用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想問。。
go

想問。。 [複製鏈接]

阿仔(2歲7個月) 而家最弱就係眼神同坐唔定專注力差, 有咩TRAINING請大家比D意見THX!!!

佢而家番緊密集式,有埋ST同OT, 其實下晝仲可以比D咩TRAINING比佢!!!!!!
   0    0    0    0

我仔都係眼神&專注力差(我自己FEEL).
我都想知.
咁你仔仔係咪無番學?
我仔番緊N位(I位),除左番學,完全無其他TRAINING比佢....

我比佢番私人S位囉。

請大家比D意見THX!!!!!!

帶佢去公園玩,教佢玩不同的遊樂設施,訓練手眼及手腳協調....而當中也在訓練專注力。

原帖由 wcbaby 於 10-11-15 12:29 發表
阿仔(2歲7個月) 而家最弱就係眼神同坐唔定專注力差, 有咩TRAINING請大家比D意見THX!!!

佢而家番緊密集式,有埋ST同OT, 其實下晝仲可以比D咩TRAINING比佢!!!!!! ...

你講個眼神同專心的問題係呢個大部分A仔的問題. 我諗無人比到必勝答案.

2-3歲我覺得最難處理, 因為講又唔明, 空又唔係.

我問過OT, 佢都係個個答案: 佢d感統好d, 專住力就會好d. (唔駛花精神去反地心吸力).

其實你讀S位已經係最昂貴同多的訓練. 可以注意OT,ST, 整體效果如何.

另外,如果係全職媽咪,下午可以帶小孩出去玩. 或者參加一d 適合的社交小組.

另外,容易做的就係戒食消委會講的50種零食(ADHD).做檢查: Gluten Free, Wheat Free, Egg Free, Soy Free, Dairy Free, Sugar Free.

THX!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題