用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請指教:李小和宏信的抉擇。
樓主: l媽媽alice
go

請指教:李小和宏信的抉擇。 [複製鏈接]

Thanks fonnylee.  

Dear all, would like to share this with you!

http://yvonnelamp.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2005077

我的孩子們正需要一所懂得欣賞他們強項的學校.

Kam

回復 1# kamtsk 的帖子

不記得我有冇回應過些post, 不過可以再share, 給有興趣的家長參考.

我是LA Y2的家長, 我的小朋友在一傳統地區名校讀了P1, 今年在LA讀Y2, 我小朋友不是讀不上, 他在P1時是前2名, 上台領學科獎的.  我轉校, 不是要IB, 而是想要一種培養孩子探究學習的態度.  instead of在傳統學校填鴨6年.

好多家長著眼LA冇功課, 唔知學乜, 其實家長自己睇睇派回來的WS, 就一清二楚, 我們Y2的家長, 冇一個會出去補習, 冇需要補, 補習社亦唔會識補.  所以不存在比左$3500學費, 仲要自己比幾千蚊出去補中英數.

例如學校教simple machine, 唔係叫學生串晒d字, 睇住d圖抄幾次, 佢地係用一堆gear, wheel, axel, pulley等等比學生自己explore, 自己"發明"一件野, 自己畫圖, 自己介紹果件作品, 在大人眼中, 當然都係好"低b", 但係咁樣學習, 比串晒d生字有意義.

中文方面, 好老實, 係唔夠其他小學識得/默得字多.  不過LA係用故事/文章教學的, 會重視理解同作文多d.

我唔係覺得LA乜都好, 佢亦有好多好多改善空間, 例如行政.  不過最重要係, 個小朋友同學校係咪配合到, 家長又可以配合幾多.

I give up LA to choose YYPS

Oh, sumsumyauyau. It's so sad. It makes me think about the song '十個救火的少年'. Anyway, wish you have a happy learning journey with your kid:)

回覆 1# kamtsk 的文章

KAM :
你如何 ??

Dear May,

Please check pm.

:loveliness:

醒目開學勳章

I also give up in last two weeks before~

可否分亨一下,點解要放棄LA。

回覆 7# 小豆媽 的文章

i love your sharings, and I like to let my son to have a happy learning environment and develop the skills of learnings.

Thanks for reminding me the importance for choosing a "good"school rather than a "famous" traditional brand!

Dear All,
DBS and St. Paul Co-ed is engaging IB course series.  Still have negative comment against IB?

原帖由 reidlai 於 11-7-11 15:35 發表
Dear All,
DBS and St. Paul Co-ed is engaging IB course series.  Still have negative comment against IB?

Totally agree.

原帖由 ALAU 於 11-7-7 16:28 發表
i love your sharings, and I like to let my son to have a happy learning environment and develop the skills of learnings.

Thanks for reminding me the importance for choosing a "good"school rather tha ...

其實, 冇一間學校係100%好, 100%冇得彈 !

選左A學校的媽媽, 一定會有10個理由去support A 學校係好學校, 而決定放棄A學校的人, 亦會有10個理由去話A學校有幾唔惦.  

ALAU, 如果你choose左LA, 我好樂意同你share LA的生活. 你可以PM我.

Finally, I've got the answer. LA is our choice.

kmtsk,

唔好意思,可否分享多D呀! 我本身都好BUY LA的教學理念,亦有意給小女讀,來緊的8月27日簡報會都會去聽及了解。 謝謝!

Carinla,

Please check pm.

Kam

回復 56# bananalemon 的帖子

May,

Thanks!!!!

Kam

原帖由 carinla 於 11-8-2 16:13 發表
kmtsk,

唔好意思,可否分享多D呀! 我本身都好BUY LA的教學理念,亦有意給小女讀,來緊的8月27日簡報會都會去聽及了解。 謝謝!

我都想知..
但唔明點解呢d野下下都要pm講
唔可以公開講??

好想知語境和學生的探究精神,品德和學術水平如何,我好buy IB,所以真道,蔡繼有和宏信我都有興趣,及後知道真道的語境不足,唯有貴點都考慮蔡繼有,但就放棄了基督教教育。宏信似乎在價錢和基督教教育方面都很理想,但對九龍人則較遠。想問除上述比較外,宏信和蔡繼有比較大家點睇呢?
我尤其著重語境(包括英普),閱讀,孩子熱愛學習,自學能力和品格,請問各位家長對學校這方面的成效看法如何,而學校有什麼缺欠是需要家長多作忍耐的呢?

原帖由 yinglongma 於 11-9-16 13:16 發表
好想知語境和學生的探究精神,品德和學術水平如何,我好buy IB,所以真道,蔡繼有和宏信我都有興趣,及後知道真道的語境不足,唯有貴點都考慮蔡繼有,但就放棄了基督教教育。宏信似乎在價錢和基督教教育方面都很理想,但對九龍人則較 ...

班主任 : LA : 一位外藉一位中國人班主任, 每日對6堂, 中文另有普通話內地老師.   PLK :中國人班主任, 外藉英文老師上英文. 都係普教中
同學溝通 : LA : 冇規定, 小息任你講廣東話, 但同staff一定要英文.  PLK, 一入學校門, 星期135講英文, 24說普通話.
課程 : LA : 3層IB, 不過未取認証.  PLK : 只有DP係IB, 其他係校本課程.

我舍的係咁多, 我都有去PLK的briefing.
‹ 上一主題|下一主題