用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB 考N班都被reject架..>.<
樓主: jezzyuen
go

有無BB 考N班都被reject架..>.< [複製鏈接]

原帖由 jezzyuen 於 10-12-14 10:19 發表
但無可否認有D17個月既BB係做到....或者佢地想只收呢D...

我都認識同一個月出生的BB..能夠做到分顏色..而且說話很多..
所以我覺得加南只係想收呢類smart的,語言及理解能力較高的小朋友..
係我印象中..迦南係一間唔係太深..又唔係太淺的好普通學校..至少佢有排都未去到根X園個種..但又唔會好似屋村kg咁淺..所以我開頭先會揀佢...
估唔到佢會咁樣揀學生..問題偏重在以圖卡去問話以及顏色方面.....想揀叻的學生來收我知間間kg都想..但佢咁in法..好失望....覺得佢並唔係想像中咁好..只係學費適合呢一點比較吸引人
我暫時in左4間..4間in的方法都唔同..
屋村kg係叫BB自己玩..家長跟校長參觀學校..老師睇BB玩的表現去評分..咩都唔考..
啟C係老師同BB一齊玩玩具..睇下有無反應..同埋識唔識玩咁就走得..老師話呢個年紀未識表達..佢地唔會要求BB講野..只係玩下就得..
蘇X都係老師同BB一齊玩玩具..當中有問過BB識喎識講野..我答BB唔識..佢就無要求BB講..只係同佢玩..要佢比指定的物品老師...睇下佢認唔認得出物件..佢知我B唔識顏色..就比佢拎筆玩下畫下就算..再睇下BB識唔識收拾枱面..仲會叫BB自己落地行..自己去揀小食..我知呢間競爭好大..多數都係唔得..因為BB好多都無照佢做...自顧自玩...但係睇得出佢地會好全面咁睇個BB的表現..唔係單單睇識唔識講野囉..
方法最差就係加南..用圖卡問..仲要叫唔識講野的BB回答問題..

樓主唔好唔開心,我朋友個囝囝上年就係1st round一間都冇offer,不過waiting迦南之後都收佢入下午班。

不過因為聽完佢既經驗,今年我報咗好多間,自己都覺得有啲傻。

原帖由 jezzyuen 於 10-12-14 10:19 發表
但無可否認有D17個月既BB係做到....或者佢地想只收呢D...

我個女同好多朋友嘅BB都係16個月已經識穿珠仔, 認顏色同形狀. 其實BB識呢D唔係佢特別叻, 只係父母平時有同佢玩開呢D. 我諗呢間幼稚園真係想收呢類父母著重早教嘅BB. 既然佢唔係你杯茶, 唔讀都唔洗可惜呢.

我囡囡16個月大.都係被 reject 左.
我地 in 左2間, 一間 reject, 另一間 waiting list.  依家仲有一間未 in.  真係好擔心呀.....

係呀南田加南一來就in 我個b 顏色, 佢見我個b 唔識就好快甘趕收工甘, 所以我到而家依然好嬲.
我in 左6間kg, 間間miss 都好好心機去引導同吸引小朋友注意力去答問題.

原帖由 neko1234 於 10-12-13 21:45 發表

我b in 個間就正正係南田迦南...d 老師真係好唔得..原本佢係我2nd choice...而家唔係lu..係排尾二的choice(排尾二係因為佢比排尾的學費平咋) 如果我隔離屋村kg收我讀n1..我會讀屋村n1都唔會讀迦南..平靚正過佢..

...

原帖由 tantanmama 於 10-12-14 11:57 發表

我個女同好多朋友嘅BB都係16個月已經識穿珠仔, 認顏色同形狀. 其實BB識呢D唔係佢特別叻, 只係父母平時有同佢玩開呢D. 我諗呢間幼稚園真係想收呢類父母著重早教嘅BB. 既然佢唔係你杯茶, 唔讀都唔洗可惜呢. ...

其實有時唔關早唔早教..而係個bb ready未..,.唔識唔代表屋企無教..你個女叻你唔覺..但唔好以此為標準..呢地好多bb 被reject被waiting ..唔係佢地唔叻..而係因為有d年紀比人細..有d因為未ready..

我bb 識爬先學坐..未企穩就開步學行..所以11個月就已經行得好好..(出街成日比人讚)
但係之後我地都有好努力想教佢認知..講野..但係佢一d興趣都無..鐘意自遊行多過同我地玩...佢一直都唔識問大人拎野..因佢最鐘意係行同爬..佢總有辦法自己又爬又企高咁去拎想要的野..所以一歲佢唔識手指指...唔識眼耳口鼻...健康院都話佢認知唔OK..
但佢體力比一般同月的bb強...去gym都成日比導師讚佢大膽肯試...pg都有話佢手眼協調都OK...入錢箱都好鐘意玩..穿通心粉都OK..而家係屋企最鐘意玩係洗碗,抺枱..坐3輪車...但係因為體能強..坐唔定..靜態的學習..認知..說話就比同月的bb慢..

顏色係好抽象的事物..我想教bb"相同"呢樣野..我到而家都未知佢識唔識...但佢識學大人將不同顏色的物件分類..但仲未係好穩固..咁我呢d算唔算有早教?

而家廿一個月..牙仔都只係得6隻..仲要叭有其中二隻係上門牙...無牙好難學發音..上個月20日interview仲未識講野..連mama都唔會講..只係3個星期..佢已經由唔識講..唔講到開始識講baba, mama, 姐姐,車車,狗,花,爺爺,麻麻..

所以,唔關早唔早教..而係小朋友本身ready左去學未..
尤其係12歲前..女孩子的能力係比同齡的男仔強..因為係男女左右腦發展程度係唔同..

你可以見到好多女bb...一歲就學講...但男仔普遍要歲半先開始學講..我幾個朋友..3~4個男仔..平均都2歲過後先講野..有些3歲仲等緊語言治療..

當然in完就知佢唔係我杯茶..而家一d都唔覺得可惜..

原帖由 ceciman22 於 10-12-14 14:35 發表
Hi, 我是新人!我想問什么是N班?跟K1,K2 有什么分别?

KG要3歲先可以入學..而2歲入學的就叫N班
N班, 有d叫N1,PN班, 總之係指2~3歲呢個年齡讀的班
無學券,而且比K1~3貴

Agreed~
其實我諗每個家長都好緊張自己既bb,多多少少都有教,不過真係要睇個bb自己既進度。可能因為自己既姨甥有development既問題,屋企人好緊張我阿囝既development,搞到我初初都有少少nerious。由佢出世,就好留心佢既發展進度,我好記得有幾個milestone(3個月時roll-over,6個月時坐),阿囝做唔到,我都有啲擔心。不過一直睇佢成長,我體會到一件事,父母既教導固然重要,不過都好睇bb自己既time-table,佢未到,點教都做唔到,但唔可以放棄教佢,因為佢一ready,就會一次過表現佢一直接收既成果。

雖然我阿囝在各方面發展都比平均快(體能﹑認知﹑語言),但我唔會覺得佢比人叻or屋企教得好,因為每個bb真係有自己既發展,我只會感恩佢係一個正常的小朋友。Interview真係好睇彩數,無論in成點,希望每個爸爸媽媽都相信自己bb的能力,講真要一個2歲未到的小朋友follow陌生人指令,唔喊唔驚其實已經好叻叻了,結果如果,其實已經唔係太重要。
原帖由 neko1234 於 10-12-14 13:42 發表

其實有時唔關早唔早教..而係個bb ready未..,.唔識唔代表屋企無教..你個女叻你唔覺..但唔好以此為標準..呢地好多bb 被reject被waiting ..唔係佢地唔叻..而係因為有d年紀比人細..有d因為未ready..

我bb 識爬先學坐. ...

原帖由 snow228 於 10-12-14 12:16 發表
係呀南田加南一來就in 我個b 顏色, 佢見我個b 唔識就好快甘趕收工甘, 所以我到而家依然好嬲.
我in 左6間kg, 間間miss 都好好心機去引導同吸引小朋友注意力去答問題.

...

in迦南果日光頭仔唔肯疊高d杯(反而係逐隻杯cup番 ), 但個面試人(我到e+都唔知係咪個個都係老c)都肯示範多兩次俾佢睇...可能果日好彩喇...

不過, 間間迦南interview都係滾水淥腳咁...

原帖由 neko1234 於 10-12-14 13:42 發表

完全明白呀, 光頭仔又係6個幾月時未識坐就已經爬, 未夠10個月就已經自己行...但(尤其1-1.5歲期間)真係坐唔定學野囉....

不過呢兩個月我覺得佢進步左好多, 起碼有時溝通到&有少少句子(真係好低b既句子)..同埋好肯學野, 但一定要有人教囉...所以e+番工前都會抽少少時間同佢睇陣書先出門口... ...係就慢左d, 希望下年見k時追番喇...

sorry, 可能令你誤會了, 我無意話自己or其他人的bb叻唔叻, 更加唔會當自己個bb係標準. 事實上, 各個bb發展唔同, 亦都有唔同叻嘅地方. 早教有很多種, 當然亦唔係話父母主動教=bb ready去做. 只係想講, 有些父母會同bb玩一些玩兒, 咁bb喺呢方面經驗多d, 自然會熟習d.
有些學校收生要求bb識某一件事物或行為, 即係學校expect個小朋友已有呢個能力, 而家長亦已經同子女練習過. 如果個bb未ready或未識去做, 唔係個bb唔夠叻, 只不過大家喺一個mismatch, 互相唔係對方杯茶啫. 大家亦無謂為咗一杯唔啱自己嘅茶而氣難平.

原帖由 kristinecheng 於 10-12-14 15:51 發表
Agreed~
其實我諗每個家長都好緊張自己既bb,多多少少都有教,不過真係要睇個bb自己既進度。可能因為自己既姨甥有development既問題,屋企人好緊張我阿囝既development,搞到我初初都有少少nerious。由佢出世,就好留心佢既發 ...

我都好明白呢種心情
因為我幾個朋友生仔..就已經有小朋友係語言遲緩, 有個K2就被評有ADHD傾向..
所以我b唔識手指指..我好擔心佢有自閉..佢唔肯坐定定..我好擔心佢係ADHD..佢唔講野..我好擔心佢係語言遲緩..
所以每次見佢突然間進步..由點教都唔識..突然間表玩比你睇佢其實係一早就識..唔不過係唔鐘意show off..同唔想采我..我真係好感動..

我個仔都係唔識手指指....佢會自己去拎...唔會指..我都好驚架...
原帖由 neko1234 於 10-12-14 16:18 發表

我都好明白呢種心情
因為我幾個朋友生仔..就已經有小朋友係語言遲緩, 有個K2就被評有ADHD傾向..
所以我b唔識手指指..我好擔心佢有自閉..佢唔肯坐定定..我好擔心佢係ADHD..佢唔講野..我好擔心佢係語言遲緩..
所以每 ...

完全明白~完全感受到.........
我自己有一仔一女, 大女係3歲...對比當時家姐的發展真係好唔同....好快...唔知係咪女仔真係叻D.....家姐好快識行, 跑....講野...駁咀..樣樣都好好...到個仔而家仲未識講野..好多野都不及家姐架....但我咪又係一樣咁湊...一樣咁教...一樣咁陪佢玩....
就以穿珠為例.....我個女13個月已經穿到添...
同一副玩具, 我比個仔....個仔拎走掉下呀...食下呀....我自己FEEL到.....好似未到佢個AGE玩.....可能我衰...我無再迫佢......講到底我都覺得自己有責任!

啱.....唔會為一杯唔啱自己既杯已唔唔開心..
想係呢度傾下計...因為同老公講...佢永遠都唔會擔心...唔會緊張咁既.....

我早幾晚發夢, 夢見個b 同我講簡單句子, 又驚喜又開心, 不過當然係發夢, 而家仲講緊單字, 遲少少啦

原帖由 neko1234 於 10-12-14 16:18 發表

我都好明白呢種心情
所以每 ...

我之前都有驚過光頭仔係自閉, 佢都係歲幾先手指指, 同埋最重要係"佢唔怕痛"...但歲零開始上sam sir時, 問左佢好多次, 佢都係好肯定答我"一定唔係"....我先放心少少....

我都想...... 佢而家講單字.....
不過行得好快又好穩囉.......
你仲有IN邊幾間?! 我報左維多利亞, 康傑, 右思維
原帖由 snow228 於 10-12-14 16:43 發表
我早幾晚發夢, 夢見個b 同我講簡單句子, 又驚喜又開心, 不過當然係發夢, 而家仲講緊單字, 遲少少啦

邊個SAM SIR?!
我仔個怕痛架....
係唔手指指同BYEBYE.....收佢BYE佢就閂門
原帖由 傻太 於 10-12-14 16:48 發表

我之前都有驚過光頭仔係自閉, 佢都係歲幾先手指指, 同埋最重要係"佢唔怕痛"...但歲零開始上sam sir時, 問左佢好多次, 佢都係好肯定答我"一定唔係"....我先放心少少.... ...
‹ 上一主題|下一主題