用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教聖瑪加利大收到信啦。。
go

天主教聖瑪加利大收到信啦。。

提早收到信。可惜我地系上午備取生,好失望啊,呢間系我地最心儀的幼稚園,可惜當日表現一般。。都恭喜有offer的小朋友。

我地都系上午備取生. My daughter could not tell me what was asked in the interview.

終於都斷纜,我地都系上午備取生。
其實每次囡囡都in得好好,不過聖馬嘉利大太過多人,仲要係有關系,我排頭幾位交Form個No. 竟然係15X,個職員話一早已派緊form,即係話相關人仕已經搭通天地線,呢間學校唔要都唔可惜。

回復 1# diveron2002 的帖子

Me too...a.m. waiting list....上次st. Clare's 失望咗,今次反而平常心,証明自己都唔太喜歡聖大...

回復 1# 天賜小公主 的帖子

天賜小公主,你信我啦,聖心同聖保祿一放榜,一定好多位會出返嚟架!

原帖由 diveron2002 於 10-12-11 14:55 發表
終於都斷纜,我地都系上午備取生。
其實每次囡囡都in得好好,不過聖馬嘉利大太過多人,仲要係有關系,我排頭幾位交Form個No. 竟然係15X,個職員話一早已派緊form,即係話相關人仕已經搭通天地線,呢間學校唔要都唔可惜。 ...

面試個日都好奇怪,點解好多家長手上的申請表系黃色,吾系所有表都系網上下載咩,無听講過話有得派表喔。

我都係上午備取生,點解早收信D都係備取生既?

回復 7# sunnyvivian 的帖子

其實個日應該有三隻form,一隻係白色(上網Download), 一隻係粉紅色(親自去學校排隊),一隻係黃色(相關人仕)。
由九點開始至十一點係相關人仕in先,擇好啦就輪到你班親自排隊人仕(十一點十五分開始),其他應該係上網download然後打電話取No.人仕。
因為我第一日淩晨巳經去排隊,點解成十一點後先可以面試,所以相關人仕(e.g.家姐係到讀...教友...朋友...)就可以in先。
呢個世界就係咁,各位抱平常心啦!佢地滿口仁義公平,什麼愛人如己...一笑置之

We queued up on 30th before 10 am and got a pink form. The interview time was 3 pm. It was "people mountain people sea" in the afternoon........

回復 9# diveron2002 的帖子

我哋係教友,但我哋係白表,下午waiting!
早知我自己搵張黃色紙print份form出嚟!

Waiting...
同堂區教友, 白色 form, 唔識人...

回復 12# 天賜小公主 的帖子

天賜小公主,

千萬不要覺得是小朋友的問題!
取錄與否, 有很多因素影響~

天主會給我們最好的安排的~
加油!!

回復 12# 天賜小公主 的帖子

As you say your daughter is getting better and better in each time. She will get an offer from her destined kindergarten. Don't worry too much la! You still have chance for waiting ma!

as i said before, the interview time was rush! the teacher attended my bb for few times , and only  about 10 seconds every time. she asked my bb one question , then went away (not nearby my bb ) to read  or mark somethings on the form. she repeated this action for at least 3 times. how could my bb be concentrated in the interview!
by my observation, many parents know the teachers or the volunteers, most candidates are the siblings of present students!
my bb and i are catholic, my interview time is 9:15am.i got a reject letter as my expectation!!

我個女收到PM OFFER

我舊年報果陣都係咩關係都無, 就咁打電話約interview, 結果waiting. 最後都wait到, 5月學校有位就打黎喇, 所以唔洗失望, waiting係有機會架.

雖然有好多教友帶仔囡去面試,但真係有關係的大約有147人...就算呢間學校比offer我,我都一定唔會報,因為佢地根本唔係重視小朋友的能力,什麼愛人如己根本就係廢話!
囡囡有三間學校offer,我極欣賞佢地揀小朋友的準則,因為我地唔識人,唔係教友,最遲報,但佢地面試時只注重小朋友表現,唔會講關係。記住呢度唔係大陸呀..走後門靠關係

回復 1# diveron2002 的帖子

冷靜d, 唔止呢間, 間間都有呢d問題, 永遠識人好過識字