用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代友問: band one頭女生(港島區)
go

代友問: band one頭女生(港島區) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

朋友姪女就讀南區某小學(唔係最堅果1,2間), 從小精乖伶俐自動識唸, 每年唔駛人理都考到全級頭3名
之前有提議佢轉校, 佢小朋友媽媽怕佢過塘後跟唔上, 一路無轉
而家要揀中學, 全校老師一致話唔好side左佢, 提議以下幾間:
1. 英華 (我知無直屬聯繫小學, 但係中西區龍頭學校之一, 可能有難度)
2. 聖心 (有直屬小學, 感覺上較著重academic)
3. 跑馬地st paul (有直屬小學, 亦係傳統教學)
4. 庇利羅氏 (有幾間官小聯繫, 感覺上學生發展全面d, 我知睇interview表現幾緊要, 個人覺得小朋友口齒伶俐, 去interview會有利)
5.張祝珊 (我知無interview, 男女校, 會唔會好睇重學術?)
由於小朋友誇網, 小學同呢幾間都無聯繫, 點都係蝕, 問題係邊間勝算會大d
仲有, 我自己睇法(咋!), 如果去一間一條龍中學, 可能80%中一學生都係原校上, 怕外來生融合會有困難(唔係人人都咁friendly), 點睇?
請問各位高手有無意見?? million thanks
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

嘩, thank you你!
即係話, 誇網申請, 每間學校都係54個位for全港所有誇網申請? (我唔識呢d架...), 而英華有多幾個位for南區?
咁第一輪interview又點計?
搬去深水po, 會係新既千禧校舍嗎?
sorry, 才疏學淺....

醒目開學勳章 王國長老

THANKS! VERY USEFUL INFO
原帖由 kswiss 於 10-12-19 08:25 PM 發表
聖心可能程度較深(初期), 因大部份小學直上, 未必會太照顧新學生, 但幾間嚟講, 中學係Pokfulam,  地點係最就近南區了. 都可以一試.
張祝珊較谷成績, 會讀得辛苦, 如果小朋友喜歡讀書, 咁又唔成問題. 其他方面既發展 ...

BPS - 舊年 7xx 人申請, 得一半人有得 in, 你 friend 個女雖然全級頭 3 名, 但南區排名會比較蝕底.
YWGS - 舊年 5xx 人申請, 會 in 哂全部人. 但 4 年喺 SSP, 真係要諗清楚.

SPSS - 首輪自行係 5會揀自己 ge 直屬小學學生 so 全部 54 個位都係收外來生 ---> 機會即係等同冇直屬一樣.  直屬小學 d 女仔都屬於乖同純, 外來生融入方面應該 5 係問題.
不過揀得 band 1 學校, 都係要有心理準備間間都 5 會易讀至好.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-19 18:35 發表
朋友姪女就讀南區某小學(唔係最堅果1,2間), 從小精乖伶俐自動識唸, 每年唔駛人理都考到全級頭3名
之前有提議佢轉校, 佢小朋友媽媽怕佢過塘後跟唔上, 一路無轉
而家要揀中學, 全校老師一致話唔好side左佢, 提議以下幾 ...

想讀男女校同專注重視學業成績...CCS...
4間女校...BPS同YWGS學業成績比較好些...又無直屬小學...我覺得比較好些

醒目開學勳章 王國長老

Thanks Rattie and tweetyho!
我會forward俾我朋友考慮

醒目開學勳章

charolotte_mom
個人意見
吾岩聽吾好插
如果係band 1 頭, 全級頭3名, 比我就吾會揀跑馬地st paul
英華, 識人, 全級第二名(長期), 各樣都好叻, 都吾入
你果堆學校, 我會揀bps, 但都係難入
另外, 有無諗過中國婦女會, 如果肯比$, 試下直資

原帖由 CrabPincers 於 10-12-20 10:13 發表
個人意見
吾岩聽吾好插
如果係band 1 頭, 全級頭3名, 比我就吾會揀跑馬地st paul
另外, 有無諗過中國婦女會,  ...

我想問你朋友揀左st paul 同英華(小朋友是band 1 頭),係學校唔收定係雖然是band 1 頭都唔想揀 st paul 同英華,可否講下原因,因為我都想揀英華.謝謝

醒目開學勳章

原帖由 朱朱 於 10-12-20 12:10 發表

我想問你朋友揀左st paul 同英華(小朋友是band 1 頭),係學校唔收定係雖然是band 1 頭都唔想揀 st paul 同英華,可否講下原因,因為我都想揀英華.謝謝

我諗你係問我
我朋友係無揀st paul, 佢target 係英華, 英華吾收
係我話, 如果個女甘叻, 我會揀英華吾會揀跑馬地st paul
st paul 友, 吾好插呀.....其實我真係好驚呢d topic ,一陣驚動d 家長神經線, 會比人圍插.......

to: Crab Pincers
謝謝你的回覆,原來全級考第二都吾收,即英華真的很難入,我都去過bps簡介會,聽校長講收生要求都好高,唸住英華易 d tim.

英華咁難入? 我朋友都係南區二線學校考全級約第三到, 老師都叫佢揀英華..........
田始舊年有7個.............

醒目開學勳章

原帖由 朱朱 於 10-12-20 12:46 發表
to: Crab Pincers
謝謝你的回覆,原來全級考第二都吾收,即英華真的很難入,我都去過bps簡介會,聽校長講收生要求都好高,唸住英華易 d tim.

可能係因為間小學程度淺者................有比較啦
我只係講返果個小朋友既case, 同埋, 都好看interview 既表現, 吾係計晒成績

7個 ... 我估係大抽獎入 ge 機會多啲.

原帖由 LittleKidult 於 10-12-20 13:44 發表
英華咁難入? 我朋友都係南區二線學校考全級約第三到, 老師都叫佢揀英華..........
田始舊年有7個.............

咁 e 幾間比較, HV St Paul 好似易 d 嘛, YWGS好好 but 要諗吓 : 4 years in SSP wor!
原帖由 CrabPincers 於 10-12-20 12:25 發表

我諗你係問我
我朋友係無揀st paul, 佢target 係英華, 英華吾收
係我話, 如果個女甘叻, 我會揀英華吾會揀跑馬地st paul
st paul 友, 吾好插呀.....其實我真係好驚呢d topic ,一陣驚動d 家長神經線, 會比人圍插.... ...

BPS 緊係 very good la, 最好問吓老師 d 往跡先 e.g. 幾多人有得 in, 幾多人入到 etc.
5 想佢 side 左個 chance je..
原帖由 CrabPincers 於 10-12-20 10:13 發表
個人意見
吾岩聽吾好插
另外, 有無諗過中國婦女會,  ...

‹ 上一主題|下一主題