用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 有無2011年9月讀基真P1的同學仔
樓主: carris
go

有無2011年9月讀基真P1的同學仔 [複製鏈接]

我睇仁立叩門..d人話2xx叩門得5x有invite做筆試..咁你個女係咪筆試先衰?

"咁我係度諗15分自行分配入咗就算..但又怕後悔."<---我明白你嘅心情嘅...

但係如果15分去搏熱門學校未必得..到時只係希望响"統一派位" 搏係個好Number.. 再唔係就叩門...不過等待結果嘅時間真係好漫長...

唔係..仁立叩門佢哋今年 around 收350-400份叩門, 跟住揀咗 50幾個 1st interview (group interview), 但問d 學術上嘅野..(英文對答,英文筆試,講故事,畫畫).

我哋好好彩第二日收到電話再 2nd interview.  2nd interview 係同校長 interview (父母小朋友同樣作答). 我見當日around 20幾個人..我估又篩一半人..

不過我經歷過叩門嘅階段..嘩..嗰種心情好緊張..又日日等消息..又好羨慕人哋幸運嘅小朋友...雖然最尾叩門失敗...不過我哋已覺得囡囡好叻,過五關斬六將咁...

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-25 17:42 發表
唔係..仁立叩門佢哋今年 around 收350-400份叩門, 跟住揀咗 50幾個 1st interview (group interview), 但問d 學術上嘅野..(英文對答,英文筆試,講故事,畫畫).

我哋好好彩第二日收到電話再 2nd interview.  2nd int ...

你個女好叻呀..佢係大B定細B呀?

算係細B ...10月份先6歲...
囡囡只係好彩..問正佢學校教嗰d..
Anyway 都落選了..不過叫做拎個經驗!
那你現在諗住點揀?! 如果我知道有開放日通知你一聲 :)

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-25 22:25 發表
算係細B ...10月份先6歲...
囡囡只係好彩..問正佢學校教嗰d..
Anyway 都落選了..不過叫做拎個經驗!
那你現在諗住點揀?! 如果我知道有開放日通知你一聲 :)  ...

我打過電話去問學校, 佢地都唔知幾時有開放日呀..仁立真係勁, 佢叩門可能仲難過私小個d.

除咗基真, 葵青區你仲有無邊間推介比我呀?

我覺得根門仁立好少叩門位...我朋友說..那些叩門位是"留班位" ,如果嗰年無人留班..同埋有人放棄學位先有餘額..

葵青區有主恩 , 全完 (呢間有聯繫中學)  不過以我所知呢d 都係熱門學校.. 15分未必入到..要搏統一抽..

你可以看看呢個表,我上年都係咁睇!  

不過我覺得基真應該係間不錯嘅學校,我去過家長會後也感到校長為間學校盡心盡力.. 我朋友15分自行派位都入到..你可以試吓!

唯一我少少擔心係, 成績可能未必及某些學校..但都係嗰句..如果孩子肯讀書去到邊度都有好成績!

我都同意基真學術可能只係中上, 但我諗如果佢讀得好, 我又另外比佢上課外班而又讀到, 可以小2比佢試下插班, 如果讀到就算留番係基真小五呈分係band 1既中學都唔會太差. 最多到時又幫佢考定私校囉..幾手準備.

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 09:46 發表
我覺得根門仁立好少叩門位...我朋友說..那些叩門位是"留班位" ,如果嗰年無人留班..同埋有人放棄學位先有餘額..

葵青區有主恩 , 全完 (呢間有聯繫中學)  不過以我所知呢d 都係熱門學校.. 15分未必入到..要搏統一抽. ...

你呢個諗法"小二插班"..我之前都有諗過..
不過我諗對於我囡囡到時好難...間間學校要求d 插班生..全級考幾多名以內先有機會入表格...
同埋佢會同d 同學仔建立咗友誼...所以我無再咁諗 lu..

忙完搞小學..隔多幾年又到擔心中學..一方面又叫自己平常心看待..一方面又好緊張...真矛盾呢..

我都有擔心要佢轉校又要適應既問題, 我仲有個細仔要哥哥同佢舖路但睇下到時點啦.

有d人叫我唔好理中學先..但6年其實好快過架. 你住邊區架?你識唔識瑪利諾神父?你覺得好唔好?

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 10:27 發表
你呢個諗法"小二插班"..我之前都有諗過..
不過我諗對於我囡囡到時好難...間間學校要求d 插班生..全級考幾多名以內先有機會入表格...
同埋佢會同d 同學仔建立咗友誼...所以我無再咁諗 lu..

忙完搞小學..隔多幾年又 ...

原帖由 jojoplanet 於 11-7-26 10:32 發表
我都有擔心要佢轉校又要適應既問題, 我仲有個細仔要哥哥同佢舖路但睇下到時點啦.

有d人叫我唔好理中學先..但6年其實好快過架. 你住邊區架?你識唔識瑪利諾神父?你覺得好唔好?

...

你啱啦..問正我...瑪利諾神父...我個朋友個仔讀緊小一..但好催谷...我成日聽佢呻..你有咩想知?!

我住响荔景山..不過去基真都要10-15mins

原本我係想入瑪利諾神父架(mfs)因為有中學但早2年中學部有一班有3科轉咗中文我怕佢地會一路咁降banding所以又有擔心, 另外mfs又無乜課外活動...

比你選你會選mfs或基真

當年我朋友去apply 瑪利諾神父小學..佢20分..有宗教分..
但我見佢早幾年已去定佢哋學校嘅開放日,交定學生資料..
跟住自行交form 嗰日預備埋 Profilio.

好好彩佢當年20分跨區入到.  但我聽佢講d 功課多,佢就話都難架..普通話要考拼音...音樂要考樂理...我朋友仲要請1 week 假同佢仔仔預備考試... 佢老師叫佢做多d 課外練習...但係呢佢平日已經無時間做呢野. 我哋又要返工...我見佢真係好吃力..

ha ha..傳統教學嘅學校 vs 活動教學嘅學校..
人有選擇的話..當然想揀間名氣大d 嘅學校.
但係如果15分..一定入唔到啦..佢咁熱門..
同埋你要預咗放好多時間心神响佢身上..如果揀mfs.
我friend 放咗好多心機落去,但係都考得唔好..
佢失望架...又話"讀書不是求分數"..但佢話呢間好講分數..
佢覺得壓力大囉

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 11:11 發表
當年我朋友去apply 瑪利諾神父小學..佢20分..有宗教分..
但我見佢早幾年已去定佢哋學校嘅開放日,交定學生資料..
跟住自行交form 嗰日預備埋 Profilio.

好好彩佢當年20分跨區入到.  但我聽佢講d 功課多,佢就話都難 ...

乜而家小學唔係間間考普通話都要考併音架咩?

筆試喎...我唔知吖..我知有 Oral..但唔知係咪其實間間都要考筆試..

我聽佢咁講..我以為係某d 學校先要..

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 11:25 發表
筆試喎...我唔知吖..我知有 Oral..但唔知係咪其實間間都要考筆試..

我聽佢咁講..我以為係某d 學校先要..

真係好煩呀...深又怕佢讀唔想唔開心..淺又怕佢競爭力唔夠

是啊...有同感..所以我朋友話叫我自己extra train 佢..就是因為擔心中學唔夠同人競爭... 但我決定唔理中學嗰d 先...都唔能咁快憂心住... 讀落咗我再分享吓你知...

我再問過人..原來小一已經開始要考普通話筆試拼音.. 不過基真要唔要我真係唔知添..

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-26 12:05 發表
是啊...有同感..所以我朋友話叫我自己extra train 佢..就是因為擔心中學唔夠同人競爭... 但我決定唔理中學嗰d 先...都唔能咁快憂心住... 讀落咗我再分享吓你知...

我再問過人..原來小一已經開始要考普通話筆試拼音. ...

我都一定會比extra training佢, 但係中學派位好似小學本身係咪都有個banding架?

好呀..到時你講多d比我聽呀因為9月我要報啦..

我見d post 咁寫..你睇吓

http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?tid=2233843&goto=newpost

中學派位以banding決定選校優先次序,在自行和統一派位階段都係咁。banding主要按你孩子的小五下學期和小六上下學期的校內成績決定。

‹ 上一主題|下一主題