用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想改善中文閱讀理解成績, 有乜好介紹??
go

想改善中文閱讀理解成績, 有乜好介紹?? [複製鏈接]

我大仔小一, 剛在考試成績中見到中文閱解特別差, 剛剛合格.....小一已經咁, 小二咪好危險~!!

所以想搵d補習班上吓....

我有諗過公文中, 雖然幾好, 但好似不能立竿見影, 因為學校講明有兩科唔合格就要留班, 雖然今次合格姐...但都係買個保障好~~

我又有諗過屋企樓下的補習班, 我見有好多家長都去個到補功課, 個到個老師(老闆娘)講 佢地係俾練習小朋友做, 你可以帶有關中文的功課俾埋佢教點做, 唔知d類型的補習班可唔可行呢~???

應該點做至好呢??
thx.
   1    0    0    0

自己買練習做.

練習成日都做, 但係成績冇改善...
正明我教嘅方法唔work, 我唔識教唯有俾人教.....

醒目開學勳章

唉..我小朋友小三,又係同樣問題,佢重+埋英文comprehension and writing tim ah....
的分數已經去到合格"bin"原...
我都係成幢"閱讀理解"同"Comprehension"要佢日日操個成績都係咁差...點算好?

我小囡都有呢個問題..... 因太遲只可以將勤補拙了.
但, 你小朋友... 只是小一... 雖然有點遲, 但越早開始越好..

基本, 解決方法是:
培養閱讀興趣... 此為主點..

如何培養... 這就要視乎每個小朋友的性格.

如我小囡... 從小便沒有耐心及興趣.. 看書只是..
LOOK , 不是 READ...

培養方法:
家長要親自培讀. 培讀不是說佢讀, 你坐,
你要一齊睇, 一齊分享..
睇後. 你要引導問題. 問佢. 看他可以理解多少.

要用很多時間及精神, 又要家長有興趣閱讀及有耐心培讀及教導.

這樣.... 是對閱讀理解很大的幫助

原帖由 恩林 於 11-1-6 15:59 發表
我大仔小一, 剛在考試成績中見到中文閱解特別差, 剛剛合格.....小一已經咁, 小二咪好危險~!!

所以想搵d補習班上吓....

我有諗過公文中, 雖然幾好, 但好似不能立竿見影, 因為學校講明有兩科唔合格就要留班, 雖然今 ...

閱讀理解差, 係生字弱, 唔明一個生字既意思, d 小朋友就好多時, 成編文, 都唔明.

要同佢去讀多d書, 一路讀一路講每個生字既意思.

如果去補習班, 佢會比好多worksheet佢做, 成效不大.

去公文係學多d漢詞ping音, 對學校既中文成績幫助不大. 公文的閱讀理解, 係對住上文抄番下去, 不用思考.

家長每日抽時間去讀幾文, 係最work, 不過真係好難做到.

我都覺得公文中不能解燃眉之急...所以今日推左了....

其實有時都唔明佢點解唔明...我大仔說話用詞都好成效, eg. 人力錯配 dd唔應該從小一生口中聽到的用詞, 佢竟然會識運用...
但一做到閱解, 佢就唔識係文中運用d字去其他題目中....點解會咁嘅呢~??

有無其他好的介紹?

如果做多些網上中文練習例如每曰一篇會有幫助嗎?小囡學校有綱上練習有排名,他看見同學仔有做,佢會較為上心。睇得多做得多,我相信一定有幫助。

原帖由 PaPa 於 11-1-22 23:50 發表
有無其他好的介紹?

‹ 上一主題|下一主題