用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只有york录取女儿
go

只有york录取女儿 [複製鏈接]

女儿很自我中心,现在只有york收,其他幼稚园都没有录取,虽然york都是间不错的幼儿园,但是真不知到经济上顶口吾顶得顺
   18    0    0    0

原帖由 CASSIENG 於 10-12-2 12:57 發表
女儿很自我中心,现在只有york收,其他幼稚园都没有录取,虽然york都是间不错的幼儿园,但是真不知到经济上顶口吾顶得顺

YORK都唔錯吖?
亞仔有KV am 及 York am Offer. 我都心大心細. 因有朋友讀York, Comment 極好, 所謂雜費, 其實可簡可唔簡. 英文仲好好. (好過KV) , 但名聲就KV好.
我INTERVIEW 5間, 2間REJECT 2間收. 一間未知, (多數唔得), 真唔知啲學校收生準則!
都好, 唔洗煩太多, 如果間間收, 要簡時咪仲煩?  
不用擔心, York o.k 架! 可能我最後也簡York的.

囡都係是york a.m.  thanks

我B現在都返york, 好鐘意返學, 我只申請SC & KV, 下年會讀SC

回覆 4# CASSIENG 的文章

我囝囝都是YORK am 他叫Lewis 09/08年
nice to meet u

回覆 7# CASSIENG 的文章

我都好煩, 因為細仔有kv(pm) 同 york int'l (am), york今天confirm了轉到am~~
但kv校車/nanabus不能到我屋苑, 要行15mins在有一個站.....所以15/16
因為大仔讀緊york, k2, 兩個仔=4200x2 =8400 + school bus= $10000
不過,york真係好好係英文, 同功課量又ok,,,,所以都好煩惱....

will york have lots of other expenses - this is its reputation - people told me finally every month around $8000. Is it true? If don't join their extra-curricula activities- will that impact on the student's academic standard?

我都一樣,只有YORK INT'L的OFFER,因為YORK收了之後,有些KG都沒有再報名或interview了,只是選擇性地去了一些名幼稚園IN,但是阿囝的表現一次比一次差,都係冇行了,SC都是WAITING LIST。

我囝囝會返PM,唔打算轉AM,因為依家返PN都習慣了PM的生活,況且,到K3時,所有學生也是返PM的,冇得揀。

原帖由 GAT 於 10-12-3 18:12 發表
will york have lots of other expenses - this is its reputation - people told me finally every month around $8000. Is it true? If don't join their extra-curricula activities- will that impact on the st ...

囝囝現在讀緊 K3, 我覺得 York 教小朋友英文OK喎, 學費+課外活動(劍橋英文 K2 才開始)約 $6K ~ 7K左右

我個仔今年k1,係細仔,今年都心大心細想俾佢repeat,考左一間但5收,索性留係york,其實佢地教得真係幾好,英文好就5洗講,中文我個都已經識40個字,係普通話就差d,我諗住自己出去報...school fee又5算好多$,3600+750school bus,學校activity我只報左violin class,$1xxx/8 lessons,我又覺得ok,不過出年學cambridge就要多d $...

係咪為了攞某個等級的cert要返內地考試的那個劍橋英語課程呀,我個fd沒有幫個小朋友報,因為佢覺得學校攪呢個課程,第一目標係為咗幫小朋友攞張cert,同宗教班一樣,有點兒那個,太商業化了,同埋校內話事人真係有點走火入魔,咁多年好好建立嘅名聲,被佢一手破壞,所以寧願自已在出面報劍橋英語,當然唔會咁快攞到果個等級嘅cert啦,但感覺踏實得多囉,讀之前先做評估分返level,實實在在適合自已小朋友,但佢話呢間學校的基本課程係唔錯,英文基礎好好,發音ok,小朋友又開心,功課度適中,所以報唔報都係因人而異的,自已可以選擇的........

第二年开始剑桥英语收费几多阿?

已回覆了你........

回復 6# Kingkong123 的帖子

Kingkong,

You mean including Cambridge Eng is around $6000-$7000? Are the teachers for Cam Eng coming from outside or is it their own Eng teacher?

如無其他選擇,當然無可奈何要讀YORK,但如有其他選擇就一定唔好讀YORK,因為YORK的教學理念及小學派位實在太差,試想下一間差不多係人都收的幼稚園會有D嘜好野出離....

York 的小學派位很差的嗎?

原帖由 Emily2009 於 10-12-8 14:00 發表
如無其他選擇,當然無可奈何要讀YORK,但如有其他選擇就一定唔好讀YORK,因為YORK的教學理念及小學派位實在太差,試想下一間差不多係人都收的幼稚園會有D嘜好野出離.... ...

回復 4# kwans 的帖子

我都想知
另外,上劍橋堂是否在平時上課時間上的?還是課堂以外時間上?

‹ 上一主題|下一主題