用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 vs 創價
go

劍鳴 vs 創價 [複製鏈接]

0    0    0    0

心儀蔡繼有既話, KM國際班既語言環境應該會有幫助d.

Of course KM la~

我朋友的仔今都是讀創價,她都認為考私小會蝕低些。KM名氣大,會著數些。

你真係諗住入蔡繼有, 先了解呢間係咩學校. CKY係一間近似國際學校既學校, 好著重語文, 所以佢地都收好多學之園既學生, 咁既情況, 你自己話讀Soka去考會唔會有明顯優勢? 除非你每日再去英文班...
而家唔係邊間好d, 係你考小一strategy既問題.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 mamatwo 於 10-12-22 02:21 發表
多謝你的意見! 但soka啲英文如何? 由於soka 只是$690 學費,可以學多些興趣班, 報小一機會會太一些嗎?  

報學校無"公式"架喎, 無話邊間幾會大d, 而係邊間會幫你打好個底
如果你讀得cky, $$唔應該係考慮重點!
我唔係話你一定要去讀km,  但係讀邊間你都唔會少咗興趣班囉!
恐龍家

創價上CKY?無乜點講過喎!

蔡繼有是英文學校,走IB課程,學費很昂貴,小學$50000一年,中學要$70000一年。

我選劍鳴,英語教學,方便銜接英文小學。

心儀蔡繼有,我會揀LH

"前睇電視介紹過創價" - 請問是那個節目? 我想上網睇番

http://idioms.etvonline.tv/etv/front/timetable.jsp?AMPM=am&YEAR=2010&MONTH=12&DAY=17

醒目開學勳章

心儀蔡繼有, 一定揀km, 我唔贊成你話讀soka然後課餘補英文, 你咁做無疑係浪費左時間令到你小朋友無得參與其他課外活動!

比我個小朋友讀緊KM, K1 仲收番我個仔,點解仲要轉去創價?

回復 5# mamatwo 的帖子

Definitely KM.

其實蔡繼有真係一間國際學校,如果你個小朋友簡Soka應該都會追得好辛苦,而且仲要揾課外活動俾佢。

但我都有個朋友唔太熟o既女女係讀Soka而考到蔡繼有,不過佢有揾人返嚟補英文,佢剛剛今年小一,聽佢爸爸講小一會有一個適應期俾新生,可以o係走廊講廣東話,但如果到咗小二就唔呢D歌仔唱,意思係如果俾老師聽到就會出信,或者o係手冊上面寫,所以呢個朋友都不斷keep住俾個女私人補英文。

另外有個case係我細佬個朋友個女讀Soka考到St. Paul,不過呢個小妹妹我覺得佢真係好辛苦,星期一、三、五請人返屋企補普通話,二、四同六就補英文。

Soka無可否認係一間讀得開心而又學費好合理o既幼稚園,但講真讀得呢間幼稚園有幾多小朋友唔會出去補英文同普通話吖,所以實在D,如果你都會幫小朋友報其他興趣班,倒不如留返o係KM,起碼每日有個NET同佢o地講o下o野,就算小朋友講唔到好多都起碼接收到D英文,聽得好緊要。而且你簡得蔡繼有都會肯舍得投放資源o係小朋友o既學業上啦。

1.是否創價不著重英語教學?- 人地好似重視既係品德同學習興趣喎, 有錯請指正

2.是否多Net囡囡英文就好? - 起我囡囡既經驗, 我覺得係, 語言係要接觸得多先好, 我女由KM轉去另一間學校, 講少左好多好多英文(given起屋企接觸英文既時間不變)

3.個個考小一都有兩文三語打底,會唔會轉去創價用多些時間及$$去學興趣班,發掘囡囡潛能,打造一把利劍,突圍而出? - 請問你小朋友返完3個鐘頭學, 再要去浸到英普fluent, 再去下畫畫加一至兩樣運動/音學+travel time, 再跟下學校既功課之後仲有幾多時間去"發掘潛能"? 除非你小朋友唔係點瞓+唔去玩? 就算係, 又有無需要令到小朋友咁辛苦?

要英文fluent, 我唔知你起屋企係咪全英文同小朋友溝通? 唔係既話, 我只識得其他想小朋友英文好既父母一間local, 一間國際咁返去train英文. 聽你語氣, 好似prefer Soka over KM, 如果你覺得唔讀soka好"side"既話, 咁你咪go ahead囉, 只有你先最清楚乜野最啱你小朋友, 唔洗理人地點睇.

‹ 上一主題|下一主題