用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無小朋友番咗一年學仲喊??
樓主: Mybb-TinaKwong
go

有無小朋友番咗一年學仲喊?? [複製鏈接]

我都知, 所以我番學途中完全唔會提呢啲字眼, 之前試過一路行一路同佢講, 媽媽番工, 以家你要番學, 玩一陣嫲嫲婆婆接放學, 諗住會好啲, 等佢有定心理準備, 點知盡衰, 未到學校門口已經準備喊, 以家原路行到完全唔提學校啲嘢, 只係講下街上有乜嘢發生, 但佢一差唔多到學校門口, 就會嚟料, 因為佢知要離開我.
不過聽到咁多家長比意見, 比機會我起度講下, 我知個個小朋友都唔同, 但我會再嘗試唔同方法, 直至佢唔喊為止.
搭校車呢個方法其實幾好, 用最快方法分開, 但我HB唔係咁鐘意, 因為佢覺得始終佢太細, 再加上條路線我屋企係頭站, 每朝要接人番學, 到放學又要送人放學, 有乜交通意外, 我驚到時嚇親佢仲煩.
Anyway, 多謝咁多位媽咪意見.
原帖由 ltang7 於 10-12-2 23:09 發表
你囡囡喊緊既時候你有冇問佢因咩事喊,了解佢當時係咩情緒。我女對“拜拜”呢句有d敏感,聽到會引起依依不捨的情緒, 我會同佢講幾時番來接佢來代替byebye。另外,分別時要速戰速決,如果又hug又纜,反而更唔捨得。講完幾時來接 ...

其實我亞囡都有呢個現象, 佢唔捨得同人分開, 如果佢起屋企見到我哋走, 都想想地喊, 但就無學校咁大聲.

原帖由 MASAYA 於 10-12-3 01:50 發表
是不是只是撒嬌引人注意?
我女兒雖然未上學, 但每次有人出門上班她也會說:我很喜歡爸爸喎/我很喜歡媽媽喎/我很喜歡爺爺喎...然後死抱著大人的腳不放...
每次我也跟她說:我知悅頤很喜歡爸爸, 但爸爸一樣要上班的...
其 ...

我個仔都係响第一間學校喊足2個月..當轉左新學校就1星期後就無再喊.....仲返屋企話好開心!! 所以我都好開心做左呢個決定

回覆 6# pandabonita 的文章

喊足一年
there must be sth wrong
-.-

想問你做呢個決定前有無問小朋友想唔想轉學校?
因為我有問亞囡, 我問佢係咪唔鐘意佢現在嗰間學校, 佢又話鐘意, 我話同佢轉另外一間幼稚園好唔好, 佢又話唔好, 話鐘意現在嗰間.  但朝朝番到學校門口都喊, 真係唔明.  見到其它小朋友開開心心入學校, 先最煩.

原帖由 smfwong555 於 10-12-3 16:46 發表
我個仔都係响第一間學校喊足2個月..當轉左新學校就1星期後就無再喊.....仲返屋企話好開心!! 所以我都好開心做左呢個決定

你點樣發現o架, 係你囡囡自己講??  後來最後你囡囡點樣鐘意番學呀?
你講開老師我諗起學校有一個老師都幾惡, 我都complaint過佢, 以家送囡囡番學, 佢會對住我笑, 但唔知我走咗會係點.
其實轉校都好煩, 因為打咗幾間問都係得下午班有位, 但我又唔係咁想番下午班, 真係煩.
原帖由 JodisMama 於 10-12-7 01:16 發表
個CASE同我個女差不多, 她之前都有咁情形, 後來我發覺她原來是怕個新來旳老師(因有天送她返學, 見到她像見鬼咁),又有一次,校車EE放假1星,她不肯搭 校車, 後來發覺個EE好惡, 冇愛心, 把小朋友原有座位掉亂來座, 所以 ...

我個case都好似...
大女, o係一間佢番左成年playgroup既nursery喊足成個上學期, 因為呢個原因我地下學期幫佢轉左第二間幼稚園, 可能環境好左 (好多玩具), 又或者大個左, separation anxiety少左, 竟然一日都無喊過!
細女而家番緊家姐間nusery (下學期開始番o個間, 應該好開心至係), 點知之前playgroup好開心, 而家就話唔想番學, 又係由9月喊到11月中, 我觀察佢主要應該係唔想同我地分開亦唔想同老師say hello (佢好似覺得好有壓力, 見到個個老師或屋企樓下個guard佢都企定, 拒絕向前行 & 唔say hello), 我地同佢傾過都無咩改變, 而家用另一個方法, 就係速戰速決, 直接抱佢到班房(免卻佢唔肯行入班房既問題), 然後快速放低佢, 唔攬唔錫就同老師拜拜&同佢笑住揮一揮手話媽咪返工啦(again避免byebye呢個字), 再o係佢個書包放一個佢鍾意既毛公仔, 話小兔陪佢番學, 不過唔攞出黎驚唔見左小兔, 佢呢兩個幾禮拜開始無喊喎, 試下啦?

再唔得就真係要考慮轉校, 小朋友缺乏安全感, 你問佢一定話唔轉, 但係轉換左環境setting唔同, 又可能有改善喎(好似我大女)
而家做家長真係出盡百寶...

阿女唔夠安全感, 同埋習慣用哭呢個模式來面對壓力
試下同佢當玩遊戲咁, practice 一下返學同媽媽byebye 自己笑住行入去, 你單純叫佢唔哭唔夠, 要找個代替哭的方法,問下佢學校最喜歡見到什麼...
是以下本書教的:-
自我轉變的驚人秘密:用NLP擺脫恐懼、度過難關、達成夢想
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010461203&

多謝你o既意見.  其實 '即閃' 我已經用咗一排, 亞囡係喊得無咁大聲, 但都係會喊.
其實當時你做呢個決定嗰時係咪有其它原因呢? 因為我相信你比大女讀第一間學校應該係你覺得合你要求or心水學校, 如果再揾, 好o既學校一定無位, 其實無乜choice.  所以要再揀其它, 好難揀,  如果有位幼稚園, 都係無乜人揀(即係一般), 又驚影響升小學, 真係好煩.
其實, 最奇怪係我眼見其它小朋友都好開心番學, 淨係得亞囡一個喊先最難決定轉唔轉, 所以我希望揾到辨法就最perfect.
原帖由 nataliepsc 於 10-12-7 11:03 發表
再唔得就真係要考慮轉校, 小朋友缺乏安全感, 你問佢一定話唔轉, 但係轉換左環境setting唔同, 又可能有改善喎(好似我大女)
而家做家長真係出盡百寶...

"習慣用哭呢個模式來面對壓力" => 呢一句我都覺得佢係咁, 一番到學校門口已經準備喊, 點樣先可以另佢改變呢個模式.
試下睇下你呢本書睇下揾唔揾到方法醫治, thanks.

原帖由 ccling69 於 10-12-7 13:16 發表
阿女唔夠安全感, 同埋習慣用哭呢個模式來面對壓力
試下同佢當玩遊戲咁, practice 一下返學同媽媽byebye 自己笑住行入去, 你單純叫佢唔哭唔夠, 要找個代替哭的方法,問下佢學校最喜歡見到什麼...
是以下本書教的:-
自 ...
‹ 上一主題|下一主題