用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 何為i位s位?
go

何為i位s位?

如題,姑娘問我阿仔排緊咩位?我唔明喎

s 位嚴重 d
姑娘比例底 d
usually full time

i 位比 d 冇咁嚴重 ge case
usually 2-3 lessons per week

睇吓你就明架啦.....

http://hk.myblog.yahoo.com/teachyourchildtospeak/article?mid=53

我講得吾清楚咩 :(

你話 "i 位比 d 冇咁嚴重 ge case
usually 2-3 lessons per week", 要講清楚其實係日日返學, 返全日制幼稚園, 融合其他一般學生, 有些時候I位老師會抽他們出來做吓個別訓練, 次數間間都有些不同。

唔該各位,依家算系有d明白,我個小朋友依家4歲幾剛被醫生評估為語障并要觀察自閉,語言慢左成年.好似系排緊早期教育及訓練中心(EETC),要排一年啊,依家搵緊出面d機構,都好貴,點算好,好大負擔

如果排到早期教育及訓練中心(EETC),仲駛唔駛搵出面d機構做訓練呢?

早期訓練條隊好長架喎!
i位好留.....有s位當然簡佢啦!
PIPI331,乜有緊急case可排架咩?

原帖由 pipi331 於 10-11-27 02:17 發表

如果依家4歲幾, 即下年5歲, 應該系當緊急case排隊頭, 要mud 有mud. 就升小la, 入s位儘追la, i 位太參差, 摶唔過.

姑娘衹系幫我排緊學前教育咋,我有得柬其他位咩?個姑娘叫我如果小朋友到5歲仲未排到,先至可以再搵佢安排前d喎,唉,等政府果d真系冇望啊

原帖由 ricatong 於 10-11-27 16:49 發表
如果排到早期教育及訓練中心(EETC),仲駛唔駛搵出面d機構做訓練呢?

你排到可以去上課未啊?未排到去上堂緊系自己搵住出面d機構做住先啦,貴都要0架,為左小朋友,我好驚拖再奈唔好啊