用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? ...
樓主: crystalwsm
go

一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? [複製鏈接]

如果是鋼琴,8歲8級,不要浪費孩子的天份,實應考慮考APA,在香港不作他想!幸氣好還可以跟著一位頂級的老 師。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 10-12-16 15:03 發表
如果是鋼琴,8歲8級,不要浪費孩子的天份,實應考慮考APA,在香港不作他想!幸氣好還可以跟著一位頂級的老 師。

APA實在唔易入,尤其係JUNIOR!

Junior的確是非常難入,就是考了八級亦沒有甚麼保証。不過有這程度,為何不讓孩子試試,不要懷疑孩子的能力,天份就讓主考去評定好了。孩子幾月生日?或許有意想不到的結果也說不定..............!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 fcbttkw 於 10-12-16 22:03 發表

APA實在唔易入,尤其係JUNIOR!

fcbttkw,
不知你還記不記得我, 你小朋友真的很厲害, 原來八歲己經考八級了.
你現在轉了新老師嗎 ? 教得好嗎 ?

原帖由 miffy 於 10-12-16 12:44 發表
我認同你咁講。我覺得小朋友彈琴, 彈得好那些, 都是對彈琴有興趣, 如果每天有人在咦咦哦哦旁雞蛋裡挑骨頭, 真係乜興趣都無晒。

我仔阿sir在初級時, 從來唔注重技巧, 只要阿仔彈得出首歌, 阿sir便讚佢。我自己觀察到 ...

今日阿囝以為自己練熟了, 竟然想提早收工去打機. 我嬲嬲地, 猛捉佢錯處, 逼佢練埋剩低時間. 事後佢竟然話鍾意咁! 忘記了早前哭住叫我唔好睇佢練琴, 唔好鬧佢. 仲倒轉頭話我無幫佢, 搞到佢係阿sir面前拉錯哂! 我頓然領悟到: 佢未練好前, 不要去執佢. 等佢覺得自己練到好好啦先執佢. 不過, 呢樣應該係老師去做, 而唔係阿媽去做, 所以結論都係盡量唔理佢, 留返俾阿sir 教好了.

可能我都要學下呢種方法先得,但係阿囡真係唔叫唔練琴!!!

原帖由 lillymarie 於 10-12-17 21:24 發表

今日阿囝以為自己練熟了, 竟然想提早收工去打機. 我嬲嬲地, 猛捉佢錯處, 逼佢練埋剩低時間. 事後佢竟然話鍾意咁! 忘記了早前哭住叫我唔好睇佢練琴, 唔好鬧佢. 仲倒轉頭話我無幫佢, 搞到佢係阿sir面前拉錯哂! 我頓然 ...

原帖由 crystalwsm 於 10-12-19 13:25 發表
可能我都要學下呢種方法先得,但係阿囡真係唔叫唔練琴!!!

你有無set個時間表? 我將做功課和練琴安排在一起, 囝囝做功課時, 自己就會練埋琴. 每日的時間都一樣, 所以我只需要話: 夠鐘開工. 佢地就開工. 但其它時候就唔會自己去彈琴囉.

本來想叫細囝去考音樂試, 但佢話好唔鍾意考試, 一諗到考試就好驚, 驚唔合格, 驚去到唔識啦喎.......我現在唔知點好........屋企人話有張cert可以俾佢自己一個肯定, 又確保佢進度全面.......唔使考? 考低一兩級? 按佢程度考?

我都有特定時間叫阿囡練琴,每晚飯後彈個幾鐘,但要我晌屋企先得,因為先每次都係坐晌佢旁邊教佢彈,我唔坐晌旁邊或者我唔係屋企佢就唔彈,激死

原帖由 crystalwsm 於 10-12-21 02:18 發表
我都有特定時間叫阿囡練琴,每晚飯後彈個幾鐘,但要我晌屋企先得,因為先每次都係坐晌佢旁邊教佢彈,我唔坐晌旁邊或者我唔係屋企佢就唔彈,激死 ...

會唔會係因為未夠信心, 驚自己彈錯? 又或者認譜方面未熟習, 所以覺得無你幫佢就彈唔到? 呢D係我兩個囝頭兩年的情況. 阿sir教我慢慢放手, 先讓佢自己練10分鐘, 然後先去睇佢練成點. 逼佢自己睇譜, 自己嘗試解決問題. 其實你囡囡都好乖, 可能亦喜歡彈琴, 練個幾鐘, 唔係個個都得!

原帖由 lillymarie 於 10-12-21 09:50 發表

會唔會係因為未夠信心, 驚自己彈錯? 又或者認譜方面未熟習, 所以覺得無你幫佢就彈唔到? 呢D係我兩個囝頭兩年的情況. 阿sir教我慢慢放手, 先讓佢自己練10分鐘, 然後先去睇佢練成點. 逼佢自己睇譜, 自己嘗試解決問題. ...

「練個幾鐘, 唔係個個都得」~~ 係呀, 如日日練少d 時間都得啦...... keep住興趣緊要d !

hi 大家好,我個三歲半囡囡又係學緊琴,學左幾個月嘞,老師成日話佢唔專心,又問我點解,平時係咪都係咁.唉我都唔知點答佢好,不過佢又真係唔係專心既小朋友,叫佢唔好學佢又話唔好.同佢去第二間試堂,佢既然成日話要去果個老師度學,今日佢老師又話攪佢唔掂,上多一堂再睇下係點可能要叫另一個老師教佢睇下會唔會好啲喎.佢話佢隻眼係咪有問題因為佢睇書又彈到,但一放上去叫佢睇譜佢就唔得.而家都唔知俾佢繼續學好定係同佢轉佢之前試堂既老師好.

原帖由 carol878 於 11-1-8 13:52 發表
hi 大家好,我個三歲半囡囡又係學緊琴,學左幾個月嘞,老師成日話佢唔專心,又問我點解,平時係咪都係咁.唉我都唔知點答佢好,不過佢又真係唔係專心既小朋友,叫佢唔好學佢又話唔好.同佢去第二間試堂,佢既然成日話要去果個 ...

太細了。一係請位有經驗的老師,一係等多一兩年再學。

回復 2# carol878 的帖子

不是個個老師都會教幼兒彈琴, 也不是每位幼兒都適合3.5歲就學琴.
家長有家長的責任, 不是女女"話"想學就學的, 要教導幼兒"學"和"練"的概念.
不如先上一些音樂課程, 如Tom Lee的Music Wonderland啦, 小朋友一樣好開心.
我仔仔也是3歲學琴, 現在6歲, 他的步伐不比同齡快好多, 所以你暫緩女女的學琴進度也可, 不用心急.

好多謝你地既意見,我諗我會比佢繼續學,因為佢都好鐘意,同埋我問過個老師話佢係咪太細唔識所以唔掂,佢又話佢都唔係唔識,佢都彈到佢係識, 只係上上下堂大約15分鐘就開始唔專心,又同佢講下一陣去邊玩,鬧佢就好啲,不過次次都係咁都唔知點教佢好. 我都諗佢可能唔係教開幼兒所以冇咩耐性.但佢又話自己都有教但係唔會好似佢咁唔專心喎,唉睇下呢個星期點啦,唔係換過另外一個教睇下點.

其實我都唔係要個女到咩咩級數,只係見到佢咁鐘意想佢係歡樂既氣氛下學習,而唔係俾人鬧完又問我點解個女咁咁咁...啫.呢方面我又唔識真係幫唔到佢

原帖由 carol878 於 11-1-10 16:52 發表
好多謝你地既意見,我諗我會比佢繼續學,因為佢都好鐘意,同埋我問過個老師話佢係咪太細唔識所以唔掂,佢又話佢都唔係唔識,佢都彈到佢係識, 只係上上下堂大約15分鐘就開始唔專心,又同佢講下一陣去邊玩,鬧佢就好啲,不過次 ...

3歲半, 可以專心上堂15分鐘已好叻啦!
試下搵個有經驗有耐性的老師啦.

咁您要考慮轉老師啦! 最好您可以陪上課,每堂30分鐘就夠。
家長角色: 維和部隊,鎮壓場面! (這是我的經驗,我個仔3歲學琴的第一年我均在現場協助。)

原帖由 carol878 於 11-1-10 16:52 發表
好多謝你地既意見,我諗我會比佢繼續學,因為佢都好鐘意,同埋我問過個老師話佢係咪太細唔識所以唔掂,佢又話佢都唔係唔識,佢都彈到佢係識, 只係上上下堂大約15分鐘就開始唔專心,又同佢講下一陣去邊玩,鬧佢就好啲,不過次 ...

大家好,我小朋友四歲半時學琴大半年,因當時見他興趣不大,而且當時的鋼琴老師又不太好,所以停左年幾了,呀仔現在升上小一,學校主張小朋友要學一種樂器,所以我想再比呀仔一次機會,請老師返來教佢,有無媽咪有類似的經驗,停完再學,小朋友最後都成功?
另外有無好既鋼琴老師可介紹給我,希望可以請到有口碑的好老師,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題