用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
樓主: crystalwsm
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區 [複製鏈接]

中文老師說,85分以上為A級,可獲禮物作鼓勵,結果,他說有20多個同學可獲禮物,那就可知同學仔好勁

Yanamami,好多謝你嘅資料,我好有興趣,介唔介意講多小小那個centre嘅資料,另外我想請net補習英文,唔知有沒有介紹?如不方便唔知可否PM我,先行謝過 :)

其實由小女自幼稚園至今,從未試過任何學術性如公文、拼音之類的補習,都係想佢輕鬆D,一切課外活動以興趣為主,所以能夠考入KTS我都十分感恩,但可能幼稚園嘅課程與KTS的差異比較大,所以讀起上嚟都有D吃力,自開學後我也減少了自己嘅工作及"課外活動",盡量陪伴她以適應學校生活,我唔期望佢做精英,我只希望佢科科合格唔好留班,可能其他媽媽會覺得我無志氣,但以我囡嘅資質.......如願矣!

原帖由 Yanamami 於 11-11-10 08:17 發表
其實現在有不少家長讓孩子在幼稚園時補phonics, 學grammer.  我會建議若你的小朋友未學phonics, 便先花1年學(不用學全套, 花太多時間), 有basic knowledge便行了.  筆架山花園有個centre教得不錯, 課程除phonics外還 ...

回覆 1# crystalwsm 的文章

請趁早打好基礎, 上P4會又突然再深一大截, 更難追.

謝謝提醒!

原帖由 Yanamami 於 11-11-13 17:41 發表
請趁早打好基礎, 上P4會又突然再深一大截, 更難追.

Check PM.

hi Yanamami        ,
我都想知啊 ! 可以PM埋比我o馬 ?

回覆 1# dordorbear 的文章

無乜特別好野...筆架山花園間Jolly Faith Learning Centre o者嘛.  Tel: 2788 1866.  我女K2係果度學phonics.  數唔掂就去亞皆老街/ 荃灣間數研(So-In), 唔係話佢教得特別好, 但佢份練習好適合KTS.

Yanamami,唔好意思,可能係電腦問題,check唔到PM,好多謝你上述的資料,我會夾時間比阿囡開始上堂,感謝你一路以嚟對我哋呢D新手媽咪、新入學媽咪嘅支援,thank you so much :)

原帖由 Yanamami 於 11-11-14 14:32 發表
無乜特別好野...筆架山花園間Jolly Faith Learning Centre o者嘛.  Tel: 2788 1866.  我女K2係果度學phonics.  數唔掂就去亞皆老街/ 荃灣間數研(So-In), 唔係話佢教得特別好, 但佢份練習好適合KTS. ...

Jolly Faith果度要上Miss Kim果班, 我女好鍾意佢.  但禁耐之前, 唔知仲有無教呢?

Miss Kim is still here, but I prefer Miss Mavis.

回復 1# babyjean 的帖子

想請教數研同其他如公文數,奧數之類的學習方式有何不同,因了解不深,請賜教!

原帖由 Yanamami 於 11-11-14 14:32 發表
無乜特別好野...筆架山花園間Jolly Faith Learning Centre o者嘛.  Tel: 2788 1866.  我女K2係果度學phonics.  數唔掂就去亞皆老街/ 荃灣間數研(So-In), 唔係話佢教得特別好, 但佢份練習好適合KTS. ...

回復 1# crystalwsm 的帖子

我大女去過So-In咋, 其他d唔清楚啊.  我諗奧數係俾d本身數叻o既學生去增潤.

唉... 見聽日放假又完咗大測, 諗住去海洋公園玩番日, 點知撞正落雨, 希望明天唔好落雨等我地可以輕鬆一下就好.

你地有冇諗住去邊度玩呀?

回復 794# kelvincheng 的帖子

我們打算去迪士尼,阿女望到頸都長,希望不要傾盆大雨啦,微風細雨都會去,難得有這麼輕鬆的假期,要盡情玩一天。

上星期日我們剛帶了亞仔去了迪士尼,還參加了反斗奇兵的優先場,他玩得很開心,算是考完試的relax節目,明天要上班,不會陪他了,不過,難得可以休息下,他留在家玩都會很開心!

回復 796# janssenma 的帖子

上星期日天氣很好,明天就。。。有點可惜。

回復 795# junemum 的帖子

本來都有諗過去迪士尼, 順便去埋新開的"反斗奇兵", 但驚太多人所以轉去海洋公園, 留番下次考試完咗先去.

唔該晒Yanamami!

原帖由 Yanamami 於 11-11-17 07:48 發表
我大女去過So-In咋, 其他d唔清楚啊.  我諗奧數係俾d本身數叻o既學生去增潤.

今天學界足球比賽,是kts對喇沙,是champion fight, kts 大勝3比0
‹ 上一主題|下一主題