用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校+粵語父母=成世英文差?
樓主: karaqueenie
go

屋村學校+粵語父母=成世英文差? [複製鏈接]

原帖由 chowhui97 於 10-11-25 09:39 發表
"屋村幼稚園+粵語父母=成世英文差"

呢個其實又真係超錯, 做父母只可以俾能力范圍內認為最好的嘢俾小朋友, 但小朋友一心作對唔想學都無用. 先天不足就要後天培養同努力啦! ...

agree~我發覺我同你越來越岩key

如果你相信個題目, 咁就慘啦, 因為小朋友咁細個家長就幫佢定左型, 又或者連自己今日英文好唔好, 都一條公式套入去咁思考.

大家有空去觀察一下d英文讀寫好的人, 中文好唔好, 其他語言方面如何達到成效, 其學校學到什麼, 個人是否有好大欲望學好該語言, 人人的答案都唔同, 做父母做好自己, 用身教影響子女比什麼都重要, 與其想自己點唔得, 不如想下點樣做會好d平衡到整個家所需.

原帖由 小曳人 於 10-11-25 11:59 發表

好在我嗰時唔駛讀中文... 如果唔係, 我可能係其中一個..

btw, 原來都幾多校友响度..

係呀, 真係好奇怪, 好多人好怕讀中文, 不過我係相反.

原帖由 ho_yan2406 於 10-11-25 13:39 發表

agree~我發覺我同你越來越岩key

thanks!!

仲有我想講, 雖然英文fluent唔代表一齊, 但係俾你係老細, 二個candidates qualifications 一樣, 你都揀個表達能力好啲架啦, 幫小朋友train好英文都係多個competitive advantage啫.  至於中文, 我所指specifically係普通話明顯地對佢地將來都係非常重要, 至於廣東話, 老實講, 係香港呢個咁現實的社會, 唔識廣東話你都會搵到工, 唔識英文o既你真係搵二餐糊口都難…  我啲朋友, 年紀同我差唔多, 人工高嗰的 (講緊交稅都over 10萬一年的), 無乜邊個英文係唔得架喎.  至於有人提到講paul蓆的professor, 明顯係上一代的人, 上一代入大學已經係好叻, 時移世易, 所有人對下一代的要求都已經唔同!

想小朋友將來生活富裕啲, at least機會高啲, language skills我自己覺得好緊要, 無論係讀, 寫, 表達自己都會好啲, 學邊一科都會易啲.

不過現實歸現實, 都要睇自己能力先可以決定小朋友條路點行.

最重要是國際學校不是打好英文基礎的唯一選擇, 如果負擔不到, 只要在其它方面(如閱讀, 睇TV) 加強也可以達標. 主要提供小朋友多用的機會及保持自學的動機, 只靠返學/playgroup, 幾小時, 邊一種都不行的.

原帖由 chowhui97 於 10-11-25 16:13 發表
仲有我想講, 雖然英文fluent唔代表一齊, 但係俾你係老細, 二個candidates qualifications 一樣, 你都揀個表達能力好啲架啦, 幫小朋友train好英文都係多個competitive advantage啫.  至於中文, 我所指specially 係普 ...

可能我一向做開NGO, 公司文件9成以上都係英文, 連部門開會都係用全英文講, 英文唔好真係會比較辛苦, 所以請個assistant都要求英文fluent. 所以我很同意 "二個candidates qualifications 一樣, 你都揀個表達能力好啲架啦, 幫小朋友train好英文都係多個competitive advantage啫. "
雖然好多人同我講外國人根本唔重視文法, oral溝通到已經夠, 但真係唔可以apply落去我做緊嘅機構.

屋村學校+粵語父母+先天不足+後天唔努力=成世英文差

好正...學語言當然年幼開始學...發音最好...

父母SUPPORT到...讓子女有英語環境...自少學...口音會好

我們覺得中文易...其實只是ORAL CANTONESE...因為有環境...個個都NATIVE CANTONESE

不過如果父母在孩子幼年時SUPPORT唔到英語環境...但是教養到孩子成為一個有毅力的人

到孩子大個...一定自己會努力學好英文...Grammar, Vocab, Writing, Organization…全部幾"老"先學都無問題...只是口音差少少...

我想如果後天努力...英文唔會成世差...只是成世都說帶有母語音的英文

好的英語能力...只差少少口音...我想真是沒有人介意

至於中文...真的唔易學...我是受籍民地教育長大...成了一個唔識講英文同唔識寫中文的人...HAHA...

看來...要學好任何話言...真是要付出很多...很少人中英都很好...因為很難雙語都付出很大的心力和時間

原帖由 tsobaba 於 10-11-24 16:36 發表
應該係"屋村學校+粵語父母+先天不足+後天唔努力=成世英文差=我"

屋村學校+粵語父母=成世英文差?

我想講...只係以為6歲前打好語文基礎以後就可以逍遙快活,咁就係根本未了解點去學好語文呢樣野...我都係屋村學校,廣東話既父母(小學都未畢業),我都唔見得英文差...

栽培一個小朋友既語文能力係漫漫長路,我地成日都話要浸,聽寫講都要得咁先叫得,就算俾你一日到晚對住外國人,至多咪好叻講,寫又如何呢?口語同寫文章係兩回事...唔通寫HEY GUY咩...講WHAT'S UP,寫都唔可以啦,除非寫稿..

總之,屋村都有好學校,唔一定俾好貴既學費就會得到相等既學業成績或效果...有能力就俾好D,無能力就俾少D...依一代做父母個個都遇咗同仔女一齊從頭再返學...有時佢地唔識轉彎,睇住題目唔明,你都要諗辦法表達俾佢知,佢要點諗先至OK...好多野唔係睇$$$...PLS不要鑽牛角尖...條條大路通羅馬...

"細路有細路鬥,家長有家長鬥!"

可唔可以講多啲鬥咩

原帖由 小克 於 10-11-25 17:16 發表
Let's Share:

"我細個屋企好窮, 哥哥當年P6憑好好嘅成績入到DBS, 升班無問題 (中學嗰邊唔興留班, 除非你係運動健將, 無時間上堂), 但係就無歸屬感, 同嗰班同學完全無聯絡, 我睇唔到佢得到d乜, 但肯定失去咗好多人 ...

哈哈, 你既意見正正就係我想講既野~

原帖由 chowhui97 於 10-11-25 16:13 發表
仲有我想講, 雖然英文fluent唔代表一齊, 但係俾你係老細, 二個candidates qualifications 一樣, 你都揀個表達能力好啲架啦, 幫小朋友train好英文都係多個competitive advantage啫.  至於中文, 我所指specifically係 ...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

我好羨慕中文好的人,  亦好怕讀中文. 每次睇國內既法例/文件都好辛苦, 反而睇香港既法例,因為係英文even係old english但亦比較輕鬆.
無計每個人天資唔同, 唯有臨老繼續學la...
原帖由 chowhui97 於 10-11-25 16:11 發表

係呀, 真係好奇怪, 好多人好怕讀中文, 不過我係相反.

agreed, 二個candidates qualifications 一樣, 我都揀個表達能力好啲, 最好就靚仔D tim.

仲有我想講, 雖然英文fluent唔代表一齊, 但係俾你係老細, 二個candidates qualifications 一樣, 你都揀個表達能力好啲架啦, 幫小朋友train好英文都係多個competitive advantage啫.  至於中文, 我所指specifically係 ...

well what can I say
there are always someone around who are more priviledged

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-26 14:23 發表
agreed, 二個candidates qualifications 一樣, 我都揀個表達能力好啲, 最好就靚仔D tim.

presentation好~ 又靚仔, 自然去到邊都有jetso.. 所謂"印象分"嘛!  

恐龍家

醒目開學勳章

Please allow me to share my subjective view.

I believe language proficiency are over-rated in Hong Kong.  Certainly if you can handle a particular language in great fluency, that is a nice thing to have.  However, having worked with Europeans and Indians, for example, who certainly have strong accent of their mother tongue, does it make them inferior in business communication?  I don't really find that highly correlated with their chance to be success.

So, why put all the concern on developing language fluency in such young age?  For example, recall from my experience in college aboard, the fellow local students can talk non-stop but without a single valid point.  So, is it really necessary to focus so much on the child development?

Is there more important thing to teach our kids, like how to take care of themselves, how to respect others, how to have a healthy living, etc.?  I am just curious, may be I am just too silly, sorry if I do.

Ian

Hi Ian,
Totally agree with you.
It's more important to be an all-rounded ppl.
Although language is important, it's not everything.
唔知大家有無聽過水桶的比喻
未有膠桶之前, 水桶是用多條木條組成的...
究竟一個水桶可以盛載多少水...不是由最長的木條來決定...而是由最短的木條決定...
要是我們的LANGUAGE真的很好...LANGUAGE條木條好長...但是連基本的思考能力都無...思考條木條短到唔見得人...這樣的水桶...可以裝幾多水呢?
我見好多人在本討論說...如果有兩個其他能力一樣的人...作為僱主的一定會請語言能力好的一個...這是一定的...可是我們除了語言外...有很多其他能力可以"比較"(我好唔鐘意用但係成日要用的TERM)...
如果一個有領導才能但英文差D...一個無領導力但英語勁好...你係僱主又會請邊個呢?

老實說...我們的孩子要面對一個我們無法想像的世代...過去30年...個世界真係變得很快變得很多...我肯定未來的30年會變得更快變得更多...當我們的孩子"三十而立"的時候...我真係唔知咩世代

我不是說語言能力不重要...但我相信思考/毅力/領導力都是很重要的...要是一個有思想/有毅力/有領導力的人在什麼時代都可以"成功"(活出一個豐盛的生命)

20%的人擁有80%的財富...可是2%人口的思想主宰98%人口的思想...

我想我的孩子成為那2%的人...如果她們可以...那就一定是那20%的人...
(2%是因...20%是果)

我唔知我係主觀定客觀...HAHA…不過我肯定在這個反智的年代…我還有少少自己的思想…

最後要加多句...呢度成日見的不喜勿插

原帖由 iantsang 於 10-11-26 18:03 發表
Please allow me to share my subjective view.

I believe language proficiency are over-rated in Hong Kong.  Certainly if you can handle a particular language in great fluency, that is a nice thing to h ...

我鍾意水桶 .
‹ 上一主題|下一主題