用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 想請教現任小一家長
go

想請教現任小一家長

各位德小小一家長好,
我今天去了交留位費. 問過學校有關小一書單資料. 但老師說還沒有, 要等正式註冊時才會有資料. 因我知德小英文科是小一教小二書本, 所以我真的有點緊張, 想快點了解課程. 聽聞現在德小巳轉用Oxford, 因之前有位熱心家長給我的資料是用Longman. 所以我想知現在是用那家出版社的? 全名是什麼可否提供?我對女兒現就讀的幼稚園英文程度淺 , 真的怕上到小一不能適應 . 所以想請熱心家長幫忙一下, 希望襯現在還有點時間和她們一起了解德小英文課程, 謝謝大家!!!

Hi, please check PM

原帖由 BBTWIN 於 10-12-6 23:44 發表
各位德小小一家長好,
我今天去了交留位費. 問過學校有關小一書單資料. 但老師說還沒有, 要等正式註冊時才會有資料. 因我知德小英文科是小一教小二書本, 所以我真的有點緊張, 想快點了解課程. 聽聞現在德小巳轉用Oxf ...

Hi, please check pm
各位德小小一家長好,
我今天去了交留位費. 問過學校有關小一書單資料. 但老師說還沒有, 要等正式註冊時才會有資料. 因我知德小英文科是小一教小二書本, 所以我真的有點緊張, 想快點了解課程. 聽聞現在德小巳轉用Oxf ...

原帖由 elysemama 於 10-12-7 08:36 發表
Hi, please check pm

elysemama,
十分感謝你的資料.   以後可能還有事要麻煩你這位熱心家長, 希望不要介意.  雖然還有10個月兩個女兒才正式成為德小的一份子, 但我現在巳開始感到壓力. 好像有很多不明朗因素纏繞著我, 內心很不安 . 希望我的擔心是多餘吧了.

hi,  
我也是德小的來年新生可否也給我 PM 書名

Thank you !

elysemama,
你好,可否send一份小一書單比我嗎?thanks!

明年我也是德小一分子,可否SEND多一份小一書單俾我THANKS!

我都有D担心!
pls me

我都好想要個書名, 麻煩PM我可以嗎?

想請教現任小一家長

各位好
其實我都好明白小朋友剛入一年級既過度期, 而德雅雖然英文係讀高一年級,但係如果從一年級開始依照學校老師既教導, 小朋友好快會識應, 所已大家唔好比自己咁大壓力, 唔好睇小我地既小朋友。
我女女就快畢業啦...希望你地小朋友會張來係德雅讀得開心。
Susanna

pls pm me 我都驚緊

hi! 可否也給我 PM 書名.

Thank you !

HI, SusannaChan,看到你這個過來人的意見,個心都定D。
另,有問題想請教下德雅的家長們。
1.我的小朋友係男仔,擔心佢係一間女多男小的小學就讀,會否因女仔比男仔較早熟情況下係學術方面會在班中比別人落後?
2.男仔係德雅的升中派位結果好嗎?在德雅校網看到有畢業生入咗華仁、長沙灣天主教,但就唔知人數有多少?

原帖由 SusannaChan 於 10-12-14 16:08 發表
各位好
其實我都好明白小朋友剛入一年級既過度期, 而德雅雖然英文係讀高一年級,但係如果從一年級開始依照學校老師既教導, 小朋友好快會識應, 所已大家唔好比自己咁大壓力, 唔好睇小我地既小朋友。
我女女就快畢業啦. ...

面包仔你好
希望我可以解答到你既問題啦

1.  我相信小朋友在學術性方面問題不大, 雖然學校係女子較男子多, 但係從囡囡由一年班開始到見左都沒有發現有這問題全在, 我相信可能學校係女子較多而好似女子比較醒.

2.  雖然女子係德雅佔優 (到六年級派位時) 因有德中同玫瑰, 但係過住幾年男生派到既中學都唔差, 有你所講既華仁、長沙灣天主教、 St. Paul、德信等都係一些不錯的學校。但係有幾多人入到,我都真係答唔到你,真係唔好意思啦。

其實在我本人來講,小朋友最難識應係頭個幾個月,但係學校會有d大姐姐同哥哥陪佢地如放小息呀,食飯等等,雖然學校每日都約有6至7樣工課,但係大家亦不用太擔心,因為學校會有工課輔導當,等佢地做到唔明時都可以有時間問老師。

希望以上小小資料可以幫到大家。
Susanna

Don't worry wor, the school has "big sister/brother scheme" which will help your P1 children.  

Hi, 可否SEND一份小一書單俾我 MANY THANKS!

我都想要書單呀!
thx ~

可否給我一份小一書單呢
thx

明年我也是德小一分子,可否SEND多一份小一書單俾我THANKS!
[img align=left]http://photo-origin.tickle.com/image/125/7/4/RL/125740430RL391249036.jpg[/img]

醒目開學勳章

Dear BBTWIN,

Pls check pm.

yukyuk

各位德小小一家長好,