用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進
go

小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進 [複製鏈接]

我兒08年10月出生,上月考幼稚園幸運非常,連中數元。現正頭痛如何選擇:

-        靈糧堂(九龍城)
-        SC
-        啟思(牛津道)
-        KV(Waiting)
-        Stafford
-        明慧(太子)
-        民生(未通知,但機會甚大)

一些背景資料:

1.        將來欲報傳統小學(是否應排除靈糧堂和啟思?)
2.        小兒愛學習(我倆從無逼他讀書),而且中英數並無偏愛,頗為平均;
3.        现沒有上學前班,喜與大人打招呼,不喜與小孩玩耍。
4.        其他性格像一般男孩,服從性不太強。

請諸位智慧媽媽指教。
   4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

嘩~ 你個title嚇親人呀! >100人睇過~ 但無人敢覆...

首先聲明, 我個人只對某d KG較熟識, 樓主你提嘅.. 我有好多從未了解過!

個人認為: SC係一間教學方法幾好嘅學校, 適合大部份嘅小朋友, 鼓勵reading / presentation, 不過我個人對於大校有偏見, 唔鍾意咁多人
另外~ 有早教媽媽朋友個仔讀緊stafford, 讚口不絕, 話教得深, 老師又細心.. 細校!
如果你偏愛一條龍嘅, 就交住一間留位費先, 然後等民生啦!

小朋友仲細, 又無返N班, 唔識同小朋友唔出奇, 返咗學就唔同駛架喇! 放心啦~

恐龍家

一早番來見到呢個topic ....好驚....以為咩事
其實呢...我幫你唔到..你個list 入面既學校好多我都無認識...無報...
如果隱隱陣陣既應該係民生
如果想更上一層樓既就sc kv 啦
另外果d...我唔識啦 sorry!!!

樓主你好!

我睇左你個post,和小兒(2009生)性格相似:
我的理念都是將來欲報傳統小學,他现沒有上學前班,喜與大人打招呼,不喜與小孩玩耍。

可以和我交個朋友嗎?
ps: 我都幾buy 你提到果2位智慧媽媽的

回應

多謝兩位智慧媽媽回覆,另bululee也認同我的看法,可見有麝自然香,非我眼光獨到。其實BK有不少智慧父母,例如小克等,昨晚我怕我一一點名後,無人回復,自討沒趣,所以只提兩位而已。

再問眾位智慧媽媽(和爸爸),換一個說法,如果我的心儀小學是喇沙和拔萃的話,我應讓小兒就讀哪間幼稚園(根據他的特點)?

我沒有報KM,是否錯誤?:(

其實培正聽聞很好,只是小兒太小了。

bululee,我們已是網上朋友了。

根據你形容的囝囝係內向型,你係指九龍塘DPS定旺角DBSPS?  如果係DPS同LS,兩間都係抽獎,但一間係天主教, 一間係基督教,你有無教友分? 有無OLD BOYS分?如果無,兩間第一ROUND都好難入。 而DPS的位好少,第二ROUND所剩的位更少。 你係41網?

另外,DPS係英小, LS係中小,咁你會想入邊間?兩間主攻的語文能力都唔同架喎。

同埋我可以話你知, DPS的仔都好‘活潑’,自問我都要調校下才可接受到,但消息人士話我知LS果D仲“活潑”,咁你自己考慮下想入邊間啦。

老實講,係人都知,如想入拔萃系,CCKG係最佳選擇。

其實最重要,我地唔可以全部依賴幼稚園去上小學,如果想入超級名校,父母一定要付出更多來提升小朋友各樣的能力。 就算培正有小學直上,小一課程我覺得唔算太深, 但如果小朋友在幼稚園期間無額外提升學科能力, 小一時都會追得好辛苦架, 更何況你講果D谷得咁緊要的學校。
原帖由 PotterLai 於 10-12-3 00:03 發表
多謝兩位智慧媽媽回覆,另bululee也認同我的看法,可見有麝自然香,非我眼光獨到。其實BK有不少智慧父母,例如小克等,昨晚我怕我一一點名後,無人回復,自討沒趣,所以只提兩位而已。

再問眾位智慧媽媽(和爸爸),換一個說法,如果我的心 ...

首先我不是一個智慧媽媽, 但我都認識一些有同樣年齡小朋友(讀不同學校)的媽媽, +上我姐姐是老師, 所以對以下的都有小小認識, 希望幚到你:
-        靈糧堂(九龍城)-老師有愛心,
-        SC                         - 出名,教學方法好, SPECIAL ENG
-        啟思(牛津道)- 程度不高
-        KV(Waiting)  - 校規嚴, 谷學術
-        Stafford               - 不知
-        明慧(太子)  - 不知
-        民生(未通知,但機會甚大)- 校風好, 一條

一些背景資料:

1.        將來欲報傳統小學(是否應排除靈 ... [/quote]

醒目開學勳章

首先我並唔係智慧媽媽,只係路過分享一些上年既經驗同其他之前曾比過意見我既媽媽綜合少少分享比你.
如你想個仔入讀喇沙,首先佢係津校,要計分,所以入任何幼稚園都一樣,只係計分,如爸爸係舊生再加上你個係大仔又係住响果區,20分就有機會,但都未必保證入,
如你想個仔入男拔(直資),而唔係拔萃小學(此校是津校),你就可以考慮SC,佢地英文著重多D,而男拔主要係以英文教學,但不保證必入,亦要睇小朋友interview表現.
其實其他學校各有各好,最緊要係睇小朋友,比如KV佢著重中數,學術強,不論你上津校定直資定私校,對小朋友上小一打基礎打得好好,雖然你KV係waiting,但你可以寫信求位,好多人之後會放位,都有機會.
見你target既小學都係傳統名校,呢兩間幼稚園你可以考慮吓.
原帖由 PotterLai 於 10-12-3 00:03 發表

再問眾位智慧媽媽(和爸爸),換一個說法,如果我的心 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

再問眾位智慧媽媽(和爸爸),換一個說法,如果我的心儀小學是喇沙和拔萃的話,我應讓小兒就讀哪間幼稚園(根據他的特點)?

如果你個小朋友係有分人士, 又或者你係同區玩到大抽獎入LS, 的確KM係唔錯嘅選擇:佢幫唔到你入LS, 不過課程上應該幫到第時入讀後嘅適應問題.. 既然你無報, 都無乜問題嘅.. 放心~
入男拔又係另外一樣嘢: 校長話會揀d有禮貌嘅小朋友, smart + 有自信..  我估SC嘅課程應該幫到d手, 不過最緊要都係屋企點教!
恐龍家

唔講 LS,因為係計分同抽獎,幾乎同邊間幼稚園無關。

講講拔小,照睇你手上的 offer,只有 SC 幫到下手 (因為 KV 你只係 waiting) ,其他o個幾間,似乎助力不大。

如果真係想入拔小,黎緊呢兩、三年你有大量的準備工作,但即使做足都無人擔保你一定入到......

原帖由 siulili 於 10-12-3 00:45 發表
根據你形容的囝囝係內向型,你係指九龍塘DPS定旺角DBSPS?  如果係DPS同LS,兩間都係抽獎,但一間係天主教, 一間係基督教,你有無教友分? 有無OLD BOYS分?如果無,兩間第一ROUND都好難入。 而DPS的位好少,第二ROUND所剩的位更少。 你 ...

我報考兩校分數都不足25分,所以只能寄望抽獎運氣了。對,我住41校網區,果然是智慧+聰明媽媽。
另:如他考進中小,我打算幫他補英文;如進英小,補中文。他智力開發較早,現已可以用粵語和英語背1100
至於學生性格問題,我倆都沒有考慮過,我需要想想,謝謝。
你研究小學特性很深入……

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 PotterLai 於 10-12-3 16:23 發表

我報考兩校分數都不足25分,所以只能寄望抽獎運氣了。對,我住41校網區,果然是智慧+聰明媽媽。
另:如他考進中小,我打算幫他補英文;如進英小,補中文。他智力開發較早,現已可以用粵語和英語背1至100了。
至於學生性格問題,我倆都 ...

不足25, 即係有20分?
LS 20有份抽架喇~ (15分就唔駛諗)
恐龍家

我聽LS的老師話25分都唔一定收喎, 因為太多舊生 + 教徒啦
原帖由 PotterLai 於 10-12-3 16:23 發表

另:如他考進中小,我打算幫他補英文;如進英小,補中文。他智力開發較早,現已可以用粵語和英語背1至100了。
至於學生性格問題,我倆都 ...

我路過的,見個 topic好有趣,所以入來八下!小女現讀緊方方PN, 亦報左其他K1,想問下各位高人的意見!暫時有以下收了小女:
- 啟恩(牛津道) <<<放棄左
- Stafford
- SC (Waiting)
- 啟思(九龍塘正校)
- LH (Waiting)
仲等緊其他的result:
- Good Hope
- St.Clare
- 浸會
Good Hope 和 St. Clare我估機會唔大,因為當日表現不是太好!

所以我都想可能要準備寫求位信,但我唔知內容應寫什麼呢?請各位高人指教指教!
同埋既然小女已讀緊方方,應否轉到Stafford or 啟思(九龍塘正校),因兩間並不是一條龍...

三個選擇

經過各位有心媽媽評論後,以進名牌小學作為標準(包括直資和私校),似乎我剩下的選擇有三個(以面試時間為序):

SC – 英文好,培養的學生自信,表達能力高,有名;缺點是中算課程不夠深(?)、 不是小班教學;
KV (尚待取錄)– 中文、算術好,課程深,培養的學生服從性強,會自動自覺做功課;缺點是英文達不到考名牌小學的水平,考某些學校外表不夠smart,不是小班教學;
Stafford – 英文好,擅長考劍橋英語試,小班教學;缺點是不算名校,中數水平不如KV。

1.        那以小兒不算服從、不算反叛的性格,應選讀SC或KV?抑或Stafford?
2.        小兒中英數發展平均(明慧以普通話考試亦取錄),哪所幼稚園最能培養綜合學術能力?

又問小曳人及其他KM家長,如果我兒有報KM而且幸運考取的話,KM是否更理想?(純粹好奇)

想有少少分享,以我所知,KV既英文都唔淺架!佢地係英文數,另外K3已經開始作吓文架啦!只係佢地無net,所以只要出外加強英文oral都ok架啦!你可以入去kv自己果頁內有好多家長都有分享各級既進度.
以我睇你個仔可以咁快學到1-100,相信kv or st cat都幾適合佢,始終你想考名牌小學,幼稚園個名或多或少都有d幫助架!
補充一句,其實學中文係難過學英文架!要出外搵一間教中文好既centre係難過搵一間英文好既centre架!
希望幫地你決定啦!
原帖由 PotterLai 於 10-12-3 11:35 PM 發表
經過各位有心媽媽評論後,以進名牌小學作為標準(包括直資和私校),似乎我剩下的選擇有三個(以面試時間為序):

SC – 英文好,培養的學生自信,表達能力高,有名;缺點是中算課程不夠深(?)、 不是小班教學;
KV (尚待取錄)– 中文、算術好,課程 ...

謝謝

原帖由 sweetlollipop 於 10-12-4 01:03 發表
想有少少分享,以我所知,KV既英文都唔淺架!佢地係英文數,另外K3已經開始作吓文架啦!只係佢地無net,所以只要出外加強英文oral都ok架啦!你可以入去kv自己果頁內有好多家長都有分享各級既進度.
以我睇你個仔可以咁快學到 ...
sweetlollipop,你的名字很有趣,你兒子/女兒很喜歡吃棒棒糖嗎?請注意牙齒健康!

你一定是樂天的人!

原帖由 sweetlollipop 於 10-12-4 01:03 發表
以我睇你個仔可以咁快學到 ...

sweetlollipop
if LH (ENG/PTH) VS ST. CA (ENG/CANTONESE) VS KV 應該讀邊間好?

回覆 7# celinapang 的文章

She is right. What did she say about KM and Pui Ching?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 gcleung 於 10-12-3 16:29 發表
我聽LS的老師話25分都唔一定收喎, 因為太多舊生 + 教徒啦

for 2010同2011年度, 20分要抽
唔信.. 你可以去小一嗰邊問問, 有個waiting list入到LS嘅小朋友係20分, 即25分嘅全部收哂!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題