用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣學之園同劍嗚K1班
go

青衣學之園同劍嗚K1班 [複製鏈接]

青衣學之園同九龍塘劍嗚K1班, 若兩間都收左我個女, 邊間會好D呢??? 兩間都各有各好...兩間都是名校
學之園: 出名自理性好, 學術都不錯.
劍嗚: 有MONTESORRI, 語文好, 升小一名校機會高.
我真係唔識選...
   0    0    0    0

留意,km 只是有montessori的教具,但實際並不mont的,如你以此作選擇就要再考慮一下

醒目開學勳章 貢獻勳章

LH較"活動", 語文應該較好
KM較傳統, 注重做功課訓練, 各方面平均

可以考慮埋車程, 學校環境, am/pm班
恐龍家

那是什麼意思呀?? 那若兩間比較, 那一間的教學模式對小朋友會好D, 開心D, 學得多D野, 仲有, 其實那一間對升上好的小學, 會較為好呢??

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 JocelynBB109 於 10-12-6 10:16 發表
那是什麼意思呀?? 那若兩間比較, 那一間的教學模式對小朋友會好D, 開心D, 學得多D野, 仲有, 其實那一間對升上好的小學, 會較為好呢??

咁你覺得邊d先叫好小學呀?
SFA? LS?
定係TSL / CKY 呢d?
兩間學校嘅程度有d唔同, 畢業嘅學校target入嘅學校都唔同, 無話邊間好d, 邊間多嘢學d
恐龍家

其實兩間我都喜歡, 但都唔知邊間會適合我個女多D... 我個女本身係獨女/ 大B, 而聽說MONTESSORI 教材較悶; 而LH就活動教學好, 自理性亦較優, 但參考了FORUM 好多家長既心聲, 其實兩間都係好學校, 特別係KM 學生升上小一名校的機會很高, 所以, 我真係心大心細... 當兩間都係好的時候, 都是AM班, 那, 最終應選擇那一間, 實是苦惱...

心儀既小學有... ST MARY/ DGS 仲有MARYKNOLL 啦.. ^_^

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 JocelynBB109 於 10-12-6 11:08 發表
其實兩間我都喜歡, 但都唔知邊間會適合我個女多D... 我個女本身係獨女/ 大B, 而聽說MONTESSORI 教材較悶; 而LH就活動教學好, 自理性亦較優, 但參考了FORUM 好多家長既心聲, 其實兩間都係好學校, 特別係KM 學生升上小 ...

蒙特梭利唔係悶架, 係跟隨小朋友嘅興趣去自己"學習"
不過可以放心.. KM唔係行呢套, 亦唔多時間玩教具! 所以話KM係蒙特梭利學校, 係一個誤會!
同意~ 兩間都係好學校
你講嗰d學校, 有d有面試, 有d無..  我自己相信面試係睇小朋友表現, 唔係睇佢讀邊間KG!
如果你想小朋友做好準備應該傳統小學嘅功課同埋課程, 應該揀KM
恐龍家

原帖由 小克 於 10-12-6 12:52 發表
Woo.....St. Mary, DGS, Maryknoll!!!
Must go to KM.

st mary和maryknoll是津校,與讀哪間幼稚園無關,而dgjs,好像歷年都不多師姐們考到的,如果說讀km可以catch up with小學比較深的課程我認同,但始終我不會認為入了某k就=考某小sure win

我都明白, 唔係百份百, 但希望鋪條路好D, 入心儀小學會易D.. 再講, 若幼稚園程度太淺既, 會怕難跟得上, 所以, 深D 唔係一個問題, 因為屋企教育應可配合到... 其實, 觀孚以上家長意見, KM 似是較LH 理想吧... 哈哈...

其實大部份小朋友,讀km又好, LH  都好,even 有學卷的,除非學校有問題,一般小朋友返學都會開心。

甚至我有朋友讀kv, 佢小朋友返學都好開心。

LH 語言應該好d, km則似kv多d,都著重academic。樓主可考慮多一d, 英粵班/英普班,屋企位置與校車車程,上/下午班等.

Just for sharing

Km教學方法係抄kv作藍本
Lh教學方法係抄sc作藍本

如果你兩樣都buy,我會pick Lh,報得青衣lh 9成住青衣,絕對唔值坐1hour去km上學

原帖由 DaisyDaisy 於 10-12-7 09:23 發表
其實大部份小朋友,讀km又好, LH  都好,even 有學卷的,除非學校有問題,一般小朋友返學都會開心。

甚至我有朋友讀kv, 佢小朋友返學都好開心。

LH 語言應該好d, km則似kv多d,都著重academic。樓主可考慮多一d, 英粵班/英普班 ...

同意,其實小朋友返學多數都會開心的

According to LH parents' talk, school's objective similar to TSL, CKY and different from the kind of school that you targeted.

原帖由 JocelynBB109 於 10-12-6 18:50 發表
我都明白, 唔係百份百, 但希望鋪條路好D, 入心儀小學會易D.. 再講, 若幼稚園程度太淺既, 會怕難跟得上, 所以, 深D 唔係一個問題, 因為屋企教育應可配合到... 其實, 觀孚以上家長意見, KM 似是較LH 理想吧... 哈哈... ...

哈.. 真係心大心細... 各有各好.. 多謝大家既意見!!  我會仔細想想.. ^_^
‹ 上一主題|下一主題