用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只有york录取女儿
樓主: CASSIENG
go

只有york录取女儿 [複製鏈接]

你講得好好呀 佢真係好似同 york 有仇架, 成日話 york 好差好差, 阿豬阿狗都收, 升小一又差, 但又無證無據, 雖然我唔係 york 既家長, 但都有點睇唔過眼

原帖由 piggymike 於 10-12-9 18:24 發表
唉...你地唔好理emily2009 comment york的野啦...
逢係有關york的topic..佢就成日話到人地間學校點差點差...又話人地亂收學生..好似同人地有仇咁..
有人問佢點解..又唔講..連人地的學生都講到鬼咁差..
真係唔知佢有 ...

到底講邊個,請透露姓名吧!

原來係咁....咁可以當佢透明...

沒有子女讀約克便不會知道這學校的好與壞, 亦沒有資格去評價其好與壞, 只有你的子女在約克讀過才會有真憑實據去討論, 我敢說沒有一所學校是十全十美的, 一切視乎閣下從哪一個角度去評價.....

好心妳地啦,都唔知妳地諗嘜,一間咁差幼稚園都話佢好,個校長貪心到出晒汁,間幼稚園逢人必收,D學生考小學又唔得,咁都要送自己小朋友入去讀,我真係服佐妳地......

KV同York我反而會選York, 佢校舍新有Net,最重要我老公去交留位費時見到班小朋友真係好開心又主動走去同Net講野,我相信小朋友係York讀書會有一個愉快既童年.

回復 48# fujitasze 的帖子

咁佢地最後讀邊間小學呀,York佢咁多學生入了那間?我仲聴我朋友(在職教小學)York的學生能力都幾好的,尤其是英文。

回復 49# calbee6 的帖子

回復 6# Emily2009 的帖子

哈哈, 睇番D舊record, emily你都好鍾意睬york個wor, 成日話york唔好, 你可以舉出例證嗎? 如果沒有,就請你"收聲"....
知道你個小朋友會repeat k1, 然後下年入SC既k1,好恭喜你....不過唔係只有sc係好學校, 你咁樣睬低人地,抬高自己既行為, 唔通就會開心d....
如果goodhope, sfa,(york 今年k 3既result)都唔算係好既學校, 咁你將來就千其唔好報wor...費是自打嘴巴啦
最後, 我覺如果家長可能懂得欣賞其他學校的優點, 和包容別人的缺點, 做家長的,應該會更輕鬆....舉個例子, 有些人不喜歡kv的教學法,因為比較谷, 我會看成 - kv好呀, 功課量多,雖說現在辛苦一點, 但將來上小學就會輕鬆很多了, 這不是一個角度,兩個觀點嗎?為小朋友既學校已經很張羅了, 點解大家係呢個平台,唔係互相支持, 反而要互相踐踏呢.....大家唸唸啦(包括你emily2009)

醒目開學勳章

原帖由 PEGGYP 於 10-12-10 09:52 發表
哈哈, 睇番D舊record, emily你都好鍾意睬york個wor, 成日話york唔好, 你可以舉出例證嗎? 如果沒有,就請你"收聲"....
知道你個小朋友會repeat k1, 然後下年入SC既k1,好恭喜你....不過唔係只有sc係好學校, 你 ...

support

my friend's son from York was admitted to TSL陳守仁 last year... but true that I do not like the principal

其實YORK都幾好, 見到學校係有心去做好及教育小朋友.
但遇左要支付較多金錢.............因為好多特別開支,.................試過一個月開左四張票出去..........(唔係俾學費喎)

Emily2009, 做人太偏激對小朋友成長不是一件好事, 每個人心目中也有自己的意見, 又何必強迫別人認同你的思想見解, 這里是發表意見的地方, 不是吵架的地方, 我們約克家長已經作出非常風度的回應, 亦懇請閣下收劍一點, 為了閣下子女能健康成長, 希望閣下能謹慎言行, 以修身教之效!

醒目開學勳章

回復 54# polo00oo 的帖子

想問下大約有甚麼雜費要俾?一個月要開四張CHEQUE咁誇?大約一個月幾錢雜費?

講得好!

講得好!
原帖由 PEGGYP 於 10-12-10 09:52 發表
知道你個小朋友會repeat k1, 然後下年入SC既k1,好恭喜你....不過唔係只有sc係好學校, 你 ...

我囡囡也是York畢業,現在APS就讀三年級。
雖然YORK的商業味道很重,但可以給你們家長想要的東西,如安排訓練考劍橋試,方便考小學,但家長絕對有自由選擇。事實上,YORK給我的印象,他們畢業的小朋友普遍英文水平較高,正如我囡囡,K2考完劍橋Pre-starter, K3考完Starter,小二考完Flyer,全部均是考到15個牌。因此,我絕不認同York的成績差、入小學差的說法。

我的女兒今年在YORK讀, 真係讀得好開心, 唔單止喜歡上學, 每天回家亦常常唱住英文歌, 亦好喜歡做功課, 每週有中, 英, 數功課, 功課量OK.  :)    女兒未必能 read all heading instruction (因除了中文家課外, 英數都是以英為主), 然而最驚喜的是當我們以全英文問她及請她按需要完成時, 她竟完全明白並回答正確. 課程真係有要求, 由此我囡學到好多知識, 感到佢與人相處都自信好多.   除了校長有點奇怪外, 我們真的很滿意學校syllabus &老師們教導.
另外雜費方便, 通常一次過交半年, 而開學後我唔覺得要另交好多雜費, 我記得最近交過"一人一花活動"活動(可以選擇不參加) , 便寫左張廿元支票回校代買花苗.  其實學校提供的課外活動或其他校內收費活動 可以自由選擇參加與否.  因為想女兒先適應學校生活, 故我們上學期沒讓她參加學校的課外活動, 但見老師待女兒很好, 很用心教, 無大細超.  我另外有個K3畢業的學生, 即使佢K2無加劍穚英文班, 佢K3都考到直資英文小學, 所以如果參加埋劍穚班&數學班, 可能會更理想.
另方面, 大家談到SC, KV 的畢業生出路.  我個女同班同學的表哥, 他正讀SC K3, 他考的直資學校完全無OFFER, 有些如英華連2nd in 都無, 了解後原來去考試時連英文heading都唔識睇, 結果而家只好等大抽獎..... 我唔覺得奇, 因為即使入左SC/KV, 回家後父母都要落好多苦功教導, 小朋友才會真的學識.  同埋學校收咁多人, 總會好壞參差, 只不過多數只會揚威隱弱.
York/ SC/ KV 都是好學校, 我同意選擇什麼學校都是按小朋友本身的特質和喜好去選擇最理想.  小朋友喜歡, 開心的話, 就會好主動的學習.

好開心見到好多york 嘅真正用家出嚟講返學的點滴.... 讀york嘅小朋友真係好開心!! Happy to see this!!

‹ 上一主題|下一主題