用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
樓主: crystalwsm
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區 [複製鏈接]

番暑期prep class著便服, 咩個背包仔, 放個筆袋, 水樽就OK.  準備snack 放小息食.  暫時唔好俾慣佢去小食部買慣零食住, 小朋友好易失控. 學校有本臨時手冊俾佢地.  Relax, 有學校同你babysit 3個鐘幾好o丫.  佢地番去好快玩熟but九月開學又會打散晒各班, 想佢地識多d朋友仔嘛.

原帖由 limehouse 於 11-7-6 22:44 發表
想請教有去新生家長會嘅爸爸媽媽, 適應班有無野要註意, 因為同阿女畢業禮撞期,我同爸爸無奈都地無去到。
例如第一日使唔使帶書包、水樽、筆袋、零用錢?有冇規定衣著如何..... 麻煩哂,時間漸漸逼近,心情有d緊張 ...

嘩! Yanamami, 多謝你咁早覆我,個心又定d,十分感激!

昨天交學費時,校車公司職員話小一預備班家長可以跟車三天,很好呀。不過忘記問只跟返學抑或可以跟埋放學,有沒有家長知道呢?

原帖由 limehouse 於 11-7-6 22:44 發表
想請教有去新生家長會嘅爸爸媽媽, 適應班有無野要註意, 因為同阿女畢業禮撞期,我同爸爸無奈都地無去到。
例如第一日使唔使帶書包、水樽、筆袋、零用錢?有冇規定衣著如何..... 麻煩哂,時間漸漸逼近,心情有d緊張 ...

原帖由 junemum 於 11-7-7 09:38 發表
昨天交學費時,校車公司職員話小一預備班家長可以跟車三天,很好呀。不過忘記問只跟返學抑或可以跟埋放學,有沒有家長知道呢?

可跟上學 及 放學

Thank you. 安排真週到。

原帖由 donutshop 於 11-7-7 10:22 發表

可跟上學 及 放學

真係好好喎。
原帖由 donutshop 於 11-7-7 10:22 發表

可跟上學 及 放學

我都有問老師,大致同Yanamami所講一樣,書包最好大約放到A4紙咁大,因有少量功課要做。
原帖由 Yanamami 於 11-7-7 06:41 發表
番暑期prep class著便服, 咩個背包仔, 放個筆袋, 水樽就OK.  準備snack 放小息食.  暫時唔好俾慣佢去小食部買慣零食住, 小朋友好易失控. 學校有本臨時手冊俾佢地.  Relax, 有學校同你babysit 3個鐘幾好o丫.  佢地番 ...

請問昨天多唔多人註冊?

回復 128# kellylau79 的帖子

我註冊時無須等候,但陸續有人進入。

原帖由 maggiechu 於 11-7-7 14:45 發表
我都有問老師,大致同Yanamami所講一樣,書包最好大約放到A4紙咁大,因有少量功課要做。  

唔該哂! 今日去買咗個新書包比阿女, 驚暑假尾搵唔到啱心水嘅款。不過, 預備班我唔會比阿女用住, 驚大得制, 我諗預備班唔會太多野。

小一新生須知

各位, 學校將寄出"小一新生須知"

http://www.ktsps.edu.hk/9/01_9.html

唔該晒報料..  大家收到咩組別一齊上黎報到吖..  

原帖由 wingyu0704 於 11-7-8 08:48 發表
各位, 學校將寄出"小一新生須知"

http://www.ktsps.edu.hk/9/01_9.html

我又係呀,前兩日先買咗個書包比囡囡,我以為唔算太遲,但原來我買嘅時候已經係最後一個新嘅,其他未買書包嘅媽媽新係要快D手啦~~

原帖由 limehouse 於 11-7-7 20:56 發表

唔該哂! 今日去買咗個新書包比阿女, 驚暑假尾搵唔到啱心水嘅款。不過, 預備班我唔會比阿女用住, 驚大得制, 我諗預備班唔會太多野。

校長有講到文具唔好買咁靚、咁多機關,驚小朋友掛住玩筆盒唔專心上堂,以樸實為主,亦可容許比$10以下的零用錢比小朋友,有需要嘅時候可買下嘢食........

大家咁話,密切聯絡

原帖由 pcdogxx 於 11-7-8 12:25 發表

回復 135# crystalwsm 的帖子

一定一定。

原帖由 crystalwsm 於 11-7-8 17:23 發表
我又係呀,前兩日先買咗個書包比囡囡,我以為唔算太遲,但原來我買嘅時候已經係最後一個新嘅,其他未買書包嘅媽媽新係要快D手啦~~

真係! 我琴日打電話check 咗好多間大舖想搵心儀嗰個書包,唔係無 size 就無色,好彩最後都買到阿女同我都鍾意嗰隻款, 重要係 last one。雖然 sales 姐姐話月尾有貨番, 但係都立即買咗, 以防萬一。文具方面, 筆袋都會用公仔款嘅, 鉛筆同擦膠就唔會喇, 因為公仔款多數唔好寫又唔襟用。呀, 佢個新書包就真係無公仔, 夠哂樸素。
講咗咁耐, 好似好婆媽, 可能做媽咪就係咁

原帖由 pcdogxx 於 11-7-8 12:25 發表

好吖

由於小學教快一年英文, 正在擔心小兒未必能跟得上, 不知大家有什麼對策?

原帖由 WiseGuy 於 11-7-9 18:43 發表
由於小學教快一年英文, 正在擔心小兒未必能跟得上, 不知大家有什麼對策?

雖然話讀早一年, 其實而家好多學校都係, 我有朋友d小朋友讀津校三年級都讀早一年英文,我諗都係因應番而家d小朋友真係好叻, 接觸英文嘅層面比以前廣。我見過以前七十年代學d 英文grammer 比我學嗰時深。諗番以前我好似要中學先識串星期同月份, 但而家佢哋五歲人仔已經 pick up 晒。
我反而比較担心數學, 因為英文中文可以陪佢睇多d故事書或者惡補, 但係數學真係靠佢自己轉數思維。

‹ 上一主題|下一主題