

我個女見到個蕃茄都想一野用隻手指咪落去,
後來俾老師發現, 個蕃茄先死唔去,

我諗學校今日都應該準備左好多箱蕃茄.....

係啦.. 我個女本身都係讀緊K1, 其實值唔值得repeat 聖心呢??
‹ 上一主題|下一主題