用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
樓主: crystalwsm
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區 [複製鏈接]

原帖由 chun媽 於 11-11-23 17:30 發表
今天學界足球比賽,是kts對喇沙,是champion fight, kts 大勝3比0

叻叻!

今天學界足球比賽,是kts對喇沙,是champion fight, kts 大勝3比0

恭喜

嘩,KTS好犀利呀!!

補充一句,今年是足球隊第一次得冠軍(資料沒錯吧?),去年是季軍,而楊校長也有捧場,而到場的家長拉起勝利的banner,祝願足球隊及其他校隊更上一層樓!!!!!!!!

回復 803# Yanamami 的帖子

Dear Yanamami,

我是P1新手媽咪, 從之前的對話中才知悉KTS 有禦寒褸訂購, 我印象中學校早期是派了一份類似的紙回來, 但我以為是廣告吧了, 所以沒有為小女訂購. 最近發天氣轉涼了, 而學校的綫衫, 冷衫, 運動外套不足以應付20度以下的, 所以現在可以向學校補訂禦寒褸嗎? 或可以在外面那里可以買到呢?

因為12月將會轉冷了, 請指點迷律.

謝謝.

Mavis

我諗仲可以訂, call校務處啦.

原帖由 mavismama123 於 11-11-24 17:36 發表
Dear Yanamami,

我是P1新手媽咪, 從之前的對話中才知悉KTS 有禦寒褸訂購, 我印象中學校早期是派了一份類似的紙回來, 但我以為是廣告吧了, 所以沒有為小女訂購. 最近發天氣轉涼了, 而學校的綫衫, 冷衫, 運動外套不足 ...

今日剛剛派了禦寒褸,質料幾好,好舒服,又暖,入面黑色果件羽絨仲可以拆出嚟分開著,純黑色著去街都得,這件褸真是物有所值,比起校褸更實用!

原帖由 Yanamami 於 11-11-24 18:45 發表
我諗仲可以訂, call校務處啦.

昨天,係家長增益課程嘅最後一課,由楊校長嚟主講,真係獲益良多.........其中講到夫妻間相處之道,學生自殺問題,體罰以及自信教育,我斗膽問楊校長有無試過體罰自己嘅小朋友(打下手板、打下pat pat果D),佢話有,楊校長話體罰唔緊要,但最重要係你要比個小朋友知道你好愛佢,教小朋友好難,但有兩樣嘢最緊要,第一係"心",第二係"時間",用心愛佢,比多D時間陪佢,小朋友一定感受得到..........

教育以"品格"為首,學校晌德育方面係比較嚴格,做錯事無問題,人人都會犯錯,但最緊要係唔可以欺騙..........讀書唔好唔緊要,盡量去試多D其他嘢,尋找佢突出嘅地方再加以發展,好多時成功嘅人讀書都唔叻,但係佢哋都有好堅毅嘅精神,讀書唔係唯一嘅出路,小朋友讀書差,唔係佢唔得,而係佢未得,小朋友學習有快有慢,你要相信佢終有一日會得,學校係唔會因為一個小朋友成績差而放棄佢,要佢離開..........我聽完真係好感動!!

係呀,琴日我hb去左上堂,我無去,但聽番hb轉述,楊校長講ge野真的令我地要好好反思,教育我地ge子女真係大學問,有時,我都覺得自己偏向左o係學業上,忽略了其他一樣更重要ge野,希望自己都可以好好改善,一齊努力!
原帖由 crystalwsm 於 11-11-25 08:56 發表
昨天,係家長增益課程嘅最後一課,由楊校長嚟主講,真係獲益良多.........其中講到夫妻間相處之道,學生自殺問題,體罰以及自信教育,我斗膽問楊校長有無試過體罰自己嘅小朋友(打下手板、打下pat pat果D),佢話有,楊校長話體罰唔緊 ...

回復 810# crystalwsm 的帖子

crystalwsm, janssenma, 你們很幸運,有份上呢個課程,很多謝你們的分享。

教養孩子是大學問,每個階段都有新挑戰,而且越來越難,最難是找一個平衡點,求學有時,玩樂有時,不可太鬆又不能太緊。幸而學校安排不少家長課程,讓我們不時反省和改善,一齊努力吧。

多謝Junemum, janssenma

唔係擦鞋,但楊校長每一次嘅演講都發人深省!

原帖由 junemum 於 11-11-25 10:02 發表
crystalwsm, janssenma, 你們很幸運,有份上呢個課程,很多謝你們的分享。

教養孩子是大學問,每個階段都有新挑戰,而且越來越難,最難是找一個平衡點,求學有時,玩樂有時,不可太鬆又不能太緊。幸而學校安排不少家長課程,讓我們不 ...

"我以為佢會行得比人慢, 點知佢跑得比人快".  記得廣告中蘇華煒(定係蘇燁偉?) mami點講嗎?  她付出的愛與時間是有回報的.

原帖由 crystalwsm 於 11-11-25 08:56 發表
昨天,係家長增益課程嘅最後一課,由楊校長嚟主講,真係獲益良多.........其中講到夫妻間相處之道,學生自殺問題,體罰以及自信教育,我斗膽問楊校長有無試過體罰自己嘅小朋友(打下手板、打下pat pat果D),佢話有,楊校長話體罰唔緊 ...

道理大家都知道,但知易而行難,尤其是KTS咁多叻仔叻女,有時行慢少少都會無形中增添壓力,要成日提醒住自己:唔好同人比較、唔好同人比較...........

原帖由 Yanamami 於 11-11-25 11:30 發表
"我以為佢會行得比人慢, 點知佢跑得比人快".  記得廣告中蘇華煒(定係蘇燁偉?) mami點講嗎?  她付出的愛與時間是有回報的.

有無同學知道電腦打字實習嘅形式是怎樣?
是否要打出那10個詞語?如果無學過打字,唔知D手指位點算?

之前忘記了交訂飯回條,好在今天仍有午膳飯盒,不用挨餓!

回復 crystalwsm 的帖子

今日問咗老師,星期五日營後,放學沒有校車,家長須要到校接回小朋友!

引用:回復+crystalwsm+的帖子 今日問咗老師,星

原帖由 kalongma 於 12-02-07 發表
回復 crystalwsm 的帖子

今日問咗老師,星期五日營後,放學沒有校車,家長須要到校接回小朋友!
什麼時候接放學?

回復 WiseGuy 的帖子

4:45pm接放學
‹ 上一主題|下一主題