用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? ...
go

一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度?

其實一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度,彈緊D咩歌?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 crystalwsm 於 10-11-24 17:17 發表
其實一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度,彈緊D咩歌?

你這個問題,好難問喎...因為都要視乎小朋友有沒有勤力練習及對學習鋼琴的熱誠,至於彈什麼歌,就要看老師用什麼書。不過一般來說都是a dozen a day, everybody, michael arron, John.T, step by step...etc.有小朋友快其實半年可能己完成初級以上書的最basic那一本。

你是想問小朋友的程度,是否指會不會數拍子、看音符、升降記號等等嗎 ? 如果你小朋友學琴,不如直接問老師你小朋友的進度啦 ! (而且學琴沒有得比較)
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章

原帖由 crystalwsm 於 10-11-24 17:17 發表

冇得比較!
我識有D學年幾琴都係初級,有D半年已經3,4級,最普遍嘅係學半年升一級!

好難一蓋而論既,好睇小朋友既能力同本身既勤力程度,我女女唔多練琴,個老師都冇佢辦法,學得好慢

我個囡囡都係, 成日都唔練琴, 又唔去記.....老師都話進度太慢呀....唉

CKMimi, 你好呀,你個老師係咪上門架?我囡囡個老師有小小暗示叫佢唔好學, 因為佢冇咩心機又唔練琴,都唔知點好。。。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-11-25 11:10 發表

冇得比較!
我識有D學年幾琴都係初級,有D半年已經3,4級,最普遍嘅係學半年升一級!

半年三、四級 ? 好快喎
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章

原帖由 Smiile 於 10-11-25 14:12 發表

半年三、四級 ? 好快喎

鍾意彈琴+少少天份,真係可以咁快!
所以唔好比較,個個小朋友都唔一樣!!

一個5嵗的小朋友.妳會期望他,她有什麼程度呢.
家長不要在這麼短時間作任何比較..
還是先培養興趣為先.小朋友太細雖要很多耐性,愛心...陪伴學習(練琴)

我剩係想知道囡囡的情況, 如果太慢, 我情願放棄唔好浪費時間

原帖由 crystalwsm 於 10-11-26 03:41 發表
我剩係想知道囡囡的情況, 如果太慢, 我情願放棄唔好浪費時間

佢鍾意就俾佢學啦
我個囝進度非常慢, 我曾有與你類似的想法, 覺得唔cost effective, 不如唔好勉強了. 但見佢又真的好似好鍾意, 雖然一樣要提先去練琴. 同埋我見你係另一處問考APA, 相信你囡囡的進度應該都幾好?

以我自己的教學經驗,其實真係要睇好多因素:

1. 孩子練琴既次數,時間。孩子習中力比較低,每天練習 20 分數一定比一星期練 2 次每次 1 小時更有效!

2. 孩子是否有效地練琴 (例如根據上謂時老師給學生的練琴方法<-- 也要留意老師有否提供),還是一味由頭到尾彈完一兩次就當自己練左

3. 老師的教學教劃,有些老師不要求學生把樂曲彈熟,一星期兩首新歌,其實很快就可以彈完一本。所以有時不是一味快就是好!最重要是孩子可以吸收、學習到多少,遇到類似的樂段或技巧,會否記得運用之前學過的技巧……

太多因素影響著孩子的學習進度,所以其實係無一個標準答案的!最緊要孩子學得開心,感覺係上課後的興趣活動,咁佢學都會學得有效率好多架!加油!

原帖由 lillymarie 於 10-11-26 13:14 發表

佢鍾意就俾佢學啦
我個囝進度非常慢, 我曾有與你類似的想法, 覺得唔cost effective, 不如唔好勉強了. 但見佢又真的好似好鍾意, 雖然一樣要提先去練琴. 同埋我見你係另一處問考APA, 相信你囡囡的進度應該都幾好? ...

同意........ 唔好太功利, 始終學音樂對小朋友個腦係好, 佢肯學應該由得佢, 我識一個小朋友4歲就開始學琴, 起初2年真係冇乜進度可言, 又唔多練, 但個媽咪任得佢, 個老師又真係令佢對音樂產生到興趣, 依家6年級, 考咗4級琴同7級小提琴!

始終入APA係唔少音樂人的夢想,我對佢又有D情意結,雖然考入去仲難過入名校,但都會姑且一試

原帖由 lillymarie 於 10-11-26 13:14 發表

佢鍾意就俾佢學啦
我個囝進度非常慢, 我曾有與你類似的想法, 覺得唔cost effective, 不如唔好勉強了. 但見佢又真的好似好鍾意, 雖然一樣要提先去練琴. 同埋我見你係另一處問考APA, 相信你囡囡的進度應該都幾好? ...

多謝你的意見,因為阿女睇音好慢,有時又唔睇手指位亂咁彈,真係有D拉牛上樹的感覺

原帖由 floraaa1012 於 10-11-26 17:02 發表
以我自己的教學經驗,其實真係要睇好多因素:

1. 孩子練琴既次數,時間。孩子習中力比較低,每天練習 20 分數一定比一星期練 2 次每次 1 小時更有效!

2. 孩子是否有效地練琴 (例如根據上謂時老師給學生的練琴方法 ...

阿女本來都係4歲開始學琴,但資質唔好,攪唔掂D音,停咗一年,5歲先再學番,都係有D力不從心.........

原帖由 SandraLo 於 10-11-28 16:49 發表

同意........ 唔好太功利, 始終學音樂對小朋友個腦係好, 佢肯學應該由得佢, 我識一個小朋友4歲就開始學琴, 起初2年真係冇乜進度可言, 又唔多練, 但個媽咪任得佢, 個老師又真係令佢對音樂產生到興趣, 依家6年級, 考 ...

有無驗眼?需要帶眼鏡嗎?我細囝有好深度數,只看一行譜都辛苦。
另外,讀譜和讀書的進度差不多,如果讀書速度快,讀譜速度亦會有進步。我囝讀譜都慢,但又真的發現佢後來讀書快咗,讀譜都有進步。
我細囝又係,學了兩年琴,仍在拉隨意弓。講到我口水乾!不過我唔想俾壓力俾自己和佢,之前執佢搞到我自己好大壓力,囝都怕咗我,每次練琴前都問我會不會閙佢,慘!現在不再執佢,留給老師教算了。佢拉完一首歌我就拍掌。

多謝你一言驚醒夢中人,阿女有幾次彈彈下琴掩住隻右眼話睇唔到野,變咗白色,睇嚟要快D同佢睇下醫生先得

原帖由 lillymarie 於 10-11-28 20:31 發表
有無驗眼?需要帶眼鏡嗎?我細囝有好深度數,只看一行譜都辛苦。
另外,讀譜和讀書的進度差不多,如果讀書速度快,讀譜速度亦會有進步。我囝讀譜都慢,但又真的發現佢後來讀書快咗,讀譜都有進步。
我細囝又係,學了兩年琴,仍在拉隨意弓 ...

我個仔就係咁樣,頭兩年睇譜好差,幾乎不會看,老師拉mud佢又拉mud,後來發現有成二百幾度近視。配眼鏡後無耐就解決了看譜問題。

咁大件事,但阿女平時睇嘢無問題,只會彈琴時右眼有時會睇唔到嘢,好似今晚練琴,彈彈下佢又掩住隻右眼話"唉,盲咗,又睇唔到嘢" 攪到我好擔心!!