用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報直資, 私校的原因
go

報直資, 私校的原因 [複製鏈接]

我自己都報私校, 同直資。
你地係因為怕派位派得唔好唔好,
定因為津校唔夠直資, 私校好呢?
   0    0    0    0

津校多新移民。

有的公務員朋友同我講,阿公比大份都唔讀咪好蝕.

但都耍比細份架.
無知是福

我有d朋友係公務員都堅持讀津校既,
又唔係全部人都係為左阿公個份o既,
我都係因為質數問題而報私校,我真係唔知我諗得啱唔啱

我係因為怕派位派得唔好, 有個backup係手個心安全好多.

I have two daughters respectatively in private school and aided school.

I found private schools and DSS schools provided more resources for our kids' education.  They can manage their homework easier.

And, the private primary schools charge around 3,xxx to 4,xxx per month is reasonable.

parentslove

我考慮的是語言環境, 不少直資及私校也以英文為主, 小朋友自小能掌握到一種國際語言是好事, 而且有不少更有第3語言學習.

醒目開學勳章 王國長老

1. 無分, 唔想靠抽獎
2. 鐘意果間咁岩係直資姐, 如果係津校....無我份啦, 忍著淚說goodbye了

津校多測多考多功課.

原帖由 bobo620 於 10-11-28 13:04 發表
我自己都報私校, 同直資。
你地係因為怕派位派得唔好唔好,
定因為津校唔夠直資, 私校好呢?

我其實最想入有中學的資助小學, 唔想比學費,九龍區個幾間, 我唔想玩小五呈分遊戲, 但制度唔侵我玩, 我得15分又住唔起九龍,唯有自己諗辦法.., 搵D自己比較鍾意嘅.:(

我今年都報左好多間直資及私校,最後只係得兩間有offer,唔係d好勁個d,鐘意個間又waiting ,而且派位又衰左,就黎down 到無朋友架啦!

1. 語言環境好些...英文、國語為主
2. 活動教學....功課少d....唔喜歡政府傳統填鴨式教學方法
3. 測驗冇咁多.....壓力冇咁大.....只想小朋友讀得開心些.....我唔想小友朋為分數而讀書、為分數而活......
4. 冇咁多新移民.......等等....

原帖由 kamtsk 於 10-11-28 20:11 發表
我考慮的是語言環境, 不少直資及私校也以英文為主, 小朋友自小能掌握到一種國際語言是好事, 而且有不少更有第3語言學習.

津校 too much 新移民 la ... sorry to say about it ... it's my main worry ...

原帖由 kamtsk 於 10-11-28 20:11 發表

我都係咁唸!

原帖由 edwinho123 於 10-12-7 19:56 發表
2. 活動教學....功課少d....唔喜歡政府傳統填鴨式教學方法
3. 測驗冇咁多.....壓力冇咁大.....只想小朋友讀得開心些.....我唔想小友朋為分數而讀書、為分數而活......
4. 冇咁多新 ...

都是我的心聲

原帖由 edwinho123 於 10-12-7 19:56 發表
4. 冇咁多新 ...

都是我的心聲

I also share your point of view!

原帖由 cecichan 於 10-12-7 20:35 發表

都是我的心聲

同感..................
原帖由 cecichan 於 10-12-7 20:35 發表

都是我的心聲

住的地區唔夠好, 又想試下小朋友實力.

唔洗錢既名校就冇可能有機會入到喇, 咁比錢既, 都叫做有得靠小朋友實力試下.

[quote]原帖由 bb00 於 10-11-28 14:16 發表
何解津校會有好多新移民?
‹ 上一主題|下一主題