用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只有york录取女儿
樓主: CASSIENG
go

只有york录取女儿 [複製鏈接]

我 like york 原因:
1.國際班a.m class (屋企講中文,希望可以系學校學正統發音,多講多聽多練習,因本人英文發音不純正)
2.有劍橋課程(都糸學校老師教,可以知道我仔仔程度)
3.中文我可以教仔仔
我有諗過讀一間有學券or平Dkg再出面補英文,但價$唔平又唔近屋企又唔知補得好唔好,這樣做法,可能貴過讀york!!!
最緊要你自己想要D乜:D

原帖由 fujitasze 於 10-12-11 21:38 發表
Honestly speaking I will not let my child to study in York, not only becasue the headmistress problem but also I feel the English standard of my friend's child's was really not good (my friend's child ...

我經驗和你不同, 我剛撞到我朋友個仔讀york, 英文真係好喎, 但另一個讀kv的英文就真係唔掂了, sc我就無朋友讀過所以唔知, 所以先令我覺得好難揀

你地有無留意提供Cambridge course既廣告,佢地既學生average都要讀3年先可以考15盾(starter), 呢3年既費用都幾甘.

Same as me, my friend's elder son studied at York and got accepted by SPCC, now she let her younger son study at York as well, didn't choose any other kindergartens.
It really depend on how the parents develop the kids, there are kids study in famous KGs but still couldn't enter into a good primary schools, and opositely, there are kids study at not so famous school but still got a very good foundation and got into famous primary schools.  Why?  It's really a matter of foundation, where parents really have to give sufficient support to nurture their kids on.

原帖由 gigiwin888 於 10-12-12 15:31 發表

我經驗和你不同, 我剛撞到我朋友個仔讀york, 英文真係好喎, 但另一個讀kv的英文就真係唔掂了, sc我就無朋友讀過所以唔知, 所以先令我覺得好難揀

明年我都會俾囡囡讀york

如果打算升讀較谷的小學York是好好,中英數都教得深d尤其英文程度高。我仔現讀U3每日有3本功課,上下學期都有考試成績表會有名次(Top 10)。老師好有愛心,所有小朋友都讀得開心同叻。請不是讀過的家長不要再中傷york這樣對學校及小朋友都唔公平。校長出發點都是想學生有好的出路,才有很多課程,是否報讀視孚家長需要,學嘢梗要比$la邊度有唔使$又學得叻我都想去。至於york係人都收我覺得啱,有教無類,我仔2歲時in KV老師所有指示都做晒仲唱埋歌都唔收因佢係細仔。如果廚師只揀新鮮材料煮食梗係會好味la,我並不欣賞這樣辦學。如果你們想小朋友叻,其實不需要理會那些不是用家只聽三姑六婆就唱衰york的人講而唔去讀,最緊要自己鍾意。因只有自己最清楚仔女適合邊間幼稚園。

我意思係出面提供cambridge course 既補習社, 佢地登廣告話考starter15盾平均要係佢地到讀3年,咁呢3年既補習費(剩係starter)咪好貴囉。

如引起咩誤會,唔好意思。個腦想得快過寫。

佢可能係被York炒咗ga先會咁仇恨York

同意,雖然我個細路唔係讀york,但我老公個姪仔舊年係york畢業考到入英華,佢父母英文唔叻,唔可以教個仔英文同埋用英文溝通,但個小朋友卻可和個菲傭用流利英語溝通(佢父母同菲傭講廣東話)。其實駛乜理人講乜,自己鍾意就得!係人都收又點?小朋友讀得開心又學到嘢就得!唔commercial的幼稚園就只有非牟利!每間學校總有強弱項,家長自己要識得就小朋友個性同能力去選擇。

原帖由 kkhon 於 10-12-13 00:12 發表
如果打算升讀較谷的小學York是好好,中英數都教得深d尤其英文程度高。我仔現讀U3每日有3本功課,上下學期都有考試成績表會有名次(Top 10)。老師好有愛心,所有小朋友都讀得開心同叻。請不是讀過的家長不要再中傷york這樣對 ...

醒目開學勳章

原帖由 kkhon 於 10-12-13 00:12 發表
如果打算升讀較谷的小學York是好好,中英數都教得深d尤其英文程度高。我仔現讀U3每日有3本功課,上下學期都有考試成績表會有名次(Top 10)。老師好有愛心,所有小朋友都讀得開心同叻。請不是讀過的家長不要再中傷york這樣對 ...

係呀 ! 我囡現讀比較谷的協恩小學 , 功課比出較多同課程比較深 . 現在她可以自已完成功課 , 考試每科有90分 .我真係多謝 York ,最年好彩無錯比囡囡完成三年幼稚園,

醒目開學勳章

我都想俾個B讀些谷些的學校如YORK,但我又想俾他讀全日班,因家長要返工想他讀全日班好些。但YORK冇全日班,話YORK有些課外補習班,唔知是否等於全日班呢?如果想小朋友讀全日班和讀YORK那類學校,應該點樣決擇?THX。

回復 75# TVb08 的帖子

TVB08
我都好同意你講法~
我個小朋友都係同你個仔咁大,都係一齊讀pn~
其實雜費真係唔係多,都係半年交一次,而家選擇性,而且每個月都有個表話比家長知今個月會學咩,我睇到個表都覺得其實程度都算係深!
我覺得唔需要理人講咩,york好唔好,自己知道咁就夠啦,你小朋友k1會讀local定int'l班呢?

回復 92# popcorn11202001 的帖子

你個小朋友讀邊班呀, 我地可以交流下..

我個仔讀PNB PM,會讀LOCAL AM, 你呢?

看左你地寫咁多、真係好放心比個仔去讀、本来收他讀LOCAL AM(N1)、但寫左信轉去)Intl,AM (PN)

回復 87# calbee6 的帖子

My daughter only studied a summer course for Starters and she got acceptable results, 13 shields (of course, not full shields).  So, I don't think it need take so long time to complete the Starters.

其實我覺得York不是很"谷",但說真的不是很谷之下都學都0野,真係唔錯,我很滿意

我囡囡去年2歲時是讀全日班, 今年響YORK 讀K1.  之於讀全日班或是讀YORK類 的半日班, 我覺得視乎家長的需要而定.  如果無人能幫助照顧, 小朋友讀全日班真的會很好, 老師多是超愛心, 不過學校的照顧性質會多D.  好似舊年讀全日時, 小朋友的上學時間 9am-6pm, 包四餐, 睡午覺, 小朋友好開心, 戒片, 學自理, 學社交很理想.  假如有需要, 仲可以延展到 8點, 食埋晚飯先接放學, 我覺得真係好正.
今年轉去YORK讀K1, 老師很好, 課程內容有要求, 比較起來學術水平係高D, 同埋返半日, 既唔洗幫佢額外補英文(因學校學的已經好足夠)可以安排女兒平日參加其他興趣班, 咁樣星期六,日可以進行一D輕鬆的家庭活動.  
如果2歲時讀全日班會合適, 學校會幫戒片, 社交, 自理很好, 亦會表現的很獨立, 勝在平均發展, 參加三歲班的面試亦好D.  之於K1如讀YORK類的, 學術水平會明顯高D, 我覺得囡囡讀左YORK 後自信心&學術知識好好多, 為人積極左, 好開心& 很喜歡返學.  可能係佢兩歲讀的全日班叫佢好鍾意返學, 即使轉去YORK 都會易適應.
YORK 是有課外活動, 不過多是在星期六早上舉行, 而平日的就只有其中一日12-1PM.  要到K2參加劍橋課程, 在weekday 下午進行 (上午進行常規課程), 咁就會好似返全日.

原帖由 lsftsang 於 10-12-13 10:44 發表
我都想俾個B讀些谷些的學校如YORK,但我又想俾他讀全日班,因家長要返工想他讀全日班好些。但YORK冇全日班,話YORK有些課外補習班,唔知是否等於全日班呢?如果想小朋友讀全日班和讀YORK那類學校,應該點樣決擇?THX。 ...

回復 97# kellyjason 的帖子

你囡囡幾多歲考starter呀?你地屋企既語境係咪全英呀?你囡囡都係york到讀架?唔好意思咁多問題,我想比較下如果係york讀cambridge定俾個小朋友係出面補習社到讀cambridge.
‹ 上一主題|下一主題