用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教聖瑪加利大收到信啦。。
樓主: sunnyvivian
go

天主教聖瑪加利大收到信啦。。 [複製鏈接]

回復 1# BeeBee11 的帖子

If the sister studied there I think "yes" a!

原帖由 nataliepsc 於 10-12-14 01:12 發表
恭喜晒收到offer既小朋友, 好可惜我地錯過左download form, 最後有好心既bk parents轉寄俾我地, 好可惜已經約唔到interview...

至於學校既interview安排, 因為無機會去, 所以comment唔到, 不過好似出左resul ...

Hi Nataliepsc....我都有去考, 個安排真的很零亂, 考的好像沒有準則, 有家長又帶了在 "聖大就讀中" or "聖大已畢業" 的哥哥/家姐一起出席

在集體考的時候, 有 3 個 Miss 負責隨便選擇應考的十多個學生, 好似做問卷調查, 任務是盡快問完那個 batch 的所有學生 (註: 但當一個 Miss 問完一個學生, 就不會有其他 Miss 再考那個學生, 就會找還未問的, 盡快見唒) 但有家長一見到相熟 Miss, 就猛叫哥哥/家姐跟 Miss 打招呼

For example, 在我太太旁邊的某家長跟佢兩個女女 (幼女是應考的) 向其中一位 Miss 揮手和指著大女說: "阿家姐, 有冇同 Miss X say Hello 啊.....阿妹, 快 d 跟 Miss X say Hello"....然後那個"相熟"的 Miss 就負責跟呢個"相熟家長的幼女"進行數分鐘的考核並作評定.....

To describe it sarcastically, 好似去到酒樓搵位, 見到相熟的伙記, 立刻打招呼過來開茶, 然後拿起張點心紙, 寫幾位免茶 !!  

雖然我相信聖大的教育團體都應該是專業的, 但那個時刻, 令我想起我自己去見工 interview 時, 真的從來都沒有遇過 Hiring Manager 和 Interviewee 是如此這樣

其實考完當日 Dec 4 下午, 已經首先有家長開 Post 講聖大 interview 安排差, 搵左當日開的 Post,

(1) TOPIC: 天主教聖瑪加利大in左啦。。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2259847&extra=page%3D9&page=1

(2) TOPIC: 面試當日情況
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2260337&extra=page%3D1

究竟而家係咪收到信?我個契仔未收到喎..
原帖由 lugano 於 10-12-14 10:12 發表

Hi Nataliepsc....其實面試當日 Dec 4 下午, 已經有家長
開 Post 講聖大面試安排差, 搵左當日開的 Post

TOPIC: 天主教聖瑪加利大in左啦。。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2259847&extra=pag ...

原帖由 jezzyuen 於 10-12-14 10:22 發表
究竟而家係咪收到信?我個契仔未收到喎..

上星期六已經收左信....

bad reputation!!!!poor arrangements!!
rush interview!!
it's just a so called "famous" school??
-long time waiting,if so many applicants, why can't separate the date for interview??
- all parents are just attract by their good P1 allocation!!
- teachers didn't show their 'heart' to every family,even not so respect to us,i just feel that they want to finish their duty as soon as possible,she showed that 'i had no quota ,i wouldn't accept your kid '
- is it really can see a child 's ability in 5 minutes by asking 2-3 questions??

老師 in 完啊女, 只问我一條问题, 誰照顧小朋友, 我都未答完, 就好客气地截左我, 跟住就同我講, 今日interview差吾多啦, 好啦, bye bye, 是同我講! 不是同啊女講, 跟住走去mark 野...跟本無心同啊女in, 我唯又带啊女走埋去同她講bye bye..唉...
我知她們位少, 又多application, 但真系好求其囖

We have been to some other popular schools (with lots of applications and also limited of admission), but their arrangements are a lot better than St Margaret. Not a minute needed to be wasted by applicants. But at St Margaret, first have to wait in a room playing toys, then go to another room for interview and wait until all applicants finished interviews, and then rearrange to another room to play the toys again; and then to wait again for Principal's talk. WAIT WAIT WAIT.........
原帖由 1511 於 10-12-14 16:43 發表
老師 in 完啊女, 只问我一條问题, 誰照顧小朋友, 我都未答完, 就好客气地截左我, 跟住就同我講, 今日interview差吾多啦, 好啦, bye bye, 是同我講! 不是同啊女講, 跟住走去mark 野...跟本無心同啊女in, 我唯又带啊女 ...

雖然收左我個小朋友, 不過我都覺得果日係好混亂, 一入到去Interview果part, 我個小朋友比隔離個小朋友搶玩具, 我坐係後面, 都唔知幫唔幫好, 不過搶玩具個小朋友既家長已經立即叫停個小朋友, 跟住老師走埋黎攞返個玩具比我個小朋友, 就開始IN.... 到出去玩sir滑梯時, 我個小朋友排左好耐隊想玩果個好似過山車咁既野, 不過有個我估係家長義工既人, 唔理最後果幾個小朋友排左好耐隊就話"好la夠鐘la要走la", 係咁叫我地走... 我個女差d想喊出黎...

ai, 雖然我有offer, 但係我唔係好知呢間學校有咩好...成日聽人講話小學派位好, 但係我見佢派得最多的都是津校, 直資同私校無邊幾間, 咁大部份小朋友都唔係靠自己實力入ga la係靠父母兄弟姊妹或校網姐,

不過我真係知道唔係因為有關係就可以入到去讀, 因為我只有係教友呢一個身份, 身邊有好D朋友, 有晒關係都無收, 佢地都唔明點解會收我個小朋友唔收佢地果個...

仲有就係呢間所謂愛人如己學校,面試是是但但,同小朋友都唔知有冇講過三個字,走過來望一望再問我地邊個湊小朋友多,然之後就見完。我仲問我老婆 : 吓咁就係面試嫁拿?仲有冇第二間房嫁?
最衰就係佢地扮哂專業,又叫你地聽校長講15分鐘先準走,乜野愛人如己,真係笑大人個口,你地真係專重小朋友就唔好咁求其啦,比多d時間開多間房認認真真去留意小朋友好過啦...

原帖由 cereal 於 10-12-14 18:14 發表
We have been to some other popular schools (with lots of applications and also limited of admission), but their arrangements are a lot better than St Margaret. Not a minute needed to be wasted by appl ...

咁你會唔會比你小朋友讀? (我係路過架咋...我唸緊出年比唔比個仔試.)
原帖由 mary1004 於 10-12-14 22:33 發表
雖然收左我個小朋友, 不過我都覺得果日係好混亂, 一入到去Interview果part, 我個小朋友比隔離個小朋友搶玩具, 我坐係後面, 都唔知幫唔幫好, 不過搶玩具個小朋友既家長已經立即叫停個小朋友, 跟住老師走埋黎攞返個玩 ...

你咁快做定功課, 好西利!我未諗比唔比佢讀, 都要睇下佢最後有D咩Offer先

不過如果個小學派位制度唔改, 我小朋友應該會有25分入讀我以前間小學, 所以我地會睇學校點教小朋友多過睇佢派學校成績la

原帖由 jezzyuen 於 10-12-14 11:12 PM 發表
咁你會唔會比你小朋友讀? (我係路過架咋...我唸緊出年比唔比個仔試.)  

因為我大女讀女校,幫吾到阿仔,而小學既制度又咁~我又係白無之人!阿仔連首名分都無~我都愁緊點行好!
原帖由 mary1004 於 10-12-14 23:20 發表
你咁快做定功課, 好西利!我未諗比唔比佢讀, 都要睇下佢最後有D咩Offer先

不過如果個小學派位制度唔改, 我小朋友應該會有25分入讀我以前間小學, 所以我地會睇學校點教小朋友多過睇佢派學校成績la

...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我是無宗教、無關係及非舊生,但學校收咗女女讀上午班。其實唔知收生標準,我本人覺得好睇個interviewer,希望所有小朋友都讀到好學校!

原帖由 genie100 於 10-12-14 23:50 發表
面對現實啦, 世界就係靠人, 小學制已經擺明, 1st round 想入咩,你係邊位先, ok, 名校友子女,來來來, 首名加同聲同氣(教友) 也來吧, 另外嗰d呀, 下回請早.

幾時話俾你聽公平呀. 嘈乜呢

人地係叻,係威,係有錢,係識人 ...

that means the new principal is not that consider,why change the format of interview(they can speed  up the interview)??
do u really want to accept the kids from outsider??(becoz they have certain amount of "related" applicants)
over applicants??just arround 1000 only(but the school already knew that) ....that means the school didn't treat the interview seriously that's why lack of arrangement!!!

that's the point!!!for a new principal,of coz need to performance a 'show' in front of the parents,that can secure her position!!!
原帖由 diveron2002 於 10-12-14 22:56 發表
仲有就係呢間所謂愛人如己學校,面試是是但但,同小朋友都唔知有冇講過三個字,走過來望一望再問我地邊個湊小朋友多,然之後就見完。我仲問我老婆 : 吓咁就係面試嫁拿?仲有冇第二間房嫁?
最衰就係佢地扮哂專業,又叫你地聽校長 ...

回覆 77# yantabo 的文章

如果係咁,佢今次個performance咪好差,咁多人鬧爆!

你呢種諗法,就係我地方講既得利益者係唔會覺得有問題,各家自掃門前雪,不理他人瓦上霜。
唔公平就緊係嫁啦,唔好扮專業,扮愛護小朋友...

原帖由 genie100 於 10-12-14 23:50 發表
面對現實啦, 世界就係靠人, 小學制已經擺明, 1st round 想入咩,你係邊位先, ok, 名校友子女,來來來, 首名加同聲同氣(教友) 也來吧, 另外嗰d呀, 下回請早.

我睇完其他家長comment...我相信今年真係好多人interview...剛剛學校又轉了interview模式...可能就此比較混亂...我相信學校一方都會知道亦會檢討...至於收生標準...我都不太清楚...只是我知道真係有人...即使有哥哥姐姐讀緊都係waiting...

‹ 上一主題|下一主題