用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 有什麼辦法讀好小三?
go

有什麼辦法讀好小三? [複製鏈接]

老師惡又唔講理, 令小朋友好驚, 心靈受傷, 是否一定谷成績才是能生存在這學校? 我們家長可否有say?
   0    0    0    0

我諗係個別老師問題,其餘老師一般都幾好,係好有經驗既老師。如果你小朋友正面對住令佢產生唔好既情緒,我提議你搵學校輔導主任傾下。仲有冇其他家長同你感覺一樣,真要正視呀!

我女同埋好多小朋友都讀得好開心,不過你指果位三年級班主任就真係要多留意。去年我有位較熟既家長,遇到呢位老師,佢話自己小朋友都係唔開心同埋驚。

希望你既小朋友真可以享受學校生活,呢個只係一個好少既唔講理老師。相信問題係可以處理架!

成績唔算谷因為冇排名次,考得普通係家長自己比自己壓力多。培正好多小朋友成績係唔錯,佢地相處亦好融洽下!不過培正算係傳統質素好既學校,每次升左班都感覺乜又深咁多既?但亦係正常的,我見大部份小朋友係應付到架。

原帖由 EnjoyOT 於 10-11-5 01:51 發表
老師惡又唔講理, 令小朋友好驚, 心靈受傷, 是否一定谷成績才是能生存在這學校? 我們家長可否有say?

打左一大堆野比你, 點解冇晒架???

原帖由 EnjoyOT 於 10-11-5 01:51 發表

女兒現讀小二,測驗成績很不理想,很擔心她最終是否能升班。懇請小三家長可否借出你們小二的舊測卷,以助小女熟練題型,希望對成績可以有幫助。小女記性很弱,英文默書要分4次溫,才可拿約70分,有時真替她辛苦。
謝謝!

littlewoman,
你的email address?我可以email給你。
原帖由 littlewoman 於 10-11-10 16:16 發表
女兒現讀小二,測驗成績很不理想,很擔心她最終是否能升班。懇請小三家長可否借出你們小二的舊測卷,以助小女熟練題型,希望對成績可以有幫助。小女記性很弱,英文默書要分4次溫,才可拿約70分,有時真替她辛苦。
謝謝! ...

kc : could you please email to me? I don't know why I can't pm you my email address. Could you please pm me your email address?
Million thanks!

Thanks very much!
Please check PM.

原帖由 kc 於 10-11-16 08:21 發表
littlewoman,
你的email address?我可以email給你。

I totally agree with your opinion.  My son has been studying in Pui Ching since K1.  There are almost 6 years.  He is very happy and enjoys the PC's school life.  He likes his teachers very much since K1.  He always told me how nice of his teachers especially P2 & P3.
原帖由 Ellensu 於 10-11-5 09:28 發表
我諗係個別老師問題,其餘老師一般都幾好,係好有經驗既老師。如果你小朋友正面對住令佢產生唔好既情緒,我提議你搵學校輔導主任傾下。仲有冇其他家長同你感覺一樣,真要正視呀!

我女同埋好多小朋友都讀得好開心,不過你指果位 ...
‹ 上一主題|下一主題