用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞囡d 數追得好辛苦
go

亞囡d 數追得好辛苦 [複製鏈接]

亞囡d 數追得好辛苦

我想問下讀緊小二的媽咪, 大家數學教到去邊, 三個三個位加減混算未呢 (文字題 - 即係題數加完又減), 巳經出去補住都係咁, 真係好困擾...唉
   0    0    0    0

我小朋友已經教完三個位加減混算,一步步黎,計完第一part再計第二part,佢地會做到,不過要成日提住小心加數要進位,減數要退位。

係咪女仔真係d 數差d 呢....好頭痛!

原帖由 Lilo 於 10-11-2 10:11 發表
我小朋友已經教完三個位加減混算,一步步黎,計完第一part再計第二part,佢地會做到,不過要成日提住小心加數要進位,減數要退位。

del , wrong

原帖由 Kwan 於 10-11-2 09:41 發表
亞囡d 數追得好辛苦

我想問下讀緊小二的媽咪, 大家數學教到去邊, 三個三個位加減混算未呢 (文字題 - 即係題數加完又減), 巳經出去補住都係咁, 真係好困擾...唉 ...

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

唔係女仔差d, 我個仔冇幾耐前都係咁樣。佢成日都只係列完式, 之後計左1st part, 就即刻寫答案, 2nd part冇計到, 答案永遠是錯的。但自從我講完俾佢聽就好似一個不負責任的小巴司機, 只等乘客落左車,唔等其他乘客上車就開車。在路邊上唔到車的人就好慘, 好似你題數答錯冇分咁慘, 之後我仔就好記得要計哂2個step先填答案,唔咁衝動啦!

我反而覺得運算方面慢慢教係ok既,但如果教到 時間既話就真係唔知點教, 因為小朋友對時間概念既掌握因人而異, 有d小朋友唔使點教好自然會明, 但有d小朋友就真係點講都理解唔到.

亞囡未教到... 還在加數文字題!但教了角, 仲死.

原帖由 Kwan 於 10-11-2 09:41 發表
亞囡d 數追得好辛苦

我想問下讀緊小二的媽咪, 大家數學教到去邊, 三個三個位加減混算未呢 (文字題 - 即係題數加完又減), 巳經出去補住都係咁, 真係好困擾...唉 ...

Deleted

時間小一有教過, 都係教到吐晒血....

原帖由 shalaladream 於 10-11-2 13:54 發表
我反而覺得運算方面慢慢教係ok既,但如果教到 時間既話就真係唔知點教, 因為小朋友對時間概念既掌握因人而異, 有d小朋友唔使點教好自然會明, 但有d小朋友就真係點講都理解唔到. ...

角我囡都教了呀, 初初都係有問題架, 我囡對數真係冇辦法一下子理解, 你可以試下我個方法:

我比把透明部份較多的間尺我囡, 同佢講將間尺一邊貼著一條線, 間尺角貼住個圖的角, 如果另一線係疊住間尺的另一邊就係直角, 如另條線在間尺入面就係銳角, 另一條線在間尺出面就係鈍角...希望你明我講咩

我咁解比佢聽, 佢而家明呀, 真係要諗方法令佢地明架, 就咁講我囡係永遠都唔會明架...陰公

原帖由 Vinyny 於 10-11-2 14:23 發表

真係教每樣新野, 我都要諗好多簡單化的辦法, 盡量令佢明, 真係冇咁多智慧呀....

原帖由 angelmokco 於 10-11-2 13:42 發表
唔係女仔差d, 我個仔冇幾耐前都係咁樣。佢成日都只係列完式, 之後計左1st part, 就即刻寫答案, 2nd part冇計到, 答案永遠是錯的。但自從我講完俾佢聽就好似一個不負責任的小巴司機, 只等乘客落左車,唔等其他乘客上車 ...

already try this method, but not work on her!  

原帖由 Kwan 於 10-11-2 14:48 發表
角我囡都教了呀, 初初都係有問題架, 我囡對數真係冇辦法一下子理解, 你可以試下我個方法:

我比把透明部份較多的間尺我囡, 同佢講將間尺一邊貼著一條線, 間尺角貼住個圖的角, 如果另一線係疊住間尺的另一邊就係直角, ...

王國會長

咁又唔係, 我囡囡最鐘意係數學科也是最好成績的一科.

原帖由 Kwan 於 10-11-2 11:32 發表
係咪女仔真係d 數差d 呢....好頭痛!

原帖由 Kwan 於 10-11-2 14:48 發表

我比把透明部份較多的間尺我囡, 同佢講將間尺一邊貼著一條線, 間尺角貼住個圖的角, 如果另一線係疊住間尺的另一邊就係直角, ...

買個量角器,先劃角再量下,話比佢聽咪得。我都係咁教我個囡,佢學買三角形內角和是 180 度添,中一 d Trigonometry 都計到幾條。

原帖由 shalaladream 於 10-11-2 13:54 發表
我反而覺得運算方面慢慢教係ok既,但如果教到 時間既話就真係唔知點教, 因為小朋友對時間概念既掌握因人而異, 有d小朋友唔使點教好自然會明, 但有d小朋友就真係點講都理解唔到. ...

agree. 我個仔小二時的數學好唔定, 時好時壞. 最後小二升小三時去了公文數, 之後就好好多. 正如你所講, 計數都仲有得教, 慢慢教, 但時鐘就 . 我阿仔現在小六, 時間都仲未攪掂, 每次數學都會考已有知識, 所以次次測驗考試就希望唔好出, 出親時鐘都會錯, 上次小五呈分試就係咁喇, 有出時鐘, 佢話識, 最後成績係98分, 就係錯咗嗰題時鐘喇.
真係唔明點解. 次次問佢有無出時鐘呀識唔識呀! 佢緊話識. 死症.

原帖由 Vinyny 於 10-11-2 17:29 發表
already try this method, but not work on her!  

銳 = 尖, 所以銳角就少於直角, 而銳角的外觀就是尖, 相反唔尖的一種角便是鈍角. 咁會唔會容易明d呢!

Agree.. ! 個d 直角, 小過直角, 大過直角.. 攪到我頭煙!  有d小朋友(好似我個囡)肉眼睇當然"睇唔出" 邊類角還邊類角!  咁教間尺教佢度啦.. 最弊... 教極佢.. 都唔係好識將把間尺擺係邊先度到佢想度個隻角!  一個五邊形, 佢夠膽有d角度得岩, 有d角又會度錯!  我都唔知應該點教佢好!

原帖由 Vinyny 於 10-11-2 14:23 發表

我女都係小二, 時間又係唔太明.
如題目隻角條灣線畫後D, 佢就以為隻角大D....

小ニ已經咁深了?你們之前有無帶小朋友課外學數呢?
原帖由 connieckyip 於 10-11-9 00:17 發表
我女都係小二, 時間又係唔太明.
如題目隻角條灣線畫後D, 佢就以為隻角大D....

公文數是否真的幫助很大嗎 ? 我見你仔已讀了4年, 去到小六數學會很深嗎 ?
原帖由 alice44 於 10-11-8 16:57 發表

agree. 我個仔小二時的數學好唔定, 時好時壞. 最後小二升小三時去了公文數, 之後就好好多. 正如你所講, 計數都仲有得教, 慢慢教, 但時鐘就 . 我阿仔現在小六, 時間都仲未攪掂, 每次數學都會考已有知識,  ...
‹ 上一主題|下一主題