用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽咪會放棄KV,SC既學位, 唔交留位費? ...
樓主: twiggyland7
go

有無媽咪會放棄KV,SC既學位, 唔交留位費? [複製鏈接]

因為好多人話sc 近年無甘好, 學費年年加, 好似幾"nur" 水....k2, K3 要成四千幾...反之kv 學費好幾年都keep 住甘上下無點加....KV三個字"平, 靚, 正".....

係咪真係有reject信? ???我個囡都係KV waiting呀!!!!我以為學校比d家長好過d所以唔得既個個都係waiting咋 .

我會放棄 SC

回復 37# 02413124 的帖子

你講得好啱,我真係好多朋友無報KV。

我地嘅取決都係按照小朋友嘅需要,我亦都唔會聽D唔係用家嘅人話間學校係點點點,因為每一間都會有好同唔好嘅地方,道聽途説咁多會精神分裂。不過兩間都係好學校,最緊要係適合自己個小朋友,其實兩間嗰教學方法好唔同,家長都應該好易揀。

這純是個人感覺, 兩間都係好學校, 只係睇自己想要咩, 我可以分享下我的諗法:
我同老公選擇kv, 係因為覺得kv整體中規中矩, 我深信kv唔會令小朋友唔開心, 唔活潑, 小朋友的求知慾好大, 對於學習只會感興趣及挑戰性, 而不會感壓力, 我對於kv 所謂的"谷", 只係學習的其中一個方法,  我唯一有一個考慮係讀完kv, 確實要搵一間中上程度的小學接上, 因為都明白kv係3年的幼稚園生活, 培養小朋友有極高求知慾, 令佢地停唔到下來, 如果搵一間普通小學, 小朋友會頓失興趣, 我地都計劃了多種課外活動俾囡囡, 但就唔會係學術方面
至於sc, 我同老公係初期時係選擇sc, 因為活動教學, 外國人多, 有西方教學感覺, 但係sc所收取的學費, 我覺得已經超出其價值所在, 論活動教學, 我較欣賞啟思小學附屬幼稚園, 奈何活動教學太自由, 小朋友的自控能力難分辨學習時學習, 遊戲時遊戲的觀念, 其次係承接小一時,係會有難度, 人都會喇,感困擾時, 有的會逃避, 有的會挑戰.
小朋友在開始學習的初期, 係唔會有惰性, 佢地漸漸接觸外界多左, 模仿他人多左, 就會知道咩叫惰性, 我地相信kv係依方面做的根基會好d.
最後, 我地會照報協恩, 依個先係我地最終目標.

回復 45# 囡囡婷婷 的帖子

我都等緊d有小學Backup嘅女校。不過競爭真係好大~~

我得KV waiting list咋.. 個個都要kv, 都冇乜行喇~

唔好灰心, 我聽日會放棄KV留Soka

原帖由 靚媽媽店 於 10-12-10 13:32 發表
唔好灰心, 我聽日會放棄KV留Soka

thx.. 我會努力嫁喇~!!

HAHA 因為我都冇報kv
我自己係一間英中到做,基本上我所有同事都係有報sc冇報kv,咁好多都考到,用第一身用家講番
我都有問過會唔會太淺,有1個用家講得好好,深代表好?佢話sc夠架啦,已經cover左p1
而且我知既都升到好好既小學,但又真係跟得到,我就信佢地啦
唔好意思,有d離題
原帖由 Joeff 於 10-12-10 13:03 發表
你講得好啱,我真係好多朋友無報KV。

我地嘅取決都係按照小朋友嘅需要,我亦都唔會聽D唔係用家嘅人話間學校係點點點,因為每一間都會有好同唔好嘅地方,道聽途説咁多會精神分裂。不過兩間都係好學校,最緊要係適合自己個小朋 ...

回復 45# 囡囡婷婷 的帖子

好多謝各位家長放個位出黎,
雖然未必會有我份, 但起碼有個希望比我地,
由INTERVIEW完到等信呢一個月已經好難受,
日日開信箱, 而家呢兩間學校仲要下年先call waiting,
不過得唔得都想快d知, 等自己放下心頭大石,
準備心情幫仔仔預備升k1。
請問各位家長以往call waiting係來信, 還是電話call呢?

真係好羨慕你地d小朋友兩間都收,
請問收到offer既小朋友家長,
你地係咪讀間好好既N1, 例如劍鳴OR樂基?

可能學校會睇小朋友邊間N1出黎。

回復 53# twiggyland7 的帖子

我個女有讀n1, 不過是屋企樓下的村校, 但是我是ft mami, 我生完阿女後就quit咗份工........因為想全部心血放在佢身上,自己教佢,唔知咁樣有無關係........

我個女有KV同SC offer, 我會放棄SC, 交了KV的費用, 疊埋心水入KV了!
我個女都係屋企樓下幼稚園讀PN, 不是什麼名牌PN呀! 我住MEIFOO... 佢INTERVIEW果日表現一般啦, 我都以為佢唔得, 真係意料之外LAW....
我都好明白"等"的焦急, 所以一心KV就索性唔要SC lu....

原帖由 02413124 於 10-12-10 14:24 發表
HAHA 因為我都冇報kv
我自己係一間英中到做,基本上我所有同事都係有報sc冇報kv,咁好多都考到,用第一身用家講番
我都有問過會唔會太淺,有1個用家講得好好,深代表好?佢話sc夠架啦,已經cover左p1
而且我知既都升到好好 ...

我反而冇報sc呀... 不過kv個result都只不過係WL

回復 12# 囡囡婷婷 的帖子

totally agree with your views !! My son will go to KV too.

這麼多人放棄SC,我有些懷疑,因為身邊的朋友大多數選SC(兩間都有offer),希望你們是說真的。

我自己會選SC,因為我重視英文多些(自己英文不行)。

我會揀SCpm,放棄KVpm!!
因為想仔仔有開心嘅學校生活,想佢開心學習,因為佢好活躍! 怕佢係kv谷到唔想返學

I will give up KV am and keep SC pm. Both schools are good. The main reason is KV does not have school bus service to my home. I believe my son will enjoy more in SC as he likes to speak in English esp. to NET teachers.
‹ 上一主題|下一主題