用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 vs 創價
樓主: mamatwo
go

劍鳴 vs 創價 [複製鏈接]

原帖由 mamatwo 於 10-12-24 01:03 發表
用多些時間及$$去學興趣班,發掘囡囡潛能,打造一把利劍,突圍而出?

呢樣野,都要睇小朋友天份,而且要做到突圍而出並不容易,因依家個個都做緊呢樣野了。選校黎講,冇得講邊間好過邊間,因為每個人要求唔,不如你列出自己的要求,排下優先次序,睇下邊間學校o岩你要求多d,同埋,你手頭呢2間都仲有好多小朋友wait緊,決定好就盡快通知學校吧。

原帖由 elmolly 於 10-12-24 01:25 發表
1.是否創價不著重英語教學?- 人地好似重視既係品德同學習興趣喎, 有錯請指正

2.是否多Net囡囡英文就好? - 起我囡囡既經驗, 我覺得係, 語言係要接觸得多先好, 我女由KM轉去另一間學校, 講少左好多好多英文(given起屋 ...

同意你所講。
對我嚟講我都覺得個女每日接觸到英文係比較重要D,雖然o係屋企我都會同佢講,我亦有俾小朋友返興趣班,坦白講興趣班o個一個鐘或者幾個鐘o係英文上未必幫到好多,除非你自己每日都會化時間同佢講。
我選擇KM係因為課程上深,第時上小學大家唔洗o甘辛苦去追,而且老師好細心對我女女都好好,其實最重要係你自己點睇,如果你真係覺得Soka好o既,就唔洗理o甘多,快D攞返個位出嚟俾更需要o既人啦,因為我知道鼠年出生率都好高,好多人都未有學校收。

我會揀間同cky教學方法相近的,這方面我估soka都應是一個不錯的選擇,不過樓主有冇睇過ckyo個邊,會5會用英文in,雖然soka都有net,km lei方面應會好d(在bk看到),上興趣班都要人帶,撘車又要時間,大人細路都辛苦,如果你小朋友e+讀得開心,可必轉.
‹ 上一主題|下一主題