用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我應唔應該換工人呢?
go

我應唔應該換工人呢? [複製鏈接]

(印)工人已經用了2年幾, 性格文靜內向, 家務冇問題, 不過唔太鍾意講野或表達, 而我的小朋友早幾個月証實有語障+遲緩+自閉, 曾要求姐姐多點同小朋友溝通及玩多d, 但每次都係我或C6係屋企先做, 如果我地返晒工就水靜河飛(我睇眼仔), 每次提佢多點同小朋友玩佢都會黑面, 我可以點呢? 歸根究底姐姐性格本身都唔係外向, 我地都覺得勉強要佢改變, 只會令到佢更加辛苦... 應唔應該換工人呢? 有冇人知有冇d agent係有提供湊特殊小朋友既外傭架?

最衰自己冇本事唔做野專心湊仔, 如果唔係就唔使咁煩? 有冇人同我一樣有呢d煩惱呢? 入黎交流下啦!
   0    0    0    0

好工人係可遇不可求的.如果姐姐無其他問題, 我覺得做生不如做熟.

小朋友多大? 可以報playgroup,叫姐姐帶去, 又可以跟其他小朋友一起玩.

回復 1# scholar 的帖子

小朋友33個月了, 讀緊普通N1, 因為跟教會弟兄姊妹傾過叫我要好好把握呢個黃金6年, 湊佢果個好緊要, 連湊佢果個都唔活躍, 好難可以幫到自己小朋友, 不過就係未搵到一個適合既姐姐, 所以而家唔知可以點?

哈哈, 我請個菲傭都以為佢識湊A 仔 (佢個 profile 有寫到經驗), 不過過到黎原來係流架.

雖然我贊成姐姐唔咁就要換, 不過我都無諗過叫姐姐幫手教佢溝通.

同A 仔溝通真係好困難, 我自己都係學習中, 真係無諗過姐姐做得到.

老實講姐姐對孩子有愛心已經唔錯了.

回復 1# kelvin_hmlau 的帖子

言下之意你地都唔贊成我換工人呀?

My situation is similar to you. My maid need to take him to school and back to home and I think she may not talk to my son while travelling. However she can manage my son well while at home and she is not lazy. My husband does not like her very much as she is not talkative enough. But being a working mother, she is OK because she treats your son OK and at least honest and not doing tricks on us.

I may need to hire a new maid after her contract end as requests by my husband.

回復 2# 果汁糖 的帖子

講真, 我唔知你工人的表現, 好難比意見. 但我覺得抄左佢未必解決到你個問題 (增加溝通機會). 新來個個未必係溝通高手, 或言語治療師.

我個工人開頭真係驚到手心標汗. 對住尖叫成日話 very scared, very shy...我比左好多心理輔導.

既然你話甚麼黃金期...你都可以同老公計劃商量下點樣可以全職湊仔.

JOIN PLAYGROUP囉.
如果唔可以做全職媽咪,有無考慮比仔仔番全日N班/學校?
咁你做完評估後,有無建議排乜位Or有乜support比你仔仔?

果汁糖

我個工人姐姐係菲律賓人, 唔識睇 & 講中文, 但佢已做左5年, 我都無換佢, 1ST, 佢好鍚我個仔, 2ND, 佢好盡責, 佢由亞仔幾個月開始已來, 我覺得佢已做好佢本分, 佢只係來幫你做家務, 就算一個正常小朋友佢都唔會同你教仔, 更何況一個有特殊需要小朋友, 想當日, 我小朋友有言語問題, 我地要求工人不要再講唔三唔四廣東話, 叫佢只講英文, 我和爸爸只講中文, 其實我工人都係唔多講野, 有時我地叫工人同亞仔上堂, 咁果堂就唔知學左乜野, 所以, 都係多數親力親為, +每晚的訓練

由小兒2歲半確診為自閉傾向後,我覺得係姐姐日日比電視佢睇而唔同佢溝通所致,我決定換走佢,到現在換了六,七個,小兒現在4歲半,但可以告訴你,好工人實在等於中六合彩,到剛炒的一個菲2 次4年完約,同佢僱主及agent都讚佢好,我用比巿價貴三百請佢,起初以為仔仔末習慣,日日喊唔耍佢,洗澡食反都唔耍佢,連本來已可以自己睡覺的晚晚耍我陪話有鬼,半個月到,因照顧小孩上要佢似我方法做,佢即時發脾氣要走,仲話我個仔麻煩唔乖,後來佢走左仔仔先慢慢正常返,佢應該時時罵仔仔同客佢,從來換工人佢無咁驚過,只係唔鐘意。所以如果非不得意,我不會換。

首先好多謝各位同路人既意見, 原來大家都有我呢種難處, 我都好認同請一個盡責既工人就等同中六合彩一樣, 我更加明白人地黎我屋企打工做家務, 實在冇義務幫我教囡, 其實我係好明白個遊戲規則。, 每一個父母都希望自己的孩子健康快樂成長, 特別係我地既小朋友.. 我地更加希望佢地能夠融入到社會, 我們一齊互勵互勉吧!

我的工人做咗3年啦,由亞仔幾個月到依家。我都冇因為亞仔問題炒佢。因為我工人好love亞仔,佢地感情好好。亞仔星期日午睡醒來都會問吓”姐姐呢?”。當發現亞仔問題後,工人好努力觀察我如何同個仔玩,同個仔溝通,然後照做。不過,有個問題...就係佢d廣東話吾得,我成日要糾正返亞仔的發音。所以依家亞仔返學之後,我叫工人只要同亞仔玩,同亞仔傾計,同要亞仔聽工人指令...如收拾玩具,要洗手食飯(其實工人係我的家事助理)...。我叫工人不要再教亞仔講野。佢都好合作。

以我經驗,叫工人同亞仔去上playgroup係浪費金錢的。老師一份comment,工人又說另一番話。我吾係吾信佢地,只可能係不同觀點與角度,我比較信自己對眼,鐘意親身感受。所以我寧願自己辛苦d都只在星期六上堂自己帶。然後一至五送亞仔到全日幼兒中心上課。

當上年(2-3歲),亞仔讀上午班,中午食飯,下午要午睡3小時,小食後工人會帶亞仔到附近公園玩及行吓樓梯,然後回家洗頭洗白白,工人會一路唱歌一路洗....所以亞仔都不會好得閒....  而家務便不能要求太高了。

話說回頭,我並不贊成因此而換工人。原因...其他媽媽已說得好清楚。

回復 1# Capricorn2521 的帖子

咁我應該點樣可以鼓勵工人姐姐比多d指令我個女又可以比個女當係一個小訓練呢? 因為姐姐真係唔太鍾意講野, 最慘每次提佢會黑面果下攞命.. 點好?

回復 1# Capricorn2521 的帖子

咁我應該點樣可以鼓勵工人姐姐比多d指令我個女又可以比個女當係一個小訓練呢? 因為姐姐真係唔太鍾意講野, 最慘每次提佢會黑面果下攞命.. 點好?

回復 1# 果汁糖 的帖子

其實我工人3年前初來時都係黑面同吾講野,我見大家住在一起應該溝通得好d,所以成日主動同佢傾計,順便了解下佢的為人,家庭及朋友。漸漸地佢都變得多野講。有時我們會一起坐在客廳睇獎門人,哈哈大笑。而亞仔就好鐘意:1-我勁d,4-我勁d.....
除了要工人做得投入之外,我會同工人講:你成日對住亞仔,如果佢吾聽你話,你會好痲煩,好辛苦。我咁講其實已經比咗權佢,要亞仔同佢合作。如果亞仔吾合作,我會同亞仔講:姐姐叫你食飯呀,仲吾去? 比亞仔知道大人係一致的,佢冇位走,冇靠山。工人就容易處理。
另外,(上年)我會同工人講,依家處理亞仔的問題係首要任務,一定要做,家務方面如亞仔掂吾倒的地方可以待我放假時佢先清潔,煮飯如果冇時間可以炒蛋,綠菜。要引導佢工作如何分先後次序。

最後,要親身示範如何比指令,工人就不怕做錯,便會放膽做了。

我第一個菲姐做家務好好, 也照顧我的小朋友很好, 很細心, 可惜不懂跟我的小朋友玩。後來請了第二個菲姐, 她曾修讀幼兒教育。雖然家務真的做得很一般, 但她真的很配合我的小朋友, 例如在ot上了堂, 她回家後會跟訓練, 知道小朋友自理能力差, 她會教小朋友, 而不是幫他做了便算。她也懂得跟小朋友玩, 很生動。針無兩頭利, 所以家務方面我都是隻眼開隻眼閉。

樓主如你想換工人, 可以考慮有修讀幼兒教育學歷的姐姐。祝好運!

回復 16# 果汁糖 的帖子

樓主,如果孩子有讀寫障礙,那麼要請一位懂寫中文的回家,讓工人姐姐可以跟孩子練字/認字嗎?
要清楚工人姐姐既角色...如果你換另一個很健談的,但做家務一團糟的,又會是你所想嗎?!
而且我想語障/自閉/遲緩問題不是多講/多玩就可以解決的...加上姐姐唔咸唔淡的中英文,我覺得事情不是這麼簡單?!
還是找專業的導師幫手吧...明顯地你孩子有多於一項問題,N1班已不適合的了...送孩子上密集班是一個不錯的選擇!
Good luck!

湊仔教仔始終係要自己親力親為, 我仔返S位, 好多一對一訓練姐姐都有跟, 但我都要佢返黎逐一示範比我睇, 唔明我就問返學校老師, 放工/放假自己教番.

我姐姐最初黎到我都以為佢"啞" (香港4年一個老闆) 亞仔都唔likely佢, 後來同佢好努力同亞仔建立關係, 而家亞仔同佢重 friend過同我, 只要個工人真係愛錫個小朋友, 佢地係會真心付出, 否則你點迫佢都冇用, 盞令關係更加差, 冇人十全十美, 工人亦一樣, 你要考慮吓.

我工人又係超靜, 吾多講野. 當知道仔仔有自傾之後, 都有諗過係吾係適合湊仔仔.  但好姊姊難求, 我地冇換照用至今五年喇.

我仔仔返i位全日. 我帶仔仔返學然後返工, 姊姊接放學湊返屋企. 之後我地放工返屋企接棒同仔仔食飯做功課訓練, 星期六日放假我地自己都湊返晒, 出街都冇帶工人既. 所以仔仔真正同工人單對單既時間都係一至五每日幾個鍾.

我諗如吾想換工人的話可以係時間上安排好. 不竟我地小朋友要特別照顧, 我地呢d特別父母當然要用更多時間心力去照顧佢地既自理學習同訓練, 家務就交晒比工人啦.

nil

果汁糖

你可以要求工人姐姐每次小朋友有要求時, 佢要小朋友開口講左先比佢, 不要一個立即比小朋友咁已係一個相當好家居訓練, 以前亞仔講野差, 我都要求工人乜都要佢講左先, 到佢現在講得好啦, 我個仔就會打電話問左我先再問姐姐, 這都是一個好好的訓練, 同埋自理上都可要求姐姐先比小朋友自己做, 有時我會叫亞仔幫姐姐吸塵, 拖地咁, 都OK
‹ 上一主題|下一主題