用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插班衰左啦
go

插班衰左啦 [複製鏈接]

係度呻下先, 今年阿仔讀緊小二, 想同佢教第二間小學, 之前小一考都衰左, 家陣再教插班, 衰埋, 真係唔開心架, 不過借個位來呻下, 希望出年再考插小三OK啦...
   0    0    0    0

保良局陳守仁囉....

呢間學校近年係多人考左,所以學位難求少少,要多謝的家長大力宣傳,斗令都變大牛

醒目開學勳章

你想唔讀而家間學校OR只想插入陳守仁?
如果係唔鐘意而家間學校,咁不如考多幾間
如果only只心儀陳守仁,咁可能要狂谷英文
出年再試過,加油!!!

其實考左兩年都唔OK, 會唔會個天都覺得小朋友唔適合呢? 再試多次, 小朋友會唔會唔開心架? 再者, 插班入去學第三種語言會追返程度, 雖然考試唔計分, 但人地識而自己唔識, 心情都有影響架。

原帖由 lauerica 於 10-12-16 13:04 發表
呢間學校近年係多人考左,所以學位難求少少,要多謝的家長大力宣傳,斗令都變大牛

乜家長可以吹到咁大咩? 我唸上得BK既都唔會咁膚淺, 會自己親自睇下學校網頁資料, 問下身邊人同埋睇學生既表現呀麻!

如果真係可以"吹"到咁神奇, 咁D 冇人考/報, 準備殺校既校長真係要組個"家長吹野組", 幫學校吹下先得喎!

原帖由 silvia_ng 於 10-12-16 14:13 發表

乜家長可以吹到咁大咩? 我唸上得BK既都唔會咁膚淺, 會自己親自睇下學校網頁資料, 問下身邊人同埋睇學生既表現呀麻!

如果真係可以"吹"到咁神奇, 咁D 冇人考/報, 準備殺校既校長真係要組個"家長吹野組", 幫學校吹下 ...

吹得到並不代表膚淺,呢個係你講,睇來你都唔係好知的家長確係好有影響力,吹下就得架啦,乜你唔知咩?同埋上得BK就一定唔膚淺咩?I  don't think so......
咁D 冇人考/報, 準備殺校既校長真係要組個"家長吹野組", 幫學校吹下先得喎!
其實你都唔明,呢個都有吹架,不過係吹死佢麻,知冇?

原帖由 lauerica 於 10-12-16 20:00 發表

吹得到並不代表膚淺,呢個係你講,睇來你都唔係好知的家長確係好有影響力,吹下就得架啦,乜你唔知咩?同埋上得BK就一定唔膚淺咩?I  don't think so......
咁D 冇人考/報, 準備殺校既校長真係要組個"家長吹野組", 幫學校吹下先 ...

如果D家長要吹死某一間學校, 不如用D時間幫小朋友轉校好過啦! 再者, 有D人立心不良咁去吹死咁D學校, 只係希望自己個小朋友入得到, 呢D宮心計我都見識過。

原帖由 silvia_ng 於 10-12-17 13:30 發表

如果D家長要吹死某一間學校, 不如用D時間幫小朋友轉校好過啦! 再者, 有D人立心不良咁去吹死咁D學校, 只係希望自己個小朋友入得到, 呢D宮心計我都見識過。 ...

我都見好多,吹到間學校點衰,望唔好咁多人同自已個小朋友爭,不過的屎橋冇人受。

搞?!....唔怪得.....

原帖由 lauerica 於 10-12-17 15:20 發表

我都見好多,吹到間學校點衰,望唔好咁多人同自已個小朋友爭,不過的屎橋冇人受。

醒目開學勳章

指定某段時間呢D人又走出黎
我都忍唔住要穿佢

原帖由 lauerica 於 10-12-17 15:20 發表

係呢度見怪不怪。

所有名氣學校,插下學期是非常之難的,出卷是用三年級卷考二年級。

再報多次考五月六月尾那個,收生易些!

原帖由 Garfield 於 10-12-16 12:46 發表
保良局陳守仁囉....

醒目開學勳章 王國長老

我有同事舊年要幫小朋友轉學校, 知道另一個同事識人教tsl, 就拜託佢問有咩要求啦
結果, 果位老師答"叫佢中英數都操深2年啦"
我唔係想話tsl深定谷定點, 不過所謂"唔係猛龍唔過江", 天下真係好多好叻既人, 想插入心儀學校(尢其係名校)真係少d功夫都唔得
原帖由 林嬌嬌 於 10-12-17 11:01 PM 發表
所有名氣學校,插下學期是非常之難的,出卷是用三年級卷考二年級。

再報多次考五月六月尾那個,收生易些!

有些家長鐘意插人, 被插的一位又反擊, 一來一回就駡戰開始, bk 真係好多人係咁。
題外話, 如果我是被插的一位, 我應如何面對。是否不理置之 ?  還是還撃到底 ?

原帖由 brianshe 於 10-12-20 11:17 發表
上左官網~~ 千禧校舍真係正!
又有游泳, 校舍又大!
死人軒官細到死

不過, 睇佢升中都好散下; 無咩主力.
最好係華仁12人, 李x寶17人, 最多係呢間 保良局顏寶鈴書院 18人, 其餘只都1個半個有咩咁特別呢:call ...

軒官有冇得罪你,有d 口德好喎,你自己唔鐘意也不要鬧學校,令到軒官冢長好唔開心,太自私

‹ 上一主題|下一主題