用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 有無2011年9月讀基真P1的同學仔
go

有無2011年9月讀基真P1的同學仔

hi~~
我個囡囡明年9月讀小一。

2011 校友2號報到!

2011年校友2號報到!

nice to meet you! 請多多指教!

hello!!
兩位同學仔!!

tom911,
我有時間就會睇你地的post,留意下而家你地一年班的事,為阿女出年有個心理準備。

有無統一派位入基真的同學仔???

醒目開學勳章

me too

我都係 :)

買咗書未,我有今年p1的書本出售

請問你也當時排位基真係第幾志願呀

我囡囡係第二志願入的 ^o^

15分有無機會第一輪入呢?我係跨區架..

如果你自行階段揀佢都應該入到,但你住得遠唔遠架?!

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-24 02:19 發表
如果你自行階段揀佢都應該入到,但你住得遠唔遠架?!

我住青衣架..我唔想選青衣個邊小學因為佢中學網葵涌/芳區好過青衣...青衣出去都好快..

我想問下你...佢係活動教學, 但會唔會真係好活動呢?我個仔都ACTIVE原本活動教學都岩佢但又怕太活動去到中學佢好辛苦..同埋佢地中學派位好唔好呀.

我囡囡都係d 好active 嘅女仔嚟o架.. 我初初都有你嘅憂慮,所以我們首選的是一間傳統嘅小學..但係自行派位失敗, 卻在統一派到第二志願"基真小學". 初時我們亦執迷繼續叩門心儀第一志願..我們亦已進入第二面試階段.  與此同時,我哋亦參加了基真舉行之家長會,我和我先生都好認同基真校長的辦學理念.我哋相信女兒在活動中教學方式學習會愉快些.  因為我們叩們第一志願學校時,那間校長給我印象是很著重學術,攞獎.. 我和我先生均認為第一志願學校除了培養出較好成績的學生外,其他方面都好像基真照顧學生方面比較全面些.  

我哋去咗基真嘅家長會, 覺得佢哋會給予每一位學生均等嘅機會表現自己,培養佢嘅小朋友嘅自信心..亦好鼓勵佢哋走出課室學習,唔洗吓吓框住晒.  同埋我幾鍾意佢哋校舍大!

不過,其實我亦有你呢個諗法 "怕太活動去到中學佢好辛苦", 因為我見他們小一書本程度不是太深,亦擔心始終上到中學會較傳統..到時會比較吃力! 不過我深信孩子如果肯讀書, 就會有成績..所以我會打算額外再比練習佢做..(因為聽家長會講..佢哋下晝有堂係比學生做當日嘅功課)

至於佢地中學派位好唔好?...基真無特別標榜佢升中派位d 學校,我諗你要問吓d 高年班.
不過如果有開放日嘅時候,你嚟參觀吓會了解間學校多d.. (我就係當年無參觀過...所以到叩門搵學校嗰間仲比較緊..haha)

poohbb_hk

咁你當初點解選基真既? 我當初目標係想仁立/仁紀但就算大抽奬抽到我都怕小朋友讀得辛苦.跟住我朋友既朋友係教書提議基真比我架..問過佢舊址時住個度既朋友都話佢既年代呢間學校係ok但而家就唔知..

如果真係讀呢間我都係諗住會一路比佢學kumon個d等佢習慣日日有功課做..

我哋係揀仁立作首選,因為爸爸係畢業生,20分但都係自行階段派唔到...因為太多"世襲生".. 統一派位我哋又派唔到..

當初點解咁排..其實係擔心我哋如果排晒d 首選熱門學校响首幾位,萬一我哋統一嘅number 唔靚.. 會錯過咗一d好嘅學校.. 所以我們把基真放在第二位…(當時我聽我朋友推薦, 因他們之前去過葵青區(忘記什麼機構)所舉辦的學校 open day.. (一天內參觀幾間學校)).. 他們都認為基真好..我本人仍參考過不同 FORUM 對呢間學校口碑不錯..說是"次選嘅首選"…當然不及仁立/仁紀熱門.

我好記得仁立校長 interview 問我… "如果我女兒能入讀,要有心理準備會很多功課..默書和測驗..他問我應唔應付得到"… interview 過程亦俾我感覺到,他們好著重成績..課外活動有無攞獎..講真..有邊個父母唔想仔女成績叻..  但我亦怕佢如果跟唔上會太吃力 (大人,細路都辛苦), 那我們便相信天意安排吧…所以就算我囡囡仁立叩門 (2nd interview) 失敗後,我們都無再"再接再厲"了… 我希望我哋今日嘅決定係無錯啦.

原帖由 poohbb_hk 於 11-7-25 16:41 發表
我哋係揀仁立作首選,因為爸爸係畢業生,20分但都係自行階段派唔到...因為太多"世襲生".. 統一派位我哋又派唔到..

當初點解咁排..其實係擔心我哋如果排晒d 首選熱門學校响首幾位,萬一我哋統一嘅number 唔靚.. 會錯過 ...

20分入唔到咁真係好勁呀..因為我打過電話去教育署問野, 講開佢話一般20分都入到, 除非好熱門既學校..唉咁我都係放棄仁立, 因我個仔唔可以迫得太緊要的..

我係青衣, 我唔想佢中學係青衣, 咁我係度諗15分自行分配入咗就算..但又怕後悔..關於大家都擔心中學派位, 我只係睇過佢地website話80%入到3志願另外有mami話佢個女全級第2x入到保祿, 全級4x入到林護..

無錯..15分的話你不如揀間有把握自行階段入到嘅小學啦! 同埋我當時搵定私校作後備..(如果你有咁嘅打算,要9,10月左右要留意定)

係呀..中學派位又是6年後的事...其實我唔係好熟悉呢區嘅中學,只知"林護"係首選..