用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 想請教現任小一家長
樓主: BBTWIN
go

想請教現任小一家長 [複製鏈接]

你們好,
我的囡囡也交了留位費, 但還是心大心細, 因為聽人說德雅比較多功課, 又少課外活動, 囡囡係一個較好動的小朋友, 做功課很多時也坐不定. 真的不知是不是適合讀德小.
但我又很希望中學時可入聖母玫瑰或上智女校.  聽說也有收德雅的學生.

不好意思,我個仔成功考到德雅讀今年 9 月嘅小一,但我好擔心,因聽聞呢間學校好 "谷" 之餘,好似好多功課做,再加上我個仔而家係讀緊活動教學嘅幼稚園,我怕跟唔上,所以我有以下嘅問題想問,唔知有無熱心嘅家長可以解答我嘅疑問呢?

(1) 英文是否如其他人所講會教深一級?如 P1 會教 P2課程。(因我個仔好怕英文)
(2) 學習上跟唔上會唔會要求家長同學生轉校?
(3) 會否有功課輔導班?如有,時間會於課前 / 課後?
(4) 如課前 / 課後,校車安排如何?
(5) 現時讀緊 d 學生多數由邊間 / 邊類型幼稚園考入的?

希望各位唔好介意我咁多嘢問,只因我唔想讀讀吓間學校,又要同佢做 profolio 再轉校呀。

Dear BBTWIN,

我都想要書單,唔該你可唔可以 PM 份比我。

THX!

原帖由 ElainAiolia 於 11-5-17 14:03 發表
Dear BBTWIN,

我都想要書單,唔該你可唔可以 PM 份比我。

THX!

我冇書單架, 我對女都係今年先讀小一. 我對女都係黎自活動教學既幼稚園. 其實我都好擔心架, 不過正如那位熱心家長Yukyuk解釋, 學校既校本課程, 只要家長跟到足同把握時間, 小朋友係會跟得上架. 我揀得德雅, 預左會深. 不過我相信學校會教好我兩個女. 同埋就算不幸讀唔上, 正所謂爛船都有三根釘, 出去搵學校都易d掛. 第一年唔好太高要求羅. 我唔會同人比, 只要對女讀得開心就最重要, 慢慢再進步都未遲.

可否給我一份小一書單呢:)
thks!

可否給我一份小一書單呢:
thks!

醒目開學勳章

德小校本課程在WORKSHEET到wor!  

原帖由 lalalulu 於 11-6-2 10:40 發表
可否給我一份小一書單呢::" />
thks!

可否SEND多一份小一書單俾我!! Thanks a lot~

您好! 可否send一份小一書單比我嗎?thanks!

小一書單

可否給一份小一書單, 以作參考? 謝!

貢獻勳章

會長溫馨提示

為保持版面可讀性,各會員如欲索取資料,請直接 pm 有關會員,切勿在版面留下自己電郵地址、 "已pm"、"please add me"、"please pm me" 或 "please check pm" 等留言。如情況未有改善,會將主題關上。多謝合作。

Dear Parents,

小女今個暑假後會插P.2, 因我知德小英文科是小一教小二書本, 所以我真的十分擔心, 怕她追不上, 想多了解之前小一的課程. 希望現任家長們能多提供一些小一的課程, 開學後有那些要注意的地方, 中,英默書是否每星期一次? 背默嗎? 一年大考3次? 平常每天功課多少呢?

多謝大家能提供些資料!!
謝謝

My Sweety Kinki
‹ 上一主題|下一主題