用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點解亞女唔肯玩?
go

點解亞女唔肯玩? [複製鏈接]

雖則亞女返學好開心,好投入,但間中去到有d動作/遊戲就唔肯做。佢唔肯玩孤狸小姐我明白,因為佢驚比人追…但佢唔肯行平衡木同扮猴子雙腳跳我就理解唔到。(以佢嘅”kwe” 性格,如果佢做唔到或冇信心就未必肯做,但呢兩個動作都係佢學体操同跳舞時做得好好的動作,唔會做唔到,上体操更唔比亞sir拖住要自己行呢!)問佢點解唔做,佢話唔知 我真係諗唔原因,有冇媽咪有頭緒?
   0    0    0    0

學校有無比到專業意見你呀?
係咪番左無幾耐學要時間去適應三保地方?
如果你女女痴你,你咪試下響屋企同佢玩多D,又要好誇咁讚下佢(就算做唔到,但肯做都讚)

醒目開學勳章

原帖由 sheffield 於 10-10-27 16:29 發表
雖則亞女返學好開心,好投入,但間中去到有d動作/遊戲就唔肯做。佢唔肯玩孤狸小姐我明白,因為佢驚比人追…但佢唔肯行平衡木同扮猴子雙腳跳我就理解唔到。(以佢嘅” 蛇”kwe” 性格,如果佢做唔到或冇信心就未必肯做,但呢兩個 ...

會唔會係怕羞, 覺得唔好意思?  体操同跳舞因為經常要做一些指定動作, 心理上已經習慣!  但學校, 平衡木同扮猴子雙腳跳唔係經常要做, 所以佢面對唔同嘅人/另一個環境, 佢做唔到!  如果係咁, 我覺得係可以理解佢嘅感受!

lyhv,亞女雖則經常有點"矜持",但就不是怕羞人…可能真的係setting唔同左所以覺得唔"安全"(佢超級穩陣,早幾個月已無端端同我講"我第時唔打tennis"我問點解,佢話"我驚但波打到我…)。另,我同老師研究過,壞疑佢想draw attention....老師話因為亞女真係好乖,唔使點理佢,所以近本可能少左叫佢答問題和幫手做野…(老師花左大部份attention去問題多d嘅小朋友身上…)。老師會試試從這方面試試…
雖然理解佢嘅感受,但就要幫佢找原因以克服問題…其實有時會覺得我自己緊張左啦…
‹ 上一主題|下一主題