用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會德田李兆強小學 德田兆強P2學生家長請進
樓主: SSL
go

德田兆強P2學生家長請進 [複製鏈接]

我女设有扣這些,真是計錯数,如我所估計得70幾分,都唔知點搞好

醒目開學勳章

原帖由 LIUALICE 於 10-12-16 22:48 發表
我女设有扣這些,真是計錯数,如我所估計得70幾分,都唔知點搞好

阿囡夠時間做嗎?如果夠時間可以叫佢d算式題再計下check 下卷~不過真係要教佢check wo~初時無教阿仔check 卷,佢岩既當然唔會改啦~錯既佢依然覺得係岩既~真係激到你cc下
如果本身唔夠時間check 既,我諗要訓練下佢計數,要計快d~快d同快d~~~~

數學科就真係托賴,派返嚟見到得88分,未能逹成目標,點知睇真啲,老師計少左4分。但係中造就...........得45分咋。點搞呀,平時呢一科好似神神秘秘咁,又唔係好知作文學到咩程度,平日都唔知點同佢温習,考試就更加冇得臨急抱佛腳啦。
原帖由 LIUALICE 於 16-12-2010 22:48 發表

醒目開學勳章

原帖由 SSL 於 10-12-16 23:01 發表
數學科就真係托賴,派返嚟見到得88分,未能逹成目標,點知睇真啲,老師計少左4分。但係中造就...........得45分咋。點搞呀,平時呢一科好似神神秘秘咁,又唔係好知作文學到咩程度,平日都唔知點同佢温習,考試就更加冇得臨急抱佛腳啦 ...

計小4分甘多~~ 好彩你眼利ja~
我都覺得中造好神秘~成108分話就話係學校既作文,但我上年都未見過~其實應該好以卷甘派番黎睇睇會好d~

應該學期尾先會派返個硬咭FOLDER返嚟,上面重印左學校個樣叫做中文寫作練習簿。但係平時家課就唔多有寫作練習。依家唯有希望做我手寫我想日子有功,到真係考作文時會流暢啲,做得快啲啦!
囝囝份作文的第五頁完全未做,已經冇硬24分,最斃係做左既啲質素都唔好,如果唔係都話唔定合格。

原帖由 koe 於 16-12-2010 23:09 發表

計小4分甘多~~ 好彩你眼利ja~
我都覺得中造好神秘~成108分話就話係學校既作文,但我上年都未見過~其實應該好以卷甘派番黎睇睇會好d~

醒目開學勳章

原帖由 SSL 於 10-12-16 23:40 發表
應該學期尾先會派返個硬咭FOLDER返嚟,上面重印左學校個樣叫做中文寫作練習簿。但係平時家課就唔多有寫作練習。依家唯有希望做我手寫我想日子有功,到真係考作文時會流暢啲,做得快啲啦!
囝囝份作文的第五頁完全未做,已經冇 ...

係咪綠白色個本,聽其他班有派過~唔知係咪我傻下傻下無留意過~
第5頁成頁無做,真係~~成24分就甘byebye~仔仔有咩講?係做唔哂,定唔曉ar?

我個女未派中文啊,你們叫小朋友做完check,佢話check咗好多次,冇得救。所以我而家佢考完,我唔会問佢識晤識啦,只会話係咪識晒!冇氣!我女都冇派中作folder,我記得上年有。

你地就好啦咁快派哂,我地個班只派咗英文同數学咋

我個囡又係衰大意,扣埋D冤枉分...
究竟幾時先唔會咁粗心大意呀...???

醒目開學勳章

原帖由 JoeyJoey 於 10-12-17 11:54 發表
我個囡又係衰大意,扣埋D冤枉分...
究竟幾時先唔會咁粗心大意呀...???

粗心大意好以壞習慣一樣介戒唔甩~~

醒目開學勳章

原帖由 susanfss 於 10-12-17 10:44 發表
你地就好啦咁快派哂,我地個班只派咗英文同數学咋

一次過派個心要好健康先頂得住!!!!

我個仔一向做咩野都好慢,上年中造考試都做唔切最尾果頁,又即扣20分。6次中文讀本測考,只有兩次做得晒。試過連常識同英文都做唔晒。除左本身做野慢之外,當然作句亦都唔係好得先咁慢啦!
不過有樣關於中文閱讀理解想問,例如個問題係: "放學後,小明送了什麼給媽媽作為禮物?"
答案:
1. 放學後,小明送了一幅圖畫給媽媽作為禮物。
2. 他送了一幅圖畫。
3. 一幅圖畫。
會唔會全部答案都可以攞足分呢?

原帖由 koe 於 16-12-2010 23:46 發表

係咪綠白色個本,聽其他班有派過~唔知係咪我傻下傻下無留意過~
第5頁成頁無做,真係~~成24分就甘byebye~仔仔有咩講?係做唔哂,定唔曉ar?

回覆 74# SSL 的文章

Sorry Ar!而家先覆你,之前THANK YOU晒呀!但係真係太多,根本只可PRINT D俾佢做,時間有三題錯咗一條。。。。點解咁遲先入黎,咪因為我覺得今次好差囉,心情好差(係我呀!)佢(阿囡)真係彩你都傻,你哋係咪激死人。。

回覆 5# JoeyJoey 的文章

睇怕都好難,只可以話仲有好多進步空間囉(指小囡吓)

原帖由 wingyeunglilo 於 10-12-17 13:56 發表
睇怕都好難,只可以話仲有好多進步空間囉(指小囡吓)

放心...我果隻衰女咪一樣,真係要睇下佢地幾時先開竅..齊齊等啦...

出年個細嘅小一,真係擔心到時唔知會唔會爆血管,D細胞死晒....即時衰老1X年, 都係買定多D保健嘅產品補補先...

醒目開學勳章

原帖由 SSL 於 10-12-17 13:07 發表
我個仔一向做咩野都好慢,上年中造考試都做唔切最尾果頁,又即扣20分。6次中文讀本測考,只有兩次做得晒。試過連常識同英文都做唔晒。除左本身做野慢之外,當然作句亦都唔係好得先咁慢啦!
不過有樣關於中文閱讀理解想問,例如 ...

我相信宜家應該無咩所謂不過要睇問題問咩,好以今次讀本第2篇閱讀理解第2題
小松鼠用什麼東西回禮?
答案:小松鼠送了蘋果作回禮
          蘋果
呢2個都應該無問題
而第一篇既第5題
小芬願意借顏色筆給美儀嗎?為什麼?
答案: 不願意,因為xxxxxxxxxxxxxx
           不願意,因為xx(無謂野)xxx(有機有一分掛)
          不願意(應該就唔比分)
其實個個老師改卷都有鬆緊手既~
要小朋友下下答案都要到題就好難lo~
你個情況有個小朋友同你一樣,次次都做唔哂,佢媽咪叫佢由乙部開始做,結果佢閱讀有9條無做,成績都有70幾分呢~

醒目開學勳章

原帖由 JoeyJoey 於 10-12-17 14:49 發表
出年個細嘅小一,真係擔心到時唔知會唔會爆血管,D細胞死晒....即時衰老1X年, 都係買定多D保健嘅產品補補先...

個個小朋友性格都唔同,未必甘灰既~~
不過如果你2個都一樣要既話........睇怕你要添置一部血壓機for你自己

咁如果短答案都攞到足分的話咁咪有機會做到多幾條目囉!
我教個仔的策略都係一樣,做乙部先,然後做第三篇閱讀理解,今次都OK,有77分。但係佢有次連邊度開始係乙部都搞錯,卒之乙部第一PART 重組句子完全冇做,61分緊緊熟。

原帖由 koe 於 17-12-2010 15:03 發表

我相信宜家應該無咩所謂不過要睇問題問咩,好以今次讀本第2篇閱讀理解第2題
小松鼠用什麼東西回禮?
答案:小松鼠送了蘋果作回禮
          蘋果
呢2個都應該無問題
而第一篇既第5題
小芬願意借顏色筆給美儀嗎?為什麼? ...

我寧願一曰頂哂佢,唔駛曰日等,提心吊膽
原帖由 koe 於 10-12-17 12:37 發表

一次過派個心要好健康先頂得住!!!!
‹ 上一主題|下一主題