用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無小朋友番咗一年學仲喊??
go

有無小朋友番咗一年學仲喊?? [複製鏈接]

我囡囡由二歲開始番N1, 到以家升K1, 每日番學都喊, 係咪呢間學校唔適合囡囡呢?? 需唔需要轉考??
   0    0    0    0

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-12-2 09:59 發表
我囡囡由二歲開始番N1, 到以家升K1, 每日番學都喊, 係咪呢間學校唔適合囡囡呢?? 需唔需要轉考??

有無同學校傾過呀?
你又有無同女女傾下心事了解下 ?

我有同學校傾過, 但學校回覆係囡囡入到學校唔會喊, 同同學仔都有玩, 但每日番學見其它細過佢o既小朋友都無喊, 但佢就勁喊, 真係好煩.
同亞囡傾話不如幫佢轉校, 佢又話唔好, 鐘意以家間學校, 但到咗番學又係喊 (係好大聲嗰隻), 都唔係好明, 只係覺得好煩.

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 10:03 發表

有無同學校傾過呀?
你又有無同女女傾下心事了解下 ?

提議問下心理醫生 可能係分離焦慮症既一種

Wah...終於搵到一個同病相憐者啦....
我個囡都係咁, 返了三個月k1, 但每朝早進入學校門口都會哭, 但老師話佢一close了房門就唔會再哭, 而接佢放學時佢亦顯得好開心. 但始終都唔係咁好ma,有時我覺得老師都已經冇佢咁好"氣"啦.  
我知道呢d係佢一下子接受唔到送佢回校(我或婆婆)嘅人暫時離開佢, 講真, 你話看醫生, 我都唔知醫生可以做d mug, 有時會唸...會唔會佢d大會改變呢??!!
原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-12-2 11:18 發表
我有同學校傾過, 但學校回覆係囡囡入到學校唔會喊, 同同學仔都有玩, 但每日番學見其它細過佢o既小朋友都無喊, 但佢就勁喊, 真係好煩.
同亞囡傾話不如幫佢轉校, 佢又話唔好, 鐘意以家間學校, 但到咗番學又係喊 (係好 ...
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

我個囡都係咁, 返了三個月k1, 但每朝早進入學校門口都會哭, 但老師話佢一close了房門就唔會再哭, 而接佢放學時佢亦顯得好開心. 但始終都唔係咁好ma,有時我覺得老師都已經冇佢咁好"氣"啦.  
我知道呢d係佢一下子接受唔到送佢回校(我或婆婆)嘅人暫時離開佢, 講真, 你話看醫生, 我都唔知醫生可以做d mug, 有時會唸...會唔會佢d大會改變呢??!!
原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-12-2 11:18 發表
同亞囡傾話不如幫佢轉校, 佢又話唔好, 鐘意以家間學校, 但到咗番學又係喊 (係好 ...
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

我囡囡返n班喊足3個月...我地用combination of 方法:
1. talk to 老師
2. talk to 囡囡 about 返學發生既事, 在家做role play, 模擬上堂程況, 食茶點等.
3. 唔喊有獎
4. 知道吓d同學叫mud 名, 得閑同囡囡提吓..
5. 摧眠方法另佢覺得返學好好玩

呢一句: "我覺得老師都已經冇佢咁氣..." 我就係有呢個同感, 所以想想地轉學校, 因為老師都同亞囡傾過, 佢答應老師唔喊, 但最後番學都喊, 所以老師都無咁好氣同佢講, 番到學校門口都無乜老師理佢, 由佢喊, 我先最煩.  我都有諗過睇心理醫生, 但又唔知點揾, 有無人有介紹呀??
原帖由 winniepoon 於 10-12-2 12:29 發表
我個囡都係咁, 返了三個月k1, 但每朝早進入學校門口都會哭, 但老師話佢一close了房門就唔會再哭, 而接佢放學時佢亦顯得好開心. 但始終都唔係咁好ma,有時我覺得老師都已經冇佢咁 ...

小朋友可能唔"寫"得同家長分離時果一刻......

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-12-2 13:22 發表
呢一句: "我覺得老師都已經冇佢咁氣..." 我就係有呢個同感, 所以想想地轉學校, 因為老師都同亞囡傾過, 佢答應老師唔喊, 但最後番學都喊, 所以老師都無咁好氣同佢講, 番到學校門口都無乜老師理佢, 由佢喊, 我先最煩.  ...

心理醫生可能要搵普通科醫生專介
有無問過健康院有無得專介呢 ?
其實我唔知人同狗既"分離焦慮症"似唔似 (sorry我無咩特別意思想把你小朋友同動物比較...千萬唔好誤會)
我之前養狗 狗就係好多時有呢d問題. 同主人分開既一刻會好不安 不過train完 / 過一段日子就會好番.

其實呢一年我乜嘢方法都試過, 你講呢啲我都全部做晒, 但到最後一去到學校門口都係喊.  
原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-2 13:04 發表
我囡囡返n班喊足3個月...我地用combination of 方法:
1. talk to 老師
2. talk to 囡囡 about 返學發生既事, 在家做role play, 模擬上堂程況, 食茶點等.
3. 唔喊有獎
4. 知道吓d同學叫mud 名, 得閑同囡囡提吓..
5.  ...

有冇試過揾第二個人送返學呀?我個姑仔個女又係咁,媽咪送必喊,但係爸爸送又唔喊嫁...

亞囡我, 爸爸, 嫲嫲送都喊, 我啱啱請咗個工人姐姐, 諗住遲啲睇下佢會唔會唔喊 (因為以家佢肯跟工人姐姐, 都仲係我同工人姐姐送佢番學).

原帖由 sllau 於 10-12-2 13:44 發表
有冇試過揾第二個人送返學呀?我個姑仔個女又係咁,媽咪送必喊,但係爸爸送又唔喊嫁...

樓主,學校同你屋企近唔近呢?要搭車嗎?
我囝囝開學都係咁喊,跟住我知佢好鍾意搭車(小巴的士巴士都係),就試下搭校車,同佢講校車淨係小朋友先上得,結果佢竟然完全冇喊過,仲勁開心上校車向我88和fly kiss,就擰轉頭同隔離個女同學玩唔理我!保母ee話佢去到校門,同小朋友排隊搭膊頭入去不知幾開心!之後試過趕唔切上校車,自己送返學,都係眼濕濕想喊咁~~我諗佢地都係扭分離果下囉!!希望幫到你!

我大囡n班時都係咁,所以k1轉左kg,初初都有d喊,k1中期不再怕返學.如果e+老師不知問題所在或不知怎處理,我會轉轉環境,最好找間開心同小班制的kg,如可找專家談談會更好(或者search下bk睇睇有冇推介).

原來都有部份小朋友係咁. 我都覺亞囡有分離焦慮症, 但又唔知點幫佢好, 又諗唔到乜嘢辦法, 如果其它媽咪有其它方法不仿講講, 我想試下, 轉校係最後一個方法, 但問亞囡鐘唔鐘意番學, 佢又話開心 (但佢會加多一句, 同媽咪玩最開心), 我驚轉咗都係喊, 到時就攞理攪.

絕對同意NICOLE123

有時並不是小朋友一定有什麼問題才看醫生,起碼問過專家意見,自己都會安心D,還可以睇吓有什麼方法幫到小朋友。

原帖由 NICOLE123 於 10-12-2 13:30 發表

心理醫生可能要搵普通科醫生專介
有無問過健康院有無得專介呢 ?
其實我唔知人同狗既"分離焦慮症"似唔似 (sorry我無咩特別意思想把你小朋友同動物比較...千萬唔好誤會)
我之前養狗 狗就係好多時有呢d問題. 同主人分 ...

咁我會令佢覺得返學會開心d, eg有時大囡5想返學時我會話要返工咁屋內只有auntie陪佢但學校就有同學和老師.不過除了性格,點凑會同環境一定有d關係,最好都是找出真正原因而對症下藥

原帖由 Mybb-TinaKwong 於 10-12-2 17:01 發表
原來都有部份小朋友係咁. 我都覺亞囡有分離焦慮症, 但又唔知點幫佢好, 又諗唔到乜嘢辦法, 如果其它媽咪有其它方法不仿講講, 我想試下, 轉校係最後一個方法, 但問亞囡鐘唔鐘意番學, 佢又話開心 (但佢會加多一句, 同媽 ...

你囡囡喊緊既時候你有冇問佢因咩事喊,了解佢當時係咩情緒。我女對“拜拜”呢句有d敏感,聽到會引起依依不捨的情緒, 我會同佢講幾時番來接佢來代替byebye。另外,分別時要速戰速決,如果又hug又纜,反而更唔捨得。講完幾時來接佢之後就將佢交俾老師或校工,然後就走,等佢來不及唔拾得就分開咗。

是不是只是撒嬌引人注意?
我女兒雖然未上學, 但每次有人出門上班她也會說:我很喜歡爸爸喎/我很喜歡媽媽喎/我很喜歡爺爺喎...然後死抱著大人的腳不放...
每次我也跟她說:我知悅頤很喜歡爸爸, 但爸爸一樣要上班的...
其實我們出門口後她是繼續玩玩具的...
‹ 上一主題|下一主題