用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報直資, 私校的原因
樓主: bobo620
go

報直資, 私校的原因 [複製鏈接]

回復 22# IJai 的帖子

如果佢哋係住係呢區through政府派位....一定會有機會入噃.....派位係唔會分新移民或貧人的!

回復 9# G-Ma 的帖子

回復 42# belle2009 的帖子

每個人要求唔同, 有D人唔介意試新事物, 有D人保守D要有數據參考, 無咩話邊個啱與唔啱, 唔洗咁大反應. 我相信唔係一本通書睇到老, 時代不斷轉變, 過往大家認為一定啱嘅事, 到依家亦有可能有唔同.

我同本校老師去人地學校比賽, 係閒聊時佢有感而發講佢過往嘅教學經驗, 係佢立場當然係唔會講學校壞話, 但亦未必一定要搵d野讚學校. 佢唔係負責收生亦唔係我囡囡嘅老師, 佢係教中學部, 不過我相信唔係個個老師都係sales, 唔一定要hardsell 學校.

亦唔係間間官津嘅學生都可以入到大學, 我諗你呢個比較係無咩必要, 讀書係幾"個人"嘅事, 唔係淨係靠哂間學校, 好多村校都有人讀到大學, 名校亦有人入唔到U.  我會注重我小朋友係學校學到D咩多過學校嘅入U數據, 小朋友吸收到知識佢就有能力考到大學, 相反佢入到一間人人都話好高入U率嘅學校, 但佢唔吸收, 讀唔上去都係一樣無用.

"how do you measure the labour productivity of the teachers in private school must be higher than those in the governemnt school???"

>>> 我幾時有講過關於productivity嘅野???

大家唔好咁火, 其實 G-Ma & Belle2009 大家都啱, 好老實我個人係偏向阿 Belle 既做法和諗法, 但 G-Ma所講既亦有一定既道理, 事實上我亦識人係任教官/津中既老師..仲要係幾 close 吓, 佢中學係讀 band 3尾既英中, 會考 repeat , 再想讀 F.6, 原校升唔到, 連普通中文學校都唔收佢, (當年中中係比人踩到好似地底泥), 後黎去咗 Canada 讀, 跟住讀 U 又 low 唔到 Cert返黎.
但佢當年讀書時期入咗西方某大教, 返黎教會安排咗佢去新界一津中教英文 .... but 呢間唔係 Band -one 校.

官/津學校質素參差既事實, 連自己都未讀得好既老師走去教 人亦唔係無. 但我相信呢種老師係 band one 和 band two 頭既中學應該好難生存到.

所以我覺得如果派唔到頭幾位 or 熱門官津既話, 不如索性直至揀直私好過, 起碼有得自己揀, 唔洗任人魚肉.

回應個題目, 好的官津可以很好, 我不否定, 因自己都算是官校出身, 但問題是現在的考小學機制唔公平, 又計分又地址又宗教又靠運, 反而不睇小朋友的能力.
直資/私校因要考入, 一般學生水準會一致D, 家庭背景同家長的理念都應該相近D, 所以在冇得玩/唔想玩不公平遊戲下有多一條路給家長去選. 我比較相信市場定律同能者居之的理念.

其實我都唔知點解津校多新移民? 我諗睇邊區啦!
我選直資. 私校原因係因為教育局成日改制, 一陣又微調, 一陣又縮班, 一陣又要加中文班, 好似有點混亂, 唔知佢想點.  怕佢唔知幾時又再改.
直資/私校課程設計有較大空間由學校因應小朋友程度而設計, 自由度大一點.  雖然要比學費, 但這個世界是"没有免費午餐"的, 羊毛出自羊身上.

回復 47# BH_2 的帖子

我贊同你講法.....

回復 46# belle2009 的帖子

同意官津當然係有好學校, 但因為好多好嘅津校都轉左做直資, 所以唔多唔少情況已經同以前唔同, 我地細個嘅時候無咁多新移民, 就算有可能係果時程度參差都無宜家咁厲害.

師資方面我諗睇吓邊間直資, 因為佢地資源較多, 特別係收好費貴果D學校, 佢地係有能力出高D嘅工資請好老師, 亦有D老師可能比較鍾意直資係課程上嘅自由度, 所以未必一面倒只有官津有好老師.  無疑官津老師普遍經驗一定豐富D, 但呢D亦係好雙向, 經驗老嘅可能唔容易創新, 但時代轉變, 其實課程同教學方法亦應該要因應社會需求改變, 呢點可能新老師會有佢嘅優勝之處.

不過無論官津OR直資都有好學校同無咁好嘅學校, 我亦相信條條大路出羅馬, 前文提過讀書都係要靠自己, 有一間合適自己嘅學校當然會事半功倍D, 就算唔係只要自己肯努力, 係邊到讀都會有出頭天.

其實都唔知點解要考直資, 可能人人都話好咁未去law....我都係好盲目的....

原帖由 kenfu 於 10-12-10 00:06 發表

請留意現時本地大學一些熱門的學系入學需求 : 中,英文科都須要4至5級.
中文係比英文更難讀的, 小學唔打好個底, 到中學好難追.
亦請留意好多出名的中學HKCEE's result : % of A-C in English is higher than Chines ...

睇中文中學同英文中學入既大學率................

贊成!!

原帖由 BH_2 於 10-12-9 13:44 發表
回應個題目, 好的官津可以很好, 我不否定, 因自己都算是官校出身, 但問題是現在的考小學機制唔公平, 又計分又地址又宗教又靠運, 反而不睇小朋友的能力.
直資/私校因要考入, 一般學生水準會一致D, 家庭背景同家長的 ...

回復 1# kenfu 的帖子

agreed

我都同意直資/私校課程設計有較大空間, 活動式教學對自己小朋友較適合.
原帖由 Gasparmum 於 10-12-9 13:54 發表
其實我都唔知點解津校多新移民? 我諗睇邊區啦!
我選直資. 私校原因係因為教育局成日改制, 一陣又微調, 一陣又縮班, 一陣又要加中文班, 好似有點混亂, 唔知佢想點.  怕佢唔知幾時又再改.
直資/私校課程設計有較大空間 ...

原帖由 edwinho123 於 10-12-8 21:42 發表
如果佢哋係住係呢區through政府派位....一定會有機會入噃.....派位係唔會分新移民或貧人的!

but we should not under-estimate 佢地 ge potential wo
maybe their english standard will lag behind a bit at first
係龍定虫 we need to wait and see
個人 think this DSS scheme has completely destroyed the original aim of the govt, in the sense that kids should not be put to go through tough fight and interviews for primary sch

我當然唔會低估佢哋d能力....有好多都好叻的.....當然有些好差.....相信到到都有呢個情況....

After reading the messages, I must say I am really frustrated by those suggesting that they choose DSS/private schools for reason of new arrivals.  What's wrong with the new arrivals in the first place?  Afterall, that's the reality of our society, and do you want our kids to be brought up in kind of ideal paradise with only those types of people whom we consider deserve respect and equal treatment?  The concept of discrimination is very obvious in those messages.  I am not a saint, but they really cause my disappointment.  To a certain extent, I really feel sad in seeing those messages.
‹ 上一主題|下一主題