用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只有york录取女儿
樓主: CASSIENG
go

只有york录取女儿 [複製鏈接]

我女兒是讀K1.
Support! Support!  York 唔單止英文水平高, 我覺得英文口音仲好正!  我們真的好滿意.  :)

回復 1# CASSIENG 的帖子

Cassieng,

如非經濟上的難題, 真的可放心讀 York, York除左個名唔夠SC/KV 響, 同埋校長奇怪D外, 確是一間好有教學質素的好學校, 學術水平高.  :)

醒目開學勳章 王國長老

版主按:
每一間幼稚園也有它的獨特之處, 而家長們亦會找一間合適的給自己的子女.

設立本站目的是讓家長們分享心得.

如每次也衝著某些學校的討論而來加以挑釁, 那有違版規, 管理員只好對會員作出封戶/禁言, 敬請注意!

原帖由 Emily2009 於 10-12-9 22:32 發表
好心妳地啦,都唔知妳地諗嘜,一間咁差幼稚園都話佢好,個校長貪心到出晒汁,間幼稚園逢人必收,D學生考小學又唔得,咁都要送自己小朋友入去讀,我真係服佐妳地...... ...

回復 1# gret 的帖子

看到這麼多正面批價york的留言, 心裡更是激動, 因為看到多了york的用家說出了真正又確實的心聲, 不再是只有差抨, 但又沒有根據的惡意中傷.....
之前,看到有人對york有誤解時, 我都用以自己的經歷去引證真實既一面, 久而久之.....我真的很怕會被人誤以為是york 的"打手", 有時候更會想說, 又不敢就....我是一位在職媽媽, 我幹嗎要用這麼多私人時間去替學校就好話呢!!!!!!!!!!!
請如果不是york的用家們....你們可以盡情去讚揚你們的學校, 但請不要再在york家長的傷口上灑鹽吧....

回復 2# JoJo 的帖子

多謝版主的關注!

我作為bk的支持者,由未有小朋友,每天也好喜歡上親子王國,因為有一班媽咪互相鼓勵和支持。相反,現在嚟到教育王國,給我的感覺是針鋒相對、互相踐踏,變成一個鬧交的平台,真係令人好失望。所以希望版主們繼續努力維持教育王國是一個和平、和諧的社區。

醒目開學勳章 王國長老

其實若能理性討論,家長互相分享及鼓勵,這是本站想看到的,當然如發現會員違規,我們也很需要各位幫忙提出,讓版主及超版們更快作出更進!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

多謝版主!!!

惡意中傷真的很討厭!!

回復 45# Emily2009 的帖子

我終於知道了,原來是Emily2009惡意中傷,好心你積下口德,人們讀York的小朋友和家長會很不開心的。

回復 69# busy_penny 的帖子

hahaha,咩你咁遲先知架...

我囝囝來年9月將會入讀york,由舊年到而家我都很注意york,我搜集很多資料,我深信york係一間課程好,老師有愛心,英文程度高,學校環境簡直掂 o既KG
我有三個朋友係york讀過或讀緊,佢地都大讚及推展,反而讀SC o個個就話一般,其實我兩間都有去in,IN完SC我感覺麻麻,D老師好似機械人咁,連亞仔都叫住要返屋企,當然,SC咁多人去IN一定有佢o既可取之處...
我只IN過4間KG,我真的要讚吓YORK既老師,我同亞仔一入到學校,本來我係有D緊張,入到學校門口亞仔已經有D想走,但佢見度個PLAYGROUD就走咗入去玩,玩咗幾分鐘就要入課室,佢喊唔肯入去,有個相信係主任走埋o黎話慢慢,唔緊要啦比佢玩,唔好整喊佢,佢肯入去先至入啦! 其間有另外一位老師同佢一齊玩,慢慢帶咗佢哋入課室,IN時老師好有耐性引導佢答問題,我覺得老師對D細仔特別有一套方法,IN完佢又玩過,唔肯走,足足再玩咗二十分鐘,走時佢同我講HAPPY!又同學校個門口講SEE U 我問佢鍾唔鍾間學校,佢又SAY YES!
其實,好多人話YORK好貴,校長好商業,不如用'進取'
o黎形容校長!學費個人認為ok啦!九龍塘地段,咁大間新校舍,其實好多學校學費都差唔多,有d仲貴過佢,但係間學校係公屋d商場咋!租金都差一大截啦!我相信一分錢一分貨,冇辦法啦!亞仔鍾意,唯有自己慳d啦!

THANKS SO MUCH JOJO FOR THIS!!!!!
SUPPORT SUPPORT!!!!!!!!!

原帖由 JoJo 於 10-12-10 17:14 發表
版主按:
每一間幼稚園也有它的獨特之處, 而家長們亦會找一間合適的給自己的子女.

設立本站目的是讓家長們分享心得.

如每次也衝著某些學校的討論而來加以挑釁, 那有違版規, 管理員只好對會員作出封戶/禁言, 敬請注 ...

Chacomum, you're such a good parent, thinking from the perspective of your kid, you will soon receive the rewarding return by seeing your kid's development at York!!!  Cheers!!!

原帖由 chacomum 於 10-12-11 00:22 發表
我囝囝來年9月將會入讀york,由舊年到而家我都很注意york,我搜集很多資料,我深信york係一間課程好,老師有愛心,英文程度高,學校環境簡直掂 o既KG
我有三個朋友係york讀過或讀緊,佢地都大讚及推展,反而讀SC o個個 ...

York's academic standard is very high!

我都係york嘅家長,每日都有上黎bk睇好少發言,有時見到d人惡意中傷都好氣憤,不過我覺得公道自在人心.

小兒返左學之後真係乖左學識要守規矩,佢地唔單止係學術上下工夫,品德亦同樣注重,我個仔好鍾意返學, 如果間學校唔好老師唔好一個只有2歲多嘅小朋友又點會唔反抗?

d人成日話york多雜費, 講真我就唔覺得,係開學初期要比茶點,買節日生日用品同禮物,文具等, 但全部都係optional的, 你可以自己決定買唔買,好似我個仔就冇join佢地荼點,自己日日帶,學校唔會label你個小朋友就算你唔同佢地買,咁問題究竟係邊呢?

我唔否認個校長係有d地方出錯,但係米咁就抹殺左一班咁好嘅老師嘅功勞呢?

要教好一個小朋友最重要唔係學校,係家長,係身教,希望所有家長都以身作則樹立良好嘅榜樣,我地嘅小朋友才可成為明日棟樑!

york 都取錄左我囡囡,
依家見到大家有支持有反對,
我都三心兩意,
不過依interview當日所見,
比我留下一個美好的印象,
程序安排得很好,首先是讓小朋友在一間房間玩,仲有外籍老師當值同佢地傾計,這令小朋友安靜了下來,
而入去interview時,個老師真係好有耐性及有愛心,我囡是細女,唔多講野,
但老師都好有心機,唔會好cool咁望佢,
而個校舍真係好好,阿女都玩到唔願走,
講到商業化,間間都係架喇!
比$而d子女又有成就咪得lor!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

回復 4# anniema1225 的帖子

thx!希望york唔好另我失望啦!

yes, 見到你地讚york, 我都放心我個b出年去york 讀, 希望唔好成日中傷這間學校了

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題