用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽咪會放棄KV,SC既學位, 唔交留位費? ...
go

有無媽咪會放棄KV,SC既學位, 唔交留位費?

請問有無媽咪會放棄11/12KV同SC既學位,
唔去交留位費架?
等我地D WAITING LIST媽咪知道機會大唔大,
當妳阿仔未有學校OFFER, 真係好擔心!!
謝謝。

i'll give up KV am offer and will only pay for SC am offer...

我有個朋友放棄SC am offer , 因為她女兒會讀KV .

醒目開學勳章

我都會放棄SC AM offer,交左KV既留位費

我都會放棄SC AM offer,交KV AM OFFER 留位費

醒目開學勳章

回復 5# 囡囡婷婷 的帖子

咁我地咪有機會做同學仔

Will give up KV pm

我 同 我d 同事會都 揀kv , 唔要sc offer ..

醒目開學勳章

waiting既各位可以放心好多啦

睇嚟多人要kv,放棄sc喎!

我有兩個朋友放棄KV am offer。一個揀SC;一個揀其他。我自己會交SC~~

我覺得雖然有好多人放番位出嚟,但係學校可能有600個位,但已出了800offer letter都唔定,早兩年KV很早已call waiting list,希望今年都係啦!

不過唔知有幾多waiting呢!?

Really thanks for so many moms only registrating for one school - then we on the waiting list feels better.
When will Kenville call waiting as happened in the past?

好少兩間都留, 因為佢地同一時間俾offer, 唔會晒錢留兩間架喎, 你話佢地前後腳俾offer 就話者.
呢個都係佢地兩間自己傾點數, 知道都係個個pool 揀學生, 費事你兩間都hold 住.., 又加埋d 雜費, 將留位既門檻加高

超額offer 就唔出奇, 佢地做咁多年, 知道有幾多% 會留位say 60-70%, 咁佢咪超額120-130% offer , 唔駛又要再寄信搵人讀嘛..(that's why 佢地都臨開學先再call waiting..而唔係留位之後就call waiting, 咁當然如果超額offer 最後都收唔夠, 梗係會早d call waiting 啦 ) 如果真係收多人, 佢每年收幾百人, 多5-10%  學生, 又係私校, 鬼有人理咩

兩年前KV在12月收第一次留位費後會call 一些waiting list,約三月交書簿費時又會call,其間久不久就有BK Mami 說收到電話!不過不知上年同不同!

其實會不會waiting list 係多過reject 呢?定係跟