用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
樓主: crystalwsm
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區 [複製鏈接]

agree with Yanamami.  
hi all, my girl is assigned to group 3, nice to meet you all here.

明天有得跟車返學,但好似d家長並不可在校內等小朋友...只可在街上遊蕩到十二時.

約埋去新世紀潮館飲早茶聯誼下囉.....

原帖由 WiseGuy 於 11-7-17 08:00 發表
明天有得跟車返學,但好似d家長並不可在校內等小朋友...只可在街上遊蕩到十二時.

如果每日$10當然太多,但每星期$10我覺得可以接受,我打算正式上小一會開始比零用錢,每星期$10,會用532的比例,$2用作捐獻(如買旗),$3作儲蓄,$5作消費,可自由選擇買食物或玩具,亦可儲起佢,會為佢準備一本財政收支簿仔,每項支出要有簡單紀錄,讓她開始學習管理自己的金錢!

原帖由 Yanamami 於 11-7-16 18:25 發表
好簡單, 你想唔想你小朋友每個星期食$50零食落肚?  食幾多先o岩?  最初我俾$2/week我個女, 係, 真係少得可憐.  乜都買唔到(唔係, 買到兩粒魚肉燒賣).  若佢想買糖就要學識延遲滿足自己, 儲夠2 weeks先買到.  仲有,  ...

一切準備就緒,好期待呀!

唔知點解,只有三十三人一組?應該三十五至七人一班架?

會唔會到正式上學時, 五班--->四班?

往年都係咁!!

原帖由 kelvinchan3344 於 11-7-18 09:43 發表

原帖由 kelvinchan3344 於 11-7-18 09:43 發表

係噃,你好聰明;)

wow, that means 40+ students per class?

係噃,你好聰明;)

There're only 35 students in my daughter's class.  Don't forget some may withdraw b4 Sept.  They only want to join the summer prep class.

原帖由 Amaze 於 11-7-18 11:54 發表
wow, that means 40+ students per class?

阿女今日第一日返學就已經唔見咗個筆盒,睇嚟真係要多d時間去適應

原帖由 crystalwsm 於 11-7-18 15:10 發表
阿女今日第一日返學就已經唔見咗個筆盒,睇嚟真係要多d時間去適應

番到屋企先發現定巳經搵番?阿女話我知佢喺課室倒瀉咗d餅乾,淨番幾粒食,真係比佢激死!

哈哈..  咁快就唔見左??  冇貼名咩?

原帖由 crystalwsm 於 11-7-18 15:10 發表

阿女今日講唔到D乜野, 淨係話教佢地唔知咩叮叮叮做左幾個動作..  同埋教佢地點樣叫老師早晨..  呢個星期係咪教數學先呀?   我都未睇佢手冊, 不過佢話聽日要帶數學書。

今日我送左佢返學..  跟住係條街行左3個鐘...  攰到屎左...

我就只系跟車送阿女返學, 之後就返工啦.

下午打比佢, 佢話很開心, 有個幼稚園同學仔同班, 另外識左新同學仔, 大家都系坐同一輛校車的.問佢有無教書及派書, 佢都答有, 都系話上數學.

今日阿女功課係寫字帖, 都要寫成五版, 每版十個字, 每個字要寫十次, 都幾係。不過阿女好有責任心咁, 係咁寫, 似乎都ok。有個字寫錯咗, 我叫佢擦咗再寫, 佢堅持唔肯, 佢話老師話寫錯唔准擦。仲有老師送咗個筆鉋比佢, 佢好似都好enjoy學校嘅生活, so far so good:

我個囡就唔見咗校車証,隻夾断了,我估是"涉"了在座位邊,明天要問校車保姆了!

我個女第四組,今天教了寫字同英文,手冊後面寫這個星期上英文堂,係咪每班有唔同的上課時間表!
另外,想請問小息時班房是否不可進食?阿女話班房不可進食,佢同兩個同學仔就坐係洗手間門前的椅上進食。
‹ 上一主題|下一主題