用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york, 九龍靈糧, 創價同民生點排位呢?
go

york, 九龍靈糧, 創價同民生點排位呢? [複製鏈接]

如題!
俾俾意見吖!
   0    0    0    0

1) 創價
2) 民生...都係因為一條龍
3) York
4) 靈糧

民生(一條龍)!!!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

睇番民生既ANNUAL REPORT..
佢地會考成積不是太好...
所以就算一條龍都唔係一個保障..
如果佢KG 唔係強...到時就連搵其他中小學既時候就仲辛苦..

純粹從個人感覺同教育方針出發, 我會咁排...
1. 創價 (教學方針同本人一致)
2. 民生 (校舍大, 著重學術以外陪訓, 一條龍)
3. 靈糧 (對該校教師有好感, 覺得老師同校長都好有愛心)
4. 約克 (對純著重學術發展的學校無乜好感)

不知樓主想以甚麼準則排位. 如以投訴最多,最商業化, 最多綽頭, 最善變, 不用我說,大家都知是那間第一.

如以辦學質素, 一定是靈糧和創價排先, 民生優勢是有自己小學, 但要知道小學是私校,亦不保證幼稚園生都能升小學, 其次, 中學是津校, 小學亦不能直升.多重關卡, 值得你考慮. 餘下那一間不談也罷!

1)york
2)民生
3)創價
4)靈糧

因喜歡程度深和著重英文

贊成 , 我聽說就算民生自己的要員(不便公開)也只讀其子女完成幼稚園 , 到小一就plan轉番出嚟 , 就知民小或民中不是非常好(只是一般)的學校 , 但因有中.小學關係, 很多人也一窩蜂去報民 , 不過以我好多年前識的也是乖巧的中學生 .

我个人的排位係以下 , 係根据程度而言 , 我个人好現实 , 只想先苦後甜 , 打好根基 , 希望日後條路易走些 , 不喜勿插.
(1) York
(2) Soka
(3) 民生
(4) 靈糧

原帖由 pumpumpurin 於 10-11-19 12:42 發表
睇番民生既ANNUAL REPORT..
佢地會考成積不是太好...
所以就算一條龍都唔係一個保障..
如果佢KG 唔係強...到時就連搵其他中小學既時候就仲辛苦..

我都贊成楼上講嘅

thank

原帖由 cherryird 於 10-11-19 11:25 發表
我著重英文, 所以會排

1)york
2)民生(因可以一條龍)
3)創價
4)靈糧

thank

原帖由 alowe 於 10-11-19 22:30 發表
不知樓主想以甚麼準則排位. 如以投訴最多,最商業化, 最多綽頭, 最善變, 不用我說,大家都知是那間第一.

如以辦學質素, 一定是靈糧和創價排先, 民生優勢是有自己小學, 但要知道小學是私校,亦不保證幼稚園生都能升小學 ...

thank

原帖由 charlotte2008 於 10-11-20 01:04 發表
贊成 , 我聽說就算民生自己的要員(不便公開)也只讀其子女完成幼稚園 , 到小一就plan轉番出嚟 , 就知民小或民中不是非常好(只是一般)的學校 , 但因有中.小學關係, 很多人也一窩蜂去報民 , 不過以我好多年前識的也是乖 ...

如要一條龍培正會好好多。

原帖由 charlotte2008 於 10-11-20 01:04 發表
贊成 , 我聽說就算民生自己的要員(不便公開)也只讀其子女完成幼稚園 , 到小一就plan轉番出嚟 , 就知民小或民中不是非常好(只是一般)的學校 , 但因有中.小學關係, 很多人也一窩蜂去報民 , 不過以我好多年前識的也是乖 ...

thank

原帖由 josephts16 於 10-11-19 14:53 發表
純粹從個人感覺同教育方針出發, 我會咁排...
1. 創價 (教學方針同本人一致)
2. 民生 (校舍大, 著重學術以外陪訓, 一條龍)
3. 靈糧 (對該校教師有好感, 覺得老師同校長都好有愛心)
4. 約克 (對純著重學術發展的學校無 ...

係咩 ? 咁啱嘅 ? 我聽的那位人仕仲唔止係老師呢个level添 ? 所以 , 我也對民小有保留 , 我小女也沒有報民幼.

培正在多方面也很出色 , 如入讀的話 , 老實講 , 真係出去補補英文好些 , 唔係話佢差 , 不過英文強些 , 對日後中學. 大學的學業有大大幫助 , 我都識培正中學的學生 , 講真 , 也是一般 , 可能是个別例子 , 一定唔及DGS / DBS等英中.

原帖由 EggEgg08 於 10-11-20 12:24 發表
巧合地我都識位民生老師,同你所講的comment 一樣,叫我地不要讀民小。如要一條龍培正會好好多。(雖然我自己本人有d hesitate 佢係中文學校)
‹ 上一主題|下一主題