用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
樓主: crystalwsm
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區 [複製鏈接]

Yanamami,

明白, 呢D費用都好正常。  不過我都係覺得學校最緊要有heart, 咁個心都會開心D。  而睇左好多comments, 都話KTS D 老師好有愛心, 送返學果陣又可以同老師傾下, 如果跟唔上又唔會被人遺棄, 呢D真係去邊到搵。

真係唔該晒你既解答

原帖由 Yanamami 於 11-6-8 17:00 發表
其他雜費, E.g 每日一篇, 英文MySmartABC, lunch, 校車, 社帽, 班照, 學校旅行......果d間間學校都有, 价$合理, 但開親學那管$10一頂帽, 百零蚊每日一篇呀, 本CHQ簿都好快用晒.  

放心吧!  若是有不合理收費, 實有 ...

donutshop,

其實一早就好開心決定KTS架喇..  早知咪鬼學人去玩大抽獎啦.. 自己攞黎煩...     哈哈..

好多謝你的解答,希望阿女可以係KTS讀得開開心心啦..

原帖由 donutshop 於 11-6-8 16:18 發表

咁就一於決心入kts啦!

原帖由 pcdogxx 於 11-6-8 17:22 發表
Yanamami,

明白, 呢D費用都好正常。  不過我都係覺得學校最緊要有heart, 咁個心都會開心D。  而睇左好多comments, 都話KTS D 老師好有愛心, 送返學果陣又可以同老師傾下, 如果跟唔上又唔會被人遺棄, 呢D真係去邊到 ...

其實我小朋友都有學樂器, 最初都有考慮aps, 但係經過詳細考慮, 同你一樣都是覺得kts老師好有愛心, 同唔怕小朋友被遺棄, 最終選kts. 還有一樣很重要的是學校有操場及小吃部, 可以比小朋友小息時鬆一鬆,這點我都覺得很重要(雖然說出來有點傻).

原帖由 pcdogxx 於 11-6-8 17:25 發表
donutshop,

其實一早就好開心決定KTS架喇..  早知咪鬼學人去玩大抽獎啦.. 自己攞黎煩...     哈哈..

好多謝你的解答,希望阿女可以係KTS讀得開開心心啦..

...

很開心, 小兒可以和你小朋友做同學仔了.

我果陣都係揀APS 定KTS, 不過阿女淨係學琴, 我又諗唔到仲學咩樂器好, 加上D人話勁谷, 結果都打左退堂鼓。 講校舍梗係KTS冇得頂啦..   不過唔知會唔會好多蚊呢..

原帖由 donutshop 於 11-6-8 17:46 發表

其實我小朋友都有學樂器, 最初都有考慮aps, 但係經過詳細考慮, 同你一樣都是覺得kts老師好有愛心, 同唔怕小朋友被遺棄, 最終選kts. 還有一樣很重要的是學校有操場及小吃部, 可以比小朋友小息時鬆一鬆,這點我都覺得 ...

Yanamami

雖然話無中學,但我今年真係感到學校老師都幫到盡,睇呢幾年畢業生入到top嘅中學越黎越多人。

原帖由 Yanamami 於 11-6-8 17:00 發表
其他雜費, E.g 每日一篇, 英文MySmartABC, lunch, 校車, 社帽, 班照, 學校旅行......果d間間學校都有, 价$合理, 但開親學那管$10一頂帽, 百零蚊每日一篇呀, 本CHQ簿都好快用晒.  

放心吧!  若是有不合理收費, 實有 ...

學校對家長&學生的支緩是十分充足, 由P4開始直至P6畢業.  由各類家長講座, 家長會, 以至學生課後補課班, interview班, 和選中學全攻略, 實在令我們覺得學校是與我們並肩作戰的.

原帖由 oscarmama 於 11-6-8 20:04 發表
Yanamami

雖然話無中學,但我今年真係感到學校老師都幫到盡,睇呢幾年畢業生入到top嘅中學越黎越多人。

KTS今早取錄小兒

今早KTS致電本人取錄小兒,下星期一上午辦理註冊手續,真的很開心,請大家指教,小兒Timothy.

唔知有無人有興趣要一個KTS舊書包?   係有d舊但用得唔好哂. 反正我都係送去救世軍.

yanamami, please chk pm!

哈哈donutshop,我同你嘅考慮一模一樣,我都係放棄咗APS,去了KTS註冊,因為我嘅女言語有D遲緩,有幸考到KTS我都覺得好感恩,希望透過老師嘅關愛而令阿囡自信心會大些,請各位多多指教!

原帖由 donutshop 於 11-6-8 17:46 發表

其實我小朋友都有學樂器, 最初都有考慮aps, 但係經過詳細考慮, 同你一樣都是覺得kts老師好有愛心, 同唔怕小朋友被遺棄, 最終選kts. 還有一樣很重要的是學校有操場及小吃部, 可以比小朋友小息時鬆一鬆,這點我都覺得 ...

原帖由 crystalwsm 於 11-6-10 22:01 發表
哈哈donutshop,我同你嘅考慮一模一樣,我都係放棄咗APS,去了KTS註冊,因為我嘅女言語有D遲緩,有幸考到KTS我都覺得好感恩,希望透過老師嘅關愛而令阿囡自信心會大些,請各位多多指教!

...

哈哈, 我諗你女兒的語言遲緩已經好翻晒, 如果唔係點可以咁叻叻, 考到咁多好學校.

原帖由 crystalwsm 於 11-6-10 22:01 發表

...

大抽獎落空,我都落實註冊KTS了,以後大家多多溝通吧!

crystalwam,

哈哈.. 歡迎你歸來...   我仲以為你最後選擇APS添..  希望大家以後多多關照...  

...

回復 54# pcdogxx 的帖子

哈哈,有幸做到同學仔,以後要多多交流,互相照應,有EK呢個大平台,我哋呢代嘅媽咪支援真係比以前好好多

大家咁話,大家咁話

原帖由 Charmainetowin 於 11-6-13 22:38 發表

大抽獎落空,我都落實註冊KTS了,以後大家多多溝通吧!

名位媽媽,請問開始準備小一嘅嘢未?
我乜都未諗,呢排睇緊D書包,唔知KTS後用學校提供嘅書包,定係要自己出去買書包呢?有無媽媽知道?

另外又知唔知,小一預備班,有無校車安排?

回復 1# crystalwsm 的帖子

用自己書包都得, 但唔可以有轆拉住行果种.

原帖由 crystalwsm 於 11-6-15 15:05 發表
名位媽媽,請問開始準備小一嘅嘢未?
我乜都未諗,呢排睇緊D書包,唔知KTS後用學校提供嘅書包,定係要自己出去買書包呢?有無媽媽知道?

另外又知唔知,小一預備班,有無校車安排? ...

I've the Dr. XXX already.

回復 58# Yanamami 的帖子

oic,咁學校嘅書包"性能"好唔好?多唔多小朋友用?
‹ 上一主題|下一主題