用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我應唔應該換工人呢?
樓主: 果汁糖
go

我應唔應該換工人呢? [複製鏈接]

我嗰個講嘢多過做嘢, 仲要講啲唔鹹唔淡o既中文(學我哋講道理喎 ), 阿仔又唔知佢up乜, 都唔理佢. 但姐姐充滿熱誠咁教囝囝講嘢, 所以我都由佢囉! 自己回來教番及遲啲入全日N班囉!

我係過來人, 我同其他人持相反既意見
我以前個工人, 好似啞甘既
我好明白, 工人黎到, 吾係要佢教仔
但事實上, 佢係對得呀仔最長時間的人, 對呀仔好大影響
無錯, 呀仔可以去返全日班, 但接送時侯, 放學, 都係5點, 距離我返到屋企都還有2個鐘既時間, 呢兩個鐘, 吾通白過?
還有平時放假?

首先, 你自己要諗, 請工人既目的係乜
係為做家務? 定係幫你湊小朋友

我自問就係幫我湊小朋友

當呀仔做完評估之後, 話佢係a仔, 我已經同當時既工人溝通, 要求佢每次比野呀仔前, 都問下, 要吾要, 或者要呀仔有表示先比野佢, 吾係衣來張手, 飯來張口果種, 以前個工人, 可以係, 自己拿高呀仔隻手去著衫, 吾會話, bb, 著衫呀, 沖涼, 吾會話, 沖涼啦, 只係的呀仔入廁所............捉高佢隻手洗格拿底.............

最後我比左一個月通知佢抄佢, 同佢講, 如果呢一個月有改善會繼續用, 最後當然無啦, 抄左

呀仔已經有語言障礙, 還搵個啞既黎湊呀仔............

但我真係好好彩, 搵到個好鍾意講野, 好有愛心的姐姐, 之後呀仔3年s位, 姐姐都跟到好足, 係學校上堂既野, 返屋企可以同呀仔跟返晒, 我每晚放工返去, 只係跟呀仔的幼訓同埋st training, 連學校的導師/治療師, 到呀仔畢業甘多年, 都還好記得呢個姐姐.............

但我又相信, 以今時今日d 姐姐的質素, 真係要搵到甘有heart 的姐姐係好難, 慶幸的是, 我現在呢個姐姐, 雖然吾是太好, 但亦不至於係啞吧.............

家務, 我反而係其次, 最重要既係小朋友發展

當然, 如果自己經濟能力許可, 自己湊啦!

吾好看小一個照顧者的影響力

我個仔係果幾年, 真係進步神速, 我到依家都好感謝果個姐姐, 可惜佢嫁人吾做啦!

你有呢個工人真係好過中6合彩
有時都唔可以太強求, 我都曾經想換個印印識講中文, 搵左好耐, 都係覺得一個不如一個, 搵到心灰意冷, 唯有多D同姐姐講日常生活多D比小朋友自己做, 有時早D返屋企CHECK下佢, 近呢年都好左好多, 又放學后再去做訓練, 小D對佢
原帖由 hinhinmummy 於 10-11-16 10:56 發表
我係過來人, 我同其他人持相反既意見
我以前個工人, 好似啞甘既
我好明白, 工人黎到, 吾係要佢教仔
但事實上, 佢係對得呀仔最長時間的人, 對呀仔好大影響
無錯, 呀仔可以去返全日班, 但接送時侯, 放學, 都係5點, 距 ...

緣份是可遇不可求的,遇到好人好東西是我們的福氣。如果我們能挑戰可能一次又一次的轉換工人,又或者現在的工人真是無藥可救,行這一步未嘗不是一線生機,但要有著情況轉好或轉壞的心理準備。無論轉或不轉,工人本性是重要,但僱主管理工人的技巧同樣重要,正如教養孩子要因材施教。

眼見嫂嫂一年內轉了4-5個工人,最後都要自已辭工照顧孩子,他們的孩子只是普通小孩子。

個人覺得:如孩子每天在校全日班7-8小時群體活動,只有黃昏2小時安靜一下(如連2小時都容不下,可留在學校暫托),晚上放假通常我們這類小朋友的家長都會親自陪伴訓練。I位及S位學校的假期比較少,也可以暫托,應該都不會有大問題。

雖然我工人不是啞巴,但我都好怕她的廣東話,發音問題已說過,就連文法,次序,用詞都錯得好緊要,這些都令我好頭痛,每每她跟亞仔說話,我都要洗耳恭聽,重覆她的意思一次或以上。不過她都好聰明,為免被我時常糾正,她多照我的做法同亞仔玩,照顧亞仔,盡量說我說過或糾正過的廣東話了。

正如之前有位媽媽說,人無完美,在乎大家如何能磨合。

其實只要佢講英文係全英, OR講中文係全中已經好好, 唔好又中又英就得, 我個個成日又中又英, 叫左佢全英, 因為佢真係唔係好識中文, 成日同呀女講: "DO YOU EAT 粥粥?", "好BIG"..ETC..真係聽死人..
我個女都係語言遲緩, 呀女而家有時都會同我講"好BIG", "呢個BLUE COLOR", "LION食MU MU"...
因為佢會同我個女講0的簡單中文, 我個女同佢講返中文佢又明唔哂, 所以有時佢會話唔明我個女講乜...
真係攪到我頭都大...
工人又好錫我對仔女, 我又唔係好捨得佢...
所以而家佢一同我個女講中文, 我會細細聲笑住同佢講"SPEAK ENGLISH", 等佢習慣講番全英文

莫講話工人, 公司請來的同事, 總行派來的上司, 哪個不需要training? (係, 上司係要train的)

只要姐姐行為/態度上沒問題, 工作方面, 甚至怎樣跟小孩玩, 怎樣跟小孩相處, 都是可以train的.

你試試跟小朋友玩時,邀請姐姐一起玩, 讓姐姐學會重點及竅門.也好讓小朋友明白,要專重姐姐.(因為看到太多港童不專重姐姐.而姐姐作為下人,又不會責怪小主,這樣對小童也不好)
‹ 上一主題|下一主題