用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代友問: band one頭女生(港島區)
樓主: Charlotte_mom
go

代友問: band one頭女生(港島區) [複製鏈接]

原帖由 CrabPincers 於 10-12-20 12:25 發表

我諗你係問我
我朋友係無揀st paul, 佢target 係英華, 英華吾收
係我話, 如果個女甘叻, 我會揀英華吾會揀跑馬地st paul
st paul 友, 吾好插呀.....其實我真係好驚呢d topic ,一陣驚動d 家長神經線, 會比人圍插.... ...

係呀...我都驚....所以唔敢太直接...其實HV St Paul唔係好TOP

醒目開學勳章

原帖由 Rattie 於 10-12-20 16:37 發表
咁 e 幾間比較, HV St Paul 好似易 d 嘛, YWGS好好 but 要諗吓 : 4 years in SSP wor!

係, 應該係hv st paul 比較易入
又或者可以諗下大坑真光, 都應該易入, 上年有人大抽獎吾係放第一志願(乙部)都入到

聖心自選可以唔使諗 只係for直屬小學申請

原帖由 kswiss 於 10-12-19 20:25 發表
聖心可能程度較深(初期), 因大部份小學直上, 未必會太照顧新學生, 但幾間嚟講, 中學係Pokfulam,  地點係最就近南區了. 都可以一試.
張祝珊較谷成績, 會讀得辛苦, 如果小朋友喜歡讀書, 咁又唔成問題. 其他方面既發展 ...

1) BPS
2) HV ST PAUL

因為南區個網大抽唔算好 (BAND 1 女仔好似得聖心同呂明才, 而個個都知聖心主要收自己小學生)

所以最好就要係自行攞到個位

BPS -  可稱全港最 TOP 女官中, 如小學程度不是很高, 怕入到都辛苦, 就不如 1) HV ST PAUL 2) 聖嘉勒

回復 4# tweetyho 的帖子

我朋友女兒去年東區升中乙部1x志願派hv st. paul (得幾個他區位), 個小朋友唔想讀女校, 放榜時 !

你friend個case我會自行其中一間博d, 揀bps! bps is good  (ha ha, i'm old girl)!

2年前小女兒小學全級第10由九龍城誇區入bps,而家form 2,讀得好開心,同學大部分好nice。一於揀bps首選吧!

醒目開學勳章 王國長老

綜合各位意見, 睇黎第一可以搏搏, 第2揀st paul's catholic, 應該穩陣了
thanks
原帖由 tangko 於 10-12-26 01:36 PM 發表
2年前小女兒小學全級第10由九龍城誇區入bps,而家form 2,讀得好開心,同學大部分好nice。一於揀bps首選吧!
‹ 上一主題|下一主題