用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只有york录取女儿
樓主: CASSIENG
go

只有york录取女儿 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Emily2009 於 10-12-8 14:00 發表
如無其他選擇,當然無可奈何要讀YORK,但如有其他選擇就一定唔好讀YORK,因為YORK的教學理念及小學派位實在太差,試想下一間差不多係人都收的幼稚園會有D嘜好野出離.... ...

セ派位好差咩 ! 派位係依個人住地區而定 , 吾關學校事
我女女是york 畢業 , 派位去協恩小學 ,  而私校考倒 德望 / 九龍塘小學 / St Paul .眼見其他同學派得吾好 ,但又可叩門到好好的學校 ( 聖加 / 天神 ) . 雖然校長有D問題 , 但老師真係o.k ....

我的朋友都說York排位很理想,有很多派去九龍塘名校。

入到名kg就係叻學生,讀york就係差學生咩???5通讀york小朋友考到間好小學又要周圍唱???

GAT/ fishballbaby,

1. L2 劍橋英語通常星期六上午進行, 並非在平日課堂; U3 劍橋英語通常平日下午課堂完結後進行(一星期有3天), 學校分3段學習期,每期大約2千多元,在考試前家長又可報多個加強班

2. 是學校的老師教番

其實我都覺得YORK 係幾好,我而家個女係讀緊PN,英文真係進步得好快,如果我唔係有KV同SC offer 我諗我都想囡囡讀返YORK,因為佢讀得好開心,日日都好鐘意返學

cpc608  Hi Mommy - what's your consideration when you decided to leave York for the other two schools?  發表於 14-3-20 21:55

我仔仔都讀緊pn,學費$4365+$740校車,我覺得ok,因為仔仔番學好開心,又學到野,暫時各方面我都好滿意~

我緊係話自己考果D私立直資小學啦,唔係話計分抽獎果D啦,妳個女考到銅鑼灣ST. PAUL???人地99%收返自己幼稚園學生,妳個女咁叻係果1%....但係我聽聞果1%係D外藉學生.....妳唔好之後話俾我聽係SPCC呀..
原帖由 rebeccalo 於 10-12-8 16:21 發表

セ派位好差咩 ! 派位係依個人住地區而定 , 吾關學校事
我女女是york 畢業 , 派位去協恩小學 ,  而私校考倒 德望 / 九龍塘小學 / St Paul .眼見其他同學派得吾好 ,但又可叩門到好好的學校 ( 聖加 / 天神 ) . 雖然 ...

回復 1# Emily2009 的帖子

又係你自己寫錯話-"小學派位實在太差", 所以又唔怪得人地有誤會wor, 下次要comment人地學校, 就要寫得清楚, 寫得正確, 最好就舉下真實例子.....咁先有說服力ma
其實九龍塘咁多幼稚園, 間間既考"私立/直資"既成績都係差不多ja....唔好講到york既學生係咁差, 買剩庶...每間學校都有其優點同弱點, 何必要睬底人地, 抬高自己學校呢...唔通kv, sc 等既家長冇付出時間同心機, 只靠學校每天三小時既教學就可以考到好既直資/私立, 我唸家長既努力都一樣重要的. 希望你能明白固中道理, 不要bad month任何學校

另外你話york既考學校成績差, 我想話你聽我屋苑只有2個k3 york既學生, 一男一女, 男既offer己有sfa, 女既offer已有good hope,再有冇其他offers, 我就冇再update喇, 如果有咁既成績都叫差, 我真係唔知你心目中既好係咩喇

醒目開學勳章

原帖由 Emily2009 於 10-12-9 01:26 發表
我緊係話自己考果D私立直資小學啦,唔係話計分抽獎果D啦,妳個女考到銅鑼灣ST. PAUL???人地99%收返自己幼稚園學生,妳個女咁叻係果1%....但係我聽聞果1%係D外藉學生.....妳唔好之後話俾我聽係SPCC呀..
...

係呀 ! 我個女考入銅鑼灣ST. PAUL ,吾一定全收幼稚園學生 ,都有D校外生.我由幼稚園己寫信求位 ,因有表姐係小學同中學畢業生 , 又常常返校出x活動, 所以可以時常帶女女去參加活動,可能有小小關係la ...個年都係近開學先通知話有位  ,但我入倒協恩 ,所以放棄 ..我個女吾係好叻 ,但係真係好好彩 !

醒目開學勳章

原帖由 PEGGYP 於 10-12-9 09:54 發表
又係你自己寫錯話-"小學派位實在太差", 所以又唔怪得人地有誤會wor, 下次要comment人地學校, 就要寫得清楚, 寫得正確, 最好就舉下真實例子.....咁先有說服力ma
其實九龍塘咁多幼稚園, 間間既考"私立/直資"既 ...

十ト十ト

就算你5鍾意york,說話都係留有餘地好,5好踩到人地一文不值,又有邊個可以擔保就算讀kv/st cat,又一定可以考到好小學,我就係知道有小朋友讀kv,都一樣考5到心儀小學,最後先考到間係調景嶺...呢個係我朋友個姪女....我5係話邊間學校好5好,係凡'是'無絕對,何必要講到咁...

其實考私小,直資小學係好講面試表現,冇話邊間幼稚園一定收,邊間就一定唔收,其實間間小學都有本身特定喜愛類型,有D鍾意坐定定學術型,有D就鍾意自信主動活潑型,其實都好主觀架,短短面試時間當然唔可以睇到太多,不過個遊戲係咁玩,大家都要跟隨吧,其實九龍塘區真係有好多間好好的幼稚園,各有所長,唔話話邊間D小朋友最叻或最差,每個父母都一定想自已小朋友好,可以入到一間心儀嘅小學,更加係當務之急啦,學校同家長都好容易會盲目追求及迷失,希望大家要好好保持清醒,好好帶領我們的下一代,希望每個小朋友都可以搵到適合自已的小學啦............

回復 7# carolc 的帖子

我個仔都係讀York國際PN, K1有York國際AM及SC offer E/C pm. 現在15/16. 人人話SC好, 但想知實際上有咩好. 可否告知.

我自己好鍾意York Internation英文, 每日有PTH, 音樂有volin, 一星期有3日PE, 有多元智能的cambridge english 及 standford math 幫助build up portfolio 考小學. 基本學費同SC差$200-$400.計返SC要出去找人補PTH, Math 可能重要平.

請問點解您會放棄York,選KV同SC offer呢?

cpc608  Good question :)  發表於 14-3-20 21:59
cpc608  Good question - exactly what's in my mind :)  發表於 14-3-20 21:58

回復 33# Janicechong 的帖子

因為york只係offer 咗本地am 俾我, 如果同SC相比佢日日有net teacher, 咁SC係優勝d
至於KV同YORK, 兩者都係本地課程, 但KV價錢又平d, 名氣又大d, 所以KV會優勝d

回復 34# carolc 的帖子

但我聽聞SC讀落之後,並不是天天都有NET teacher喎 (消息來源不一定正確)

我聽亞仔說他很多時候都見到NET teacher,0甘多年我都以為他天天都上有NET teacher的堂,等我再問清楚亞仔是否真的天天都有

回復 2# carolc 的帖子

Thanks a lot for your anaylsis.

上次校長開家長會講其實local班都日日有NET TEACHER上英文堂25/mins,一星期1-2堂普通話,P.E及音樂
而int'l班就係3/hr都有NET (茶點時間除外)及日日有普通話

唉...你地唔好理emily2009 comment york的野啦...
逢係有關york的topic..佢就成日話到人地間學校點差點差...又話人地亂收學生..好似同人地有仇咁..
有人問佢點解..又唔講..連人地的學生都講到鬼咁差..
真係唔知佢有乜居心呀!!

回復 1# popcorn11202001 的帖子

所以我囝囝有INT'L班位,好開心呀!  因為原本打算主流班都會照讀的。

另外如果大家心水清,都知道滋事份子是同一個人,每逢有YORK既題目,都一定入嚟鬧吓,大家可以當佢透明,何需回答呢?

如果真的那個人真的很無聊,得閑無事攪攪震。

蓄意重傷,居心叵測??
‹ 上一主題|下一主題