用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進
樓主: PotterLai
go

小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進 [複製鏈接]

thanks.

坦白講,如果唔係睇呢個帖, 我根本唔知KM係咁深, 其實每天放學我仔都會同佢D朋友仔係平台玩一陣先返家食LUNCH,其中一個小朋友就係讀KM,但我完全無對呢間幼稚園有咩研究。

其實我自已選幼稚園的宗旨係,讓小朋友開開心心上學去, 咁就算上到小學佢都唔會抗拒。 課程淺唔緊要,如果小朋友係吸收力強,叻仔叻女果種, 咪自已再比佢係課餘時間讀多D囉。 如果小朋友本身都係比較慢熱,性格無咁aggressive果種,入一間咁谷的學校未必係好事。 老師用左咁多時間去教學術,仲邊有咁多時間教其他嘢, 去了解個別小朋友的特性,再向家長提點呢?  好好奇想知呢類幼稚園的家長日, 所討論的重點到底係學術成績如何(好似小學咁),還是老師告知家長小朋友在校與同學相處的情況,性格特點,自理能力和情緒上的進展呢?

原帖由 celinapang 於 10-12-9 18:38 發表
siulili , 你好! 看見你很好的分享, 令我都想分享一點, 我囡是在CANNAN 讀PN & K1 的,  縂括來說CANNAN的老師都很有愛心的,
除了金巴倫之外, 因搬屋原因, 囡囡轉了3間CANNAN., 所以知道不同地區, 老師質素是不同的. ...

回復 60# 恩林 的帖子

如果你看過我另一貼文,想必知道我對啟思的看法;其實我很認同IB課程和啟思的教學方法,問題是:如果我兒一直在IB課程學校就讀的話,他能順利升上香港的大學,甚至其中的一流大學嗎?如果不能,十多年後的外國大學學費加生活費,我不肯定是否負擔得起。所以我倆想送他進傳統幼稚園,將來可進可退,如果大小環境有變的話,即使小學或中學讓他轉IB學校,亦沒有問題。

李麗珊說:「養一個子女要四百萬」,此言不虛!在這通脹肆虐的年代,將來恐怕遠遠不夠……

我不太喜歡催谷教學法,到現在我們只讓他上playgroup,沒有上學前班。但在家中,雖然兩人都要上班,但工餘和假期都有家教,亦小有成效。舉例說,小兒現已能「阿阿A、bb B、kk C……」琅琅讀出26個字母,說到這裏,其實我都有少少功勞架!

後悔入了這所學校 -KM

原帖由 siulili 於 10-12-9 20:24 發表
thanks.

坦白講,如果唔係睇呢個帖, 我根本唔知KM係咁深, 其實每天放學我仔都會同佢D朋友仔係平台玩一陣先返家食LUNCH,其中一個小朋友就係讀KM,但我完全無對呢間幼稚園有咩研究。

其實我自已選幼稚園的宗旨係,讓小朋友開 ...

Siulili, 你說得不錯, 其實我都不知KM是否有家長日的, 記得有一次囝囝忘記了袋尿片回校, 回家見他更換了新片, 打電話去問才知囝囝在學校阿了bot bot, 而老師就用一些很怪的語氣話我為什麼不袋足夠尿片回校, 在一個短短的10分鐘電話通話裹, 足足講左3次叫我記住袋2條尿片回校, 作為一個老師, 我想聽到不是這些說話., 而係我想了解囝囝點解在學校不敢跟老師說他要bot bot, 為什麼囝囝在家什麼都可表達, 回到學校就變完成一個啞巴? 跟老師討論, 她只跟你說"我都不知..., 我都要硏究下....講左等於無講...... 坦白講, 很是後悔入了這所學校.... "不喜不要插"

回復 62# PotterLai 的帖子

O~ 唔好意思, 我冇睇過你之前的post, 不過我都有少少經驗分享....

我大仔好慢熱被動, 但服從性超高, 所以選k1個時, 我都好頭痛選邊種學校,
服從性高, 應該讀傳統的...
但慢熱被動d個性格又應該重視...

所以我最後決定選左啟思, 但同時報d要服從性高的活動, eg. 鋼琴, 公文式....等等

當我見到佢被動的性質有所改變事, 我就同佢轉到民生, 雖然追得辛苦d, 但因為一直有keep住公民式dd課程, 所以佢都handle到.

雖然我都覺得啟思真係太free了, 但我都要多謝佢令我大仔咁喜歡讀書, 啟思的校監常常說: "要小朋友愛上讀書, 佢地日後至會主動看書" d句我好buy....

宜加我大仔係民小讀小一, 課程雖有點難, 有時都會講兩句辛苦, 但我從來都未聽過佢話唔想做/唔想番學dd說話...

dd就係我少少的分享喇~~
希望你選擇到你心中最好的選擇喇!!

唔使後悔,小朋友只是PN,好多嘢都係摸索階段,包括搵一間適合佢的學校, 正如呢道都有家長好BUY KM,但可能就係唔適合你的小朋友,係咪?

咁你今年有無幫小朋友考其他K1? 如果有, 希望你有好消息,明年小朋友可以在一間令他開開心心上學去的幼稚園返學。

原帖由 celinapang 於 10-12-10 01:19 發表

Siulili, 你說得不錯, 其實我都不知KM是否有家長日的, 記得有一次囝囝忘記了袋尿片回校, 回家見他更換了新片, 打電話去問才知囝囝在學校阿了bot bot, 而老師就用一些很怪的語氣話我為什麼不袋足夠尿片回校, 在一個 ...

回復 64# 恩林 的帖子

恩林,你兒是在牛津道的啟思讀的嗎?如是,請問這幼稚園的學生考其他名牌小學的成績是否一般?畢業後如轉往傳統小學是否都要花一兩年時間才追得上?傳聞此校學生創意超人,如看你兒和他的同學的表現,你會同意嗎?

我比較貪心,既不願過度催谷小兒,又想他進入優良小學。

希望你兒成績突飛猛進,你可做一舒服家長。

選不選一條龍?

今晚回家,收到民生寄來的信,得悉小兒已取錄了。接著來的問題是:應該選一條龍嗎?按說小兒身為細B,又沒有上學前班,能夠順利考取多校,似乎能力不低;但客觀地看,他智力開發比別人早,而且我們情緒控制做得較好,再加上有點運氣(靈糧堂讓他排短隊),所以這次考幼稚園成績較好。我們如果讓他讀民生的話,直升民小應無問題,但錯過了大抽獎,加上民幼名氣和程度都比不上其他名校,小兒將來報考直資與私校時,考取機會是否比其他名校生稍遜?但如果讓他讀SC或KV的話,三年後再受折磨,我兒能有今年的運氣嗎?到時候,相信很多小孩的智力已經開發了。

眾位民生/SC媽媽爸爸、智慧爸媽,請多多指教。

恩林,tell me more……

醒目開學勳章

樓主, 你好似未諗定自已想要乜喎~ 定係太多選擇, 所以反而轉緊牛角尖?
希望以下問題可是幫到你:
你兩公婆有無舊生分? 小朋友有無宗教分?
--> 無? 第一round 無你份喎

有無心儀嘅官津校?  係咪同網?
--> 係嘅, 可以報私小做back-up, 玩大抽獎
-->唔係, 咁唯有叩門, 但機會好微
至於龍唔龍, 你會唔會咁心讀民小? 定係覺得民小已經唔錯?
如果你好想去抽獎嘅, 就要放棄民生喇,
但係如果你唔諗住抽嘅, 又覺得就算讀民小都唔錯, 咁就應該讀民幼, 然後第日照報直資/私小~
如果你唔多鍾意民小, 對小朋友表現有信心嘅, 就唔好去讀民幼, 因為課程點都唔及SC/KV深~
至於3年後又嚟玩過呢個遊戲, 對我個人嚟講, 除咗係辛苦d之外, 無乜太大問題, 所以, 我跟本連一間有龍KG都無報! 只要你清楚自然要乜, 方向係點, 就唔會迷失! 就好似.. 呢兩年都聽過有人放棄YW offer, 去抽LS 一樣!  有得,自然有機會失~ 但係試都唔試過嘅, 你怕唔怕後悔先? 定係, 你覺得一鳥在手更勝百鳥在林?

反復比較後,我傾向讓小兒玩大抽獎,時來運到的話進入同網的津小就讀;另一方面,這三年打好基礎,準備報考直資/私校。

我其實認同IB的教學方法,但我恐怕小兒在啟思三年後再轉傳統小學,先甜後苦,影響後運。目前看來只得放棄一途(雖然我已交留位費)。說到這裏,我大概已有眉目,希望我倆開完家庭會議後,能作出結論。

其實小孩還小,各方面尚待發展,但現實必須家長現在為子女作出長遠規劃,這運氣成分是否太重了?

恐龍媽,謝謝你的詳盡分析。如無記錯,恐龍仔是KM人?

原帖由 kerkermui 於 10-12-14 12:09 發表
樓主, 你好似未諗定自已想要乜喎~ 定係太多選擇, 所以反而轉緊牛角尖?
希望以下問題可是幫到你:
你兩公婆有無舊生分? 小朋友有無宗教分?
--> 無? 第一round 無你份喎

有無心儀嘅官津校?  係咪同網?
--> 係嘅, 可以 ...

siulili

////////
另名校女生反思一文, 不是 marymount 哦~~ marymount 是津貼學校.
////////
最好笑係提到有人 "終於有間唔收", 又一位 offer collector!
///////
不過我覺得樓主揀下問下人, 睇下佢地D 功課再決定係好, 如果你由唔同渠道, 得知大部份人都對某學校持相類意見, 其實都幾可信架啦. 至於適唔適合你個小朋友, 無人清楚得過你自己.
3 小時, 返學有咩係屋企俾唔到而間學校俾到? 咁就揀佢啦.

考到直資, 註冊就無得抽獎. 另好多私校知你去大抽獎, 就唔留位俾你架啦.
原帖由 PotterLai 於 10-12-14 23:22 發表
反復比較後,我傾向讓小兒玩大抽獎,時來運到的話進入同網的津小就讀;另一方面,這三年打好基礎,準備報考直資/私校。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 PotterLai 於 10-12-14 23:22 發表
恐龍媽,謝謝你的詳盡分析。如無記錯,恐龍仔是KM人?

駛客氣~
係呀~ 恐龍仔讀緊KM
路係人行出嚟嘅, 你今日揀定咗大方向, 記住唔好再反複再諗, 仲有兩年幾時間, 再留意小朋友發展, 再決定第時報咩小學囉!
其實我自己都鍾意IS, 只可惜貴得嚟又少小學做到, 我都怕適應上有問題, 唔敢試呀~  :loveliness:
恐龍家

原帖由 w_y 於 10-12-15 00:07 發表
siulili

////////
另名校女生反思一文, 不是 marymount 哦~~ marymount 是津貼學校.
////////
最好笑係提到有人 "終於有間唔收", 又一位 offer collector!
///////
不過我覺得樓主揀下問下人, ...

你都留意到?人就係自私同要威,攞晒d offers証明自己小朋友叻叻,攞唔到就係o甘鬧
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

刨番第一版的帖,LS, DBS 先至係樓主的 target,相信樓主會不甘於入讀民生小學呢個 level 的小學吧。讀民幼去考直資私小,其實應該會有少少蝕章的,學術水平固然係爭 d d,最大問題係人家會認為你升民小的機會甚大,可能會偏向不給你 offer。

其實你的 target 係最 top 的學校,你可以試下俾佢讀 sc,再加上由而家開始加重彈藥裝備下佢,明年試下報考 cckg

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-15 10:25 發表

你都留意到?人就係自私同要威,攞晒d offers証明自己小朋友叻叻,攞唔到就係o甘鬧

我覺得舊年無鬧得咁勁,今年 d 人真係狂鬧 d 學校.....
一 in 完就開始勁鬧,未收到信又狂鬧一餐,收到 reject letter 就喪鬧

原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-15 11:02 發表

我覺得舊年無鬧得咁勁,今年 d 人真係狂鬧 d 學校.....
一 in 完就開始勁鬧,未收到信又狂鬧一餐,收到 reject letter 就喪鬧

非常同意, 我睇左呢到兩年, 未試過見到d家長好似今年咁. 安排唔好係錯, 有關係又係錯, 好似學校欠左佢地咁. 人地收你$30, 係去process你既application, 而唔係提供五星級酒店服務, 而家係你去求學校收你小朋友, 唔係好似出面d playgroup咁免費試堂"ai"你join佢. 見某間學校, 出晒offer letter先出reject letter, 學校既practise係咁, 都要比人鬧, 真係唔知咩世界

原帖由 elmolly 於 10-12-15 11:27 發表

非常同意, 我睇左呢到兩年, 未試過見到d家長好似今年咁. 安排唔好係錯, 有關係又係錯, 好似學校欠左佢地咁. 人地收你$30, 係去process你既application, 而唔係提供五星級酒店服務, 而家係你去求學校收你小朋友, 唔 ...

講真,真係好多人爭,個個都好醋,包括我,有one dragon要好好珍惜,唔好o甘傻以為自己個b好sharp第日sure win!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 siulili 於 10-12-7 09:48 發表
樓主

其實你呢個題目,有樣嘢我一直都想講, 但又怕比人XX,所以忍到而家,見你哋係咁比較D幼稚園,其實我想問, 有邊位比左意見的家長係完全理解咁多間幼稚園的運作, 而又有親身體驗咁多間幼稚園的教學模式呢? 我估大部份都係估 ...

Siulili,

謝謝你既分享!

睇到你既post令一D迷失方向既父母, 包括自己, 得以反醒, 當初自己既理念都係認為KG階段係比小朋友發展社交能力,發展個性,建立正確價值觀才最重要, 但人往往俾現今社會壓迫至迷失方向, 迷失自己!

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 10-12-15 11:27 發表

真係唔知咩世界 ...

超同意, 依七個字都浮現左喺我腦海好耐啦~~~haha

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-15 11:50 發表

講真,真係好多人爭,個個都好醋,包括我,有one dragon要好好珍惜,唔好o甘傻以為自己個b好sharp第日sure win!

係呀, 大家都target果堆學校, 學位係咁多, 人就越黎越多. 可能大家都太寶貝自己個小朋友, 覺得佢地好叻, deserve最top果d學校. 唔係唔叻, 只係山外有山, 人外有人...
好似我地祖國咁, 12憶人, 奇人何其多!
‹ 上一主題|下一主題