用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB 考N班都被reject架..>.<
樓主: jezzyuen
go

有無BB 考N班都被reject架..>.< [複製鏈接]

原帖由 傻太 於 10-12-14 16:48 發表

我之前都有驚過光頭仔係自閉, 佢都係歲幾先手指指, 同埋最重要係"佢唔怕痛"...但歲零開始上sam sir時, 問左佢好多次, 佢都係好肯定答我"一定唔係"....我先放心少少.... ...

我個仔又係唔怕痛..佢剛開始學行..跌倒會自己爬起身再行..我當時都好驚...反而而家大個左..佢會喊住要抱抱..
我之前上的幼潛pg..導師係幼稚園老師..我成日都問佢我b係咪有問題....係咪ADHD.......佢好confirm咁答我話"唔係..你都未見過ADHD個隻好動有幾誇張"..我先叫無咁驚..

自閉同ADHD要兩歲先可以明顯觀察到,大家唔洗緊張住。

我媽媽(婆婆)好緊張,每次有咩風吹草動就驚我個囝有問題,雖然我宜家已經平常心(因為阿囝發展既進度已經超出我預期),不過為咗entertain我媽媽,佢一有問題出現,我就要上網研究再解釋俾佢知,所以係呢方面,我都有啲研究。

男係真係慢D....(希望唔係我自己安慰自己)
原帖由 kristinecheng 於 10-12-14 17:09 發表
自閉同ADHD要兩歲先可以明顯觀察到,大家唔洗緊張住。

我媽媽(婆婆)好緊張,每次有咩風吹草動就驚我個囝有問題,雖然我宜家已經平常心(因為阿囝發展既進度已經超出我預期),不過為咗entertain我媽媽,佢一有問題出現,我就要上網研 ...

因為報咗唔少n1,so-far我都累積了唔少interview經驗,我個人覺得想interview成功,真係要好好了解自己bb既長處,再盡量係interview時表現佢既長處。例如,我阿囝講嘢方面比較叻,但認顏色麻麻地,當考顏色時,睇吓有冇機會表現佢識講「blue」,咁嗰part雖然未必攞到分,都有少少同情分。同埋,真係唔好俾壓力bb,每次interview,我都同阿囝講會去學校同老師玩及傾計,我會問佢想唔想去,因為有得出街,佢每次都舉手話去,而且由於係佢自己同意去,通常佢心情都會幾靚(即使miss晒啲瞓覺時間)。去既時候,盡量俾佢自由活動,好似我阿囝好鐘意自己行,加上我大肚唔可以抱佢,每次入interview房佢都係大搖大擺自己行入去再坐底。

總之按自己的小朋友既能力盡量幫佢,對佢有信心亦時常保持欣賞佢既心,就無論in成點都無撼啦﹗而且有時interview真係好講彩數,有啲薄有名氣既學校阿囝in到發晒脾氣又掟嘢,打定輸數卻竟然有am offer,有啲村校自己同阿囝都即場俾老師主任讚,但只有pm offer,封信仲暗示阿囝不及其他小朋友所以未能分配上午班。所以,平常心便好~
小小心得,希望可以幫到你。
原帖由 jezzyuen 於 10-12-14 16:43 發表
啱.....唔會為一杯唔啱自己既杯已唔唔開心..
想係呢度傾下計...因為同老公講...佢永遠都唔會擔心...唔會緊張咁既.....

回覆 2# jezzyuen 的文章

Your son is definitely not the first one as I know friends' kid was rejected too. Don't worry!

I do agree that you need to give your son more interview opportunities so that he can LEARN what is the expectation of those new face aunties (those interview teachers). I have applied 10 KG for my son, should be 2 more coming. Actually majority are really for practise. My son has 6 interviews before going to the most wanted KG. I do think he really learn a lot in the process too, so do I.

Of course you won't be telling him in a serious way he is going to interview. I always told my son we are going to a new fun place to play and make it very exciting.

Good luck!

Thanks......
原帖由 Angine 於 10-12-14 18:59 發表
Your son is definitely not the first one as I know friends' kid was rejected too. Don't worry!

I do agree that you need to give your son more interview opportunities so that he can LEARN what is the  ...

回覆 11# jezzyuen 的文章

大部份媽媽都緊張過爸爸, 天生男女有別, 同埋我地陀足10個月生bb出黎, 點同啊, 感情都唔同啦, 不過未試過緊張, 擔心, 失望, 到見到成果個陣又唔會咁開心o者, 除左bb成長同學習, 對家長黎講都係一個學習階段 -- 除左IQ, 仲有EQ鍛鍊.

Our kids need our love more than our worries. I read a good piece hope you find it meaningful. Also posted in another thread. Just hope can share with more parents. See the below link:

http://www.facebook.com/home.php ... zai/124770150918575

唔好意思,我應該問迦南係用邊隻珠仔考BB?因為我腦海中諗珠仔就係我哋大人做手工個D珠仔,如果係完全係考小朋友手指仔小肌肉同眼力

我細仔快17個月大,仍不能穿珠,認顏色,形狀,字母數字,同我大仔當年相差很遠. 我不認為我教的方法有大不同. 但不管我同細仔玩甚麼,教甚麼,很多時候他都是表現得"睬你都傻"的態度,總是看看摸摸一番就走開. 我真的覺得很無奈沮喪. 人人見過我細仔在日常生活的表現都讚他很聰明,他手眼協調亦上佳. 所以我真不知問題出於那,我唯有歸咎於他初生時,我因為要一人照顧二子而遲了早教, 其實很內疚自責......:cry: :cry:

原帖由 neko1234 於 10-12-14 13:42 發表

其實有時唔關早唔早教..而係個bb ready未..,.唔識唔代表屋企無教..你個女叻你唔覺..但唔好以此為標準..呢地好多bb 被reject被waiting ..唔係佢地唔叻..而係因為有d年紀比人細..有d因為未ready..

我bb 識爬先學坐. ...

唔駛擔心, 我個仔上年考咗好似4-5間 PN, 冇一間收, 好彩後來讀開果間 playgroup 有位比佢插班, 船到橋頭自然直!

深深感受到你所感受的~
原帖由 yuengooluk 於 10-12-17 01:38 發表
我細仔快17個月大,仍不能穿珠,認顏色,形狀,字母數字,同我大仔當年相差很遠. 我不認為我教的方法有大不同. 但不管我同細仔玩甚麼,教甚麼,很多時候他都是表現得"睬你都傻"的態度,總是看看摸摸一番就走開. 我真的覺得很 ...

無緣...
原帖由 cincin_ko 於 10-12-20 19:49 發表

自己帶埋D ABC卡比佢地IN, PASS左...但問顏色, 我仔只識藍色->> already very good!!!

原帖由 jezzyuen 於 10-12-21 21:26 發表
無緣...

塞翁失馬 焉之非福

‹ 上一主題|下一主題